Μουντιάλ 2022: Ραντεβού με την ιστορία το Μαρόκο - Ξανά μαζί Πορτογαλία και Ελβετία

Το Μαρόκο φιλοδοξεί να πάρει την πρόκριση για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Μεγάλη «μάχη» το βράδυ ανάμεσα σε Πορτογαλία και Ελβετία

Μουντιάλ 2022: Ραντεβού με την ιστορία το Μαρόκο - Ξανά μαζί Πορτογαλία και Ελβετία

Ολοκληρώνεται απόψε η φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη διεξαγωγή δύο αναμετρήσεων.

Μαρόκο - Ισπανία (17:00)

Οι δύο ομάδες συγκρούονται στο στάδιο «Ετζουκέισον Σίτι» της Αλ Ραγιάν με στόχο την παρουσία στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η «φούρια ρόχα» δεν κατάφερε να βρεθεί εκεί πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς το ταξίδι της στον θεσμό εκείνη την περίοδο ολοκληρώθηκε στους «16» με την ήττα από τη διοργανώτρια Ρωσία.

Ακόμα χειρότερα δε, ήταν το 2014 στη Βραζιλία, όταν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Αντίθετα, το 2010 στη Νότια Αφρική όχι μόνο πέρασε από την 8άδα με τη νίκη κόντρα στην Παραγουάη, αλλά έφτασε τελικά και στον μεγάλο τελικό, όπου κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στην Ολλανδία στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το Μαρόκο με τη σειρά του έχει ήδη κάνει την υπέρβαση στο φετινό Μουντιάλ. Άλλωστε, έχει προκριθεί στους «16» της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά το 1986 στο Μεξικό, όταν ηττήθηκε με 1-0 από τη Δυτική Γερμανία. Αυτήν τη φορά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας ψάχνει ένα ακόμα «χρυσό» βήμα σε τελική φάση του θεσμού, ώστε να βρεθεί στην 8άδα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Πορτογαλία - Ελβετία (21:00)

Με νωπές τις μνήμες από τις πρόσφατες μεταξύ τους αναμετρήσεις στους ομίλους του Νέισονς Λιγκ, Πορτογαλία και Ελβετία συγκρούονται σήμερα στο γήπεδο «Λουσαΐλ» για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι τελευταίες τους συναντήσεις ήταν τον περασμένο Ιούνιο, με τους Ίβηρες να διασύρουν την αντίπαλό τους με το εμφατικό 4-0 στη Λισαβόνα, πριν οι Ελβετοί «απαντήσουν» στη ρεβάνς της Γενεύης με τη νίκη με 1-0.

Αυτήν τη φορά λοιπόν καλούνται να αναμετρηθούν σε νοκ άουτ παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν το θετικό αποτέλεσμα, ώστε να περάσουν στον επόμενο γύρο και να διατηρήσουν ζωντανό το όνειρό τους ενόψει της συνέχειας στον θεσμό.

Στο παρελθόν η Πορτογαλία μόνο δύο φορές κατάφερε να προκριθεί σε προημιτελικά ενός Μουντιάλ. Η πρώτη ήταν το 2006 στη Γερμανία, όταν κατέκτησε τελικά και την τέταρτη θέση, ενώ η αμέσως προηγούμενη το 1966 στην Αγγλία, με τη μεγάλη εκείνη ομάδα του Εουσέμπιο να κατακτά την τρίτη θέση.

Η Ελβετία από την πλευρά της θα αγωνιστεί για τρίτη φορά στη φάση των «16». Το 2018 στη Ρωσία είχε αποκλειστεί από τη Σουηδία, ενώ το 2014 στη Βραζιλία από την Αργεντινή στην παράταση. Στην ιστορία της εθνικής μόνο τρεις φορές κατάφερε το συγκρότημα να περάσει στην 8άδα και η τελευταία μάλιστα ήταν πριν από… 68 χρόνια (!), το τουρνουά που φιλοξένησε η ίδια. Οι αμέσως προηγούμενες ήταν το 1934 και το 1938.