Ο γυμναστής στην Εθνική Ελλάδας του Σάντος Νεκτάριος Πανταζής: «Γι' αυτό έφυγε»

Η συνέντευξη του Νεκτάριου Πανταζή στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου. «Ήταν μεγάλος λάθος που χάσαμε τον Σάντος, η ζωή το απέδειξε» 

Ο γυμναστής στην Εθνική Ελλάδας του Σάντος Νεκτάριος Πανταζής: «Γι' αυτό έφυγε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο της διαπλοκής, το ελληνικό ποδόσφαιρο των παραγόντων που σκοτώνονται, κατάφερε να χάσει τον Φερνάντο Σάντος. Από τότε που έφυγε από την Εθνική μας, η ομάδα πάει κατά διαόλου, ενώ πηγαίνοντας στην Πορτογαλία ο Σάντος την απογείωσε. Κατέκτησε και Ευρωπαϊκό, πάει και για το Μουντιάλ. Πέταξε και στον πάγκο τον «πολύ» Ρονάλντο.

Διαβάστε τρομερές ιστορίες, δεν είναι υπερβολή η λέξη «τρομερές», από τον γυμναστή που ήταν με τον Σάντος στην Εθνική, τον Νεκτάριο Πανταζή. Ο οποίος ανακοινώθηκε ως συνεργάτης του Αντώνη Νικοπολίδη τώρα στην Προοδευτική.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 9/12/2022

Πες ένα σύντομο βιογραφικό για κόσμο που δεν σε ξέρει.

Γεννήθηκα στο Κερατσίνι, σπούδασα και έκανα το μεταπτυχιακό μου στην προπονητική, είμαι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, από το 1992. Ξεκίνησα από χαμηλές κατηγορίες και έφτασα 2 φορές στον Ολυμπιακό και στην πρώτη ομάδα γυμναστής και στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Επίσης, στον ΠΑΟΚ, στη Χαλκηδόνα, στον Ατρόμητο, στον ΟΦΗ, στη Λάρισα. Και στην Εθνική ομάδα, τόσο στην Ανδρών με Ρεχάγκελ και Σάντος όσο και στις μικρές Εθνικές. Έζησα τα Μουντιάλ που πήγαμε, πανηγυρίσαμε τα πρώτα γκολ της Εθνικής σε Μουντιάλ, την πρώτη νίκη της Εθνικής σε Μουντιάλ, έζησα τρομερές στιγμές στη Νότιο Αφρική και στη Βραζιλία και, βέβαια, το EURO πιο πριν. Και με Ρεχάγκελ και με Σάντος. Δούλεψα και στις μικρές Εθνικές, μετά ξανά στην Εθνική Ανδρών με Μαρκαριάν, μετά το 2018 στην Εθνική Ελπίδων με Νικοπολίδη, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή μου, ο μόνος από το σταφ.

Θεωρείς λάθος για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν κρατήσαμε τον Σάντος;

Σαφώς ήταν λάθος, η ζωή το απέδειξε. Δεν είχαμε την ικανότητα ως ελληνικό ποδόσφαιρο να προβλέψουμε τι άσχημη εξέλιξη θα είχαμε εμείς ως εθνική τα τελευταία χρόνια μετά τη φυγή του Σάντος και τι ευτυχή εξέλιξη θα είχε η Πορτογαλία από τότε που την ανέλαβε εκείνος.

Είχε κάνει ένα πλάνο για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Σάντος. Το γνωρίζεις;

Ναι, ήταν ένα οργανόγραμμα για το πώς θα γίνονται οι επιλογές των παιδιών που θα στελεχώνουν τις μικρές εθνικές ως και την εθνική ανδρών. Επίσης είχε ένα πρόγραμμα προπόνησης για όλα τα τμήματα, εκπαίδευση για όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων.

Και για τις Ακαδημίες των συλλόγων;

Ναι, είχε τη σκέψη αυτή. Είχαμε μπει στη διαδικασία με τους συνεργάτες του να εκπονήσουμε ένα πλάνο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, αλλά εγκαταλείφθηκε νωρίς αυτή η προσπάθεια.

Γνωρίζεις γιατί δεν έμεινε ο Σάντος στην Εθνική;

Γνωρίζω. Ο Σάντος ήθελε γενναία αύξηση. Η ΕΠΟ κατηγορήθηκε ότι τον άφησε να φύγει μόνος του, δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Γενικώς υπήρχε ένα κλίμα απόστασης. Δεν είχαν κάνει τα βήματα που έπρεπε για να τον πείσουν, αργούσε και αυτός να απαντήσει, έμαθε ότι μιλούσαν με άλλον προπονητή και οργίστηκε. Τον πείραξε πάρα πολύ όταν έμαθε ότι μιλάνε με τον Ρανιέρι.

Χάνει το πέναλτι ο Γκέκας στο Μουντιάλ με την Κόστα Ρίκα. Τι γίνεται στα αποδυτήρια;

Ήταν πολύ βαρύ το κλίμα. Ο Γκέκας καθόταν 1 ώρα κάτω από μια πετσέτα απαρηγόρητος. Οι παίκτες προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν. Ο Σάντος μπήκε στα αποδυτήρια, μας ανακοίνωσε ότι φεύγει, το ξέραμε, αλλά ήταν βαριά η ατμόσφαιρα, γιατί μας χαιρέτησε έναν έναν, μας αγκάλιασε έναν έναν, σε κάποιους είπε συγγνώμη, κάποιοι παίκτες έκλαιγαν! Και έφυγε από το γήπεδο!

Πού πήγε;

Πάντως όχι στο ξενοδοχείο της Εθνικής. Δεν τον ξαναείδαμε ούτε στο ξενοδοχείο ούτε στην πτήση της επιστροφής! Προφανώς πέταξε απ' ευθείας στην Πορτογαλία, είχε μαζέψει από πριν τα πράγματά του. Η ομάδα έφυγε από το γήπεδο για το ξενοδοχείο χωρίς προπονητή.

Αυτά που μου λες και αυτά που θα μου πεις τα έχεις αναφέρει ξανά;

Όχι, ποτέ.

Πες μου ιστορίες με τον Σάντος που να τον σκιαγραφούν.

Ήταν προπονητής με τεράστια προσωπικότητα. Ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή στους παίκτες και στο επιτελείο ότι αυτός είναι το απόλυτο κουμάντο! Είχε τον έλεγχο στα πάντα, από το χορτάρι μέχρι τα νερά, πού θα κάθεται ο καθένας από το σταφ, πότε θα σηκωθεί ο καθένας για να φάει! Το φαγητό ήταν ιεροτελεστία. Πρώτα έτρωγαν οι παίκτες, μετά ο Σάντος, μετά εμείς του επιτελείου. Τα ωράρια ήταν πιεστικά. Είτε ήταν ώρα προπόνησης είτε ήταν ώρα μίτινγκ ή ήταν ώρα φαγητού, τα ωράρια έπρεπε να τηρούνται με ακρίβεια λεπτού.

Εσένα πώς σου φερόταν;

Μου έκανε πολλές παρατηρήσεις ακόμα και για το πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι στους παίκτες όχι μόνο στην προπόνηση, αλλά και εκτός προπόνησης! Γιατί περνούσαμε πολύ καιρό με τους παίκτες. Τότε με ενοχλούσαν πολλά από αυτά που έκανε, τώρα καταλαβαίνω πόσο δίκαιο είχε...

Τι ήθελε στο θέμα της συμπεριφοράς σου προς τους παίκτες;

Ζητούσε να κρατάω απόσταση τόση ώστε να μην μπορούν να με ακουμπήσουν μεταφορικά και κυριολεκτικά! Δεν ήθελε αγκαλιές με παίκτες.

Στους παίκτες πώς φερόταν;

Τους είχε πει από την πρώτη συνάντηση που έγινε για ένα φιλικό που θα παίζαμε με τη Σερβία «τα πράγματα είναι απλά. Κάνετε ό,τι λέω εγώ. Όποιος δεν κάνει ό,τι ζητάω δεν έχει θέση στην ομάδα».

Ιστορίες θέλω.

Δεν θα ξεχάσω, στην αρχή μού ζήτησε ο Γκέκας να μετρήσω τους παλμούς του. Το είδε ο Σάντος και μου έκανε παρατήρηση ότι δεν είχα καμία δουλειά να μετράω τους παλμούς παικτών. Τον ρώτησα «τι πρέπει να κάνω αν κάποιος παίκτης μου το ζητήσει;». Και μου απάντησε «θα του πεις ότι έχεις τόσους παλμούς όσους πρέπει, γιατί η προπόνησή μας είναι τέλεια οργανωμένη».

Κι άλλες ιστορίες πες μου.

Δεν του άρεσε η ησυχία στην προπόνηση. Μου πήρε κάποιο καιρό για να μην τον παρεξηγώ και να καταλάβω ότι το έκανε επίτηδες. Ήθελε την ένταση στην προπόνηση για να κάνει τους παίκτες να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι. Έδειχνε ότι του φταίνε πολλά, μάλωνε πολλές φορές με συνεργάτες. Ενώ μου άφηνε την ελευθερία στην προθέρμανση επί 1 χρόνο, άκου τι μου έκανε μία φορά.

Σου φώναξε;

Μπροστά στους παίκτες μού φώναξε πολύ άσχημα. Την προηγούμενη μέρα με είχε ρωτήσει τι σκόπευα να κάνω στην προπόνηση. Δεν με είχε ρωτήσει άλλη φορά και μου μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά. Είχαμε ταχύτητες να κάνουμε και αποφάσισα να κάνω το πρόγραμμα που είχε κάνει εκείνος την πρώτη φορά που έκανε προπόνηση στην ομάδα. Με το που ξεκινάω μου βάζει τις φωνές και το συνέχιζε μετά μπροστά στους παίκτες. Ενώ όσα έκανα ήταν άψογα, ήταν ακριβώς το δικό του πρόγραμμα! Ξαφνιάστηκαν και οι παίκτες. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Τελειώνω κακήν κακώς το πρόγραμμα και ήμουν αποφασισμένος να φύγω από τον Άγιο Κοσμά! Πήγα προς το μέρος του Σάντος ο οποίος καθόταν με τον Φύσσα και κρατούσα τη σφυρίχτρα μου για να την παραδώσω. Αυτός είδε το πρόσωπό μου ότι ήμουν σε κακή κατάσταση και σηκώθηκε, με έπιασε αγκαλιά και μου είπε πράγματα που δεν περίμενα!

Τι σου είπε;

Φώναξε τον διερμηνέα του, τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου, και μου είπε «ήθελα να δημιουργήσω ένταση στους παίκτες γιατί ήταν πολύ ήρεμα τα πράγματα και έχουμε ένα πολύ δύσκολο ματς. Είσαι ένας καταπληκτικός γυμναστής, είσαι πολύ ευέλικτος με το πρόγραμμα, το χειρίζεσαι αριστοτεχνικά σε πολύ λίγο χρόνο».

Πες μου κι άλλες ιστορίες, ο κόσμος βγάζει συμπεράσματα μέσα από τις ιστορίες.

Είμαστε στην Αυστρία, έπαιζαν Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο μπάσκετ πλέι οφ και βλέπαμε με τους παίκτες τον αγώνα. Τελείωνε το ματς, είχε αγωνία, θέλαμε να το δούμε ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Έλα όμως που είχε πάει 8.04, ενώ έπρεπε να είμαστε στο φαγητό στις 8.00. Πάμε στην αίθουσα του φαγητού και βλέπουμε τον Σάντος να τρώει μόνος. Με το που μπαίνουμε όλοι, σηκώνεται όρθιος και ανακοινώνει στον Φύσσα «φεύγω! Τέλος! Στην ομάδα που είμαι εγώ δεν αργούν ποτέ οι παίκτες για το φαγητό».

Και τι έγινε;

Έφυγε. Είδε κι έπαθε ο Φύσσας να τον μεταπείσει να κατέβει κάτω, κατέβηκε έπειτα από 40 λεπτά! Και μας έβαλε ένα «κ...λόχερο», συγγνώμη για την έκφραση, αξέχαστο.

Είσαι τρομερός, πες μου κι άλλα.

Ήμασταν στις ΗΠΑ λίγες μέρες πριν φύγουμε για τη Βραζιλία. Πιο πριν έχουμε πάει να παίξουμε πρώτο φιλικό στη Λισαβόνα με την Πορτογαλία. Πετάμε για Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, παίζουμε φιλικό εκεί και ο προγραμματισμός ήταν να πάμε οδικώς αμέσως στη Νέα Υόρκη, γιατί είχαμε κι άλλο φιλικό και ήταν καλύτερα να διανυκτερεύσουμε στη Νέα Υόρκη. Ήταν 2 ώρες οδικώς. Έχουμε προγραμματίσει λοιπόν με το που τελειώσει το ματς να παραγγείλουμε πίτσες πριν από το ταξίδι. Περιμένουμε στο πούλμαν να έρθουν οι πίτσες. Τις φέρνει ένα βαν και έχει κάτι πάγκους έξω, κατεβαίνουν οι παίκτες απ' το πούλμαν για να φάνε. Είναι χαλαρό το κλίμα, θεωρήσαμε λοιπόν εμείς στο σταφ ότι δεν θα τηρούταν το πρωτόκολλο να φάνε πρώτα οι παίκτες, μετά ο Σάντος και μετά τα μέλη του σταφ. Κατεβήκαμε από το πούλμαν, πήραμε ένα κομμάτι πίτσα χωρίς να περιμένουμε τον Σάντος να φάει πρώτα εκείνος. Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε!

Ψυχάκιας ήταν!

Ήθελε πάλι να φύγει από την ομάδα! Πάλι τον κράτησε με χίλια ζόρια ο Φύσσας. Σε όλη τη διαδρομή 2 ώρες από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τη Νέα Υόρκη μουρμούριζε και τα έχωνε στον Φύσσα! Το συνέχισε και το βράδυ αργά που φτάσαμε στο ξενοδοχείο! Ήθελε τα πάντα να είναι τέλεια με ακρίβεια. Δεν είναι εύκολο να κάνεις 17 πτήσεις μέσα σε 32 μέρες! Μετρημένες τόσες ήταν οι πτήσεις που κάναμε πριν από τη Βραζιλία στα φιλικά και στη Βραζιλία στο Μουντιάλ. Σκέψου πόσα ξενοδοχεία, πόσα ταξίδια, δουλεύανε πολλοί, αλλά τον έλεγχο σε όλα τον είχε ο Σάντος.

Οι σχέσεις των παικτών πώς ήταν;

Τότε υπήρχε μεγάλη ένταση μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, το κλίμα πήγε να τιναχτεί στον αέρα σε μια προπόνηση... Οι σχέσεις των παικτών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ ήταν τεταμένες... Έγινε φασαρία στη Βραζιλία μέσα στα αποδυτήρια, στα μπάνια... Όλα έσβησαν με τη νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού και γίναμε όλοι μια γροθιά πάλι. Από αυτά που σου είπα, καταλαβαίνεις ότι δεν εξεπλάγην καθόλου που έριξε τον Ρονάλντο στον πάγκο... Έβρισε, τον είδαν όλοι, αν δεν τον τιμωρούσε σιωπηλά ο Σάντος, θα έχανε την ομάδα του.