Ιαπωνία - Ισπανία 2-1: Με το... σπαθί τους οι «Σαμουράι» στους «16»

Μετά τη Γερμανία, η Ιαπωνία επικράτησε και της Ισπανίας με ανατροπή (2-1) και προκρίθηκε ως πρώτη στους «16» του Μουντιάλ, αφήνοντας εκτός συνέχειας τα «Πάντσερ». Οι Ντόαν (48') και Τανάκα (52') τα γκολ των «Σαμουράι». Ο Μοράτα είχε ανοίξει το σκορ στο 11'. 

Ιαπωνία - Ισπανία 2-1: Με το... σπαθί τους οι «Σαμουράι» στους «16»

Το έκανε ξανά η Ιαπωνία. Μετά τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Γερμανίας, οι «Σαμουράι» επικράτησαν 2-1 και της Ισπανίας -ξανά με ανατροπή- πέρασαν ως πρώτοι από τον 5ο όμιλο στους «16» και άφησαν εκτός συνέχειας τα «Πάντσερ» για δεύτερο σερί Μουντιάλ.

Στα νοκ άουτ το συγκρότημα του Μοριγιάσου θα αντιμετωπίσει την Κροατία, ενώ οι «Ρόχας» θα βρουν απέναντι τους το Μαρόκο.

Σπουδαία εμφάνιση από τους Ιάπωνες που αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με τέρμα του Αλβάρο Μοράτα στο 11', έγιναν άλλη ομάδα στο β' μέρος και με τους Ντόαν (48') και Τανάκα (52') πήραν μια επική πρόκριση.

Ο αγώνας

Το ματς ξεκίνησε όπως το περιμέναμε. Η Ισπανία είχε με το... καλημέρα την κατοχή και μάλιστα κατάφερε στο 11ο λεπτό να πάρει προβάδισμα. Ο Αθπιλικουέτα έκανε τη σέντρα με τον Αλβάρο Μοράτα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, όντας ανενόχλητος στην περιοχή.

Μάλιστα, ο πολύπειρος στράικερ έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε τρία διαδοχικά ματς Μουντιάλ, μετά τον Τέλμο Θάρα και το Παγκόσμιο του 1950.

Η δουλειά για τους «Ρόχας» από το γκολ και ύστερα έγινε πολύ πιο εύκολη μέχρι το φινάλε του β' μέρους ενώ δεν άφησαν σε κανένα σημείο τους Ιάπωνες να απειλήσουν την εστία του Σιμόν.

Στην επανάληψη, οι «Σαμουράι» ήταν εκείνοι που μπήκαν αποφασισμένοι και μία από τις αλλαγές του Μοριγιάσου, ο Ντόαν, ισοφάρισε στο 48'. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να βγάλουν την μπάλα από την περιοχή, ο Ιάπωνας επιθετικός έκλεψε τη μπάλα και με μια βολίδα νίκησε τον Ουνάι Σιμόν.

Και πριν καλά- καλά οι «Ρόχας» καταλάβουν, ο σκόρερ ήταν εκείνος που έκανε την παράλληλη σέντρα, ο Καμάντα τη γύρισε στον Τανάκα κι εκείνος προ κενή εστίας ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 51'.

Ένα γκολ που πέρασε από πολλούς ελέγχους στο VAR για το αν η μπάλα είχε περάσει την γραμμή πριν ο Καμάντα τη γυρίσει τον Τανάκα.

Από εκεί και μετά, η Ισπανία πήρε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και έπαιζε ουσιαστικά την Ιαπωνία σα τη... γάτα με το ποντίκι. Ο Λουίς Ενρίκε έριξε στο ματς και τους Άλμπα, Καρβαχάλ και Ασένσιο ωστόσο οι Ιάπωνες κράτησαν το υπέρ τους σκορ ως το φινάλε και πανηγύρισαν μια σπουδαία πρόκριση!

Διαιτητής: Γκόμες (Νότια Αφρική)

ΙΑΠΩΝΙΑ (Μοριγιάσου): Γκόντα, Ικατούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Μορίτα, Τανάκα (85' Έντο), Ναγκατόμο (46' Μιτόμα), Καμάντα (68' Τομιγιάσου), Μαέντα (62' Ασάνο), Κούμπο (46' Ντόαν)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (46' Καρβαχάλ), Ρόδρι, Π. Τόρες, Μπαλντέ (68' Άλμπα), Γκάβι (68' Φατί), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γουίλιαμς (57' Τόρρες), Μοράτα (46' Ασένσιο), Όλμο