Χαβιέρ Ούμπιδες στο «ΦΩΣ»: «Ο Μέσι δεν θα ξεπεράσει τον Μαραντόνα στις ψυχές των Αργεντινών»

Ο Χαβιέρ Ούμπιδες μιλάει στο «ΦΩΣ» για την παρουσία της Αργεντινής στο Μουντιάλ του Κατάρ και εξηγεί γιατί ο Μέσι δεν θα ξεπεράσει τον Μαραντόνα ακόμα και αν σηκώσει το τρόπαιο. 

Χαβιέρ Ούμπιδες στο «ΦΩΣ»: «Ο Μέσι δεν θα ξεπεράσει τον Μαραντόνα στις ψυχές των Αργεντινών»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η αποτυχία της Αργεντινής στην πρεμιέρα, που έχασε από τη Σαουδική Αραβία, έχει ξεσηκώσει διαμάχες στα σόσιαλ μίντια και μεγάλη συζήτηση για το ποιος ήταν καλύτερος, ο Μαραντόνα ή ο Μέσι. Για εμένα δεν χωράει αμφιβολία: Αν ο Μέσι δεν καταφέρει ούτε σε αυτό το Μουντιάλ να γράψει ιστορία με την Εθνική Αργεντινής που είναι η τελευταία του ευκαιρία, στη συνείδηση του κόσμου όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο ο Μέσι θα μείνει ο Μαραντόνα για πάντα ως ανώτερος. Διότι το Μουντιάλ είναι άλλο πράγμα. Το να ξεσηκώνεις τον λαό σου, να απογειώνεις όλη σου τη χώρα, γέρους και νέους, γυναίκες και παιδιά, είναι άλλο πράγμα. Οι επιτυχίες ενός ποδοσφαιριστή με την εθνική του ομάδα είναι ανώτερες από την επιτυχία με έναν σύλλογο. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ, ούτε τώρα στην άκρατη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα υπέρ, υπάρχουν και τα κατά στις συγκρίσεις τους ως παικτών. Σίγουρα ο Μέσι έπαιξε τοπ ποδόσφαιρο πολύ περισσότερα χρόνια από τον Μαραντόνα. Δεν αμφισβητείται αυτό. Ως αθλητής είναι καλύτερος. Και σε διάρκεια απόδοσης και στη ζωή που έκανε ως αθλητής. Όμως ο Μαραντόνα έπαιξε σε μία εποχή που το κλοτσίδι έπεφτε σύννεφο, οι κανονισμοί δεν προστάτευαν τότε τους μεγάλους παίκτες, υπήρχε μαν του μαν, όχι ζώνη όπως τώρα, δεν έβγαιναν κίτρινες και κόκκινες κάρτες εύκολα όπως τώρα. Και επίσης η τότε Εθνική Αργεντινής του Μαραντόνα δεν είχε μεγάλους παίκτες, μόνος του σχεδόν τραβούσε όλη την ομάδα, όπως και μόνος του εκτόξευσε τη Νάπολι που ήταν μια μεσαία επαρχιακή ομάδα του φτωχού Νότου στην Ιταλία και αυτός την έκανε να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να το παίρνει δύο φορές, να παίρνει Κύπελλα, ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το Καμπιονάτο τότε ήταν το καλύτερο πρωτάθλημα στον πλανήτη, το πιο ακριβό, με τους καλύτερους παίκτες και ήταν επίσης το πιο σκληρό.

Σημασία όμως δεν έχει τι λέμε εμείς. Σημασία έχει τι λένε οι Αργεντινοί. Πήρα τηλέφωνο στην Αργεντινή και βρήκα τον . Δεν είχε τη διάθεση να πει πολλά γιατί ήταν στενοχωρημένος με την Εθνική Αργεντινής, είχε και συγγενείς στο σπίτι, όμως αυτά που είπε σκιαγραφούν τέλεια το τι συμβαίνει στον λαό της Αργεντινής. Με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, μου μίλησε, έβγαλε την ψυχούλα και την κουλτούρα του αργεντίνικου λαού.

Ο Ούμπιδες γεννήθηκε το 1982, τον Φλεβάρη. Όταν ο Μαραντόνα μεγαλούργησε στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986, ήταν 4,5 χρόνων. Όταν ο Μαραντόνα μεγαλούργησε ξανά στο Μουντιάλ του 1990, ήταν 8 χρόνων. Δίνει όμως το κλίμα από την Αργεντινή. Παρότι ποδοσφαιρικά έχει ζήσει σε όλο του το μεγαλείο τον Μέσι, ενώ τον Μαραντόνα τον έζησε μόνο ως παιδί.

Πριν από τρεις μέρες έφυγε από Ελλάδα (είναι σκάουτερ του Ατρόμητου) και πήγε στην Αργεντινή να δει την οικογένειά του. Είναι Αργεντινός, αλλά μας ξέρει καλά τους Έλληνες, το 2009 ήρθε στην Ελλάδα, εδώ και 13 χρόνια. Έπαιξε μπαλάρα και στον Ολυμπιακό Βόλου και στον Άρη και στον Ατρόμητο, ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας, τον αγαπήσανε όλοι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/11/2022

Πού σε βρίσκω;

Στο σπίτι μου, στην Αργεντινή, με την οικογένειά μου.

Το περίμενες αυτό που πάθατε;

Να χάσουμε από τη Σαουδική Αραβία;

Ναι.

Με τίποτα. Όχι, όχι, με τίποτα.

Τι έλεγε ο κόσμος στην Αργεντινή στα σόσιαλ και στα ραδιόφωνα; Πώς το αντιμετώπισε αυτό το κάζο;

Δεν το περίμενε κανείς. Αλλά δεν υπάρχει οργή. Έχουν εμπιστοσύνη σε αυτήν την εθνική ομάδα, περιμένουμε το Σάββατο με αγωνία να νικήσουμε το Μεξικό, πρέπει να νικήσουμε για να συνεχίσουμε στη διοργάνωση. Θα είναι μεγάλο κρίμα αν αποκλειστούμε. Τρία χρόνια αυτή η ομάδα ήταν αήττητη. Πάνω από 35 ματς. Πήρε και το Κόπα Αμέρικα.

Βρίζουν κάνα παίκτη οι οπαδοί; Τον προπονητή; Ξέρω ότι στην Αργεντινή ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι έχουν ψύχωση με την εθνική ομάδα.

Όχι, δεν βρίζουν, ούτε ο κόσμος ούτε οι δημοσιογράφοι. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά τα επόμενα ματς...

Τι ώρα ήταν το ματς στην Αργεντινή; Υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας.

Ο αγώνας εδώ ήταν στις 7 το πρωί.

Ξύπνησες;

Ναι, ναι, όλη η οικογένεια ξυπνήσαμε πολύ νωρίς για να δούμε το ματς.

Πόσοι ήσασταν στο σπίτι;

Εγώ, τα παιδιά μου, η γυναίκα μου, ο αδερφός της γυναίκας μου, η σύζυγος του αδερφού της γυναίκας μου, η θεία, μαζευτήκαμε 12 άτομα για να δούμε τον αγώνα στις 7 το πρωί!

Τι λες, ρε παιδί μου.

Έτσι γίνεται εδώ! Είναι παράδοση. Από το πρωί πίναμε μάτε οικογενειακώς.

Για κόσμο που δεν ξέρει θα σε ρωτήσω. Τι είναι το μάτε; Έχει καθόλου αλκοόλ;

Όχι, θα ήμασταν τρελοί να πίνουμε αλκοόλ στις 7 το πρωί! Είναι κάτι σαν τσάι.

Ένας φίλος μου από τον Ατρόμητο μού είπε ότι σε πέτυχε στο αεροδρόμιο πριν από δύο μέρες που θα αναχωρούσες για Αργεντινή.

Ναι, ήρθα τώρα για να δω την οικογένεια.

Ανησυχείς μήπως δεν συνεχίσει η Εθνική Αργεντινής;

Να σου πω την αλήθεια, έχω και εγώ εμπιστοσύνη σε αυτήν την ομάδα που μας έδωσε χαρές τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά τώρα ανησυχώ, ναι. Όλοι ανησυχούμε στη χώρα.

Το Μεξικό το θεωρείς δυνατό αντίπαλο;

Όχι στο ίδιο επίπεδο με την Αργεντινή. Όμως θέλουν να κερδίζουν την Αργεντινή, πάντα! Και ποδόσφαιρο είναι, ποτέ δεν ξέρεις... Ποιος το περίμενε αυτό που έγινε, να χάσουμε από τη Σαουδική Αραβία... Είναι επικίνδυνη πλέον η κατάσταση.

Να σε ρωτήσω κάτι τώρα, γιατί στην Ελλάδα τσακώνονται ποιος υπήρξε καλύτερος παίκτης, ο Μαραντόνα ή ο Μέσι. Ας ρωτήσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αφού μιλάμε για Αργεντινούς ποδοσφαιριστές. Ας ρωτήσουμε τον λαό της Αργεντινής. Τι λέει ο κόσμος της; Έχουν τον Μαραντόνα πάνω από τον Μέσι;

Ναι, ναι, σίγουρα. Η συντριπτική πλειονότητα εδώ έχει τον Μαραντόνα πιο ψηλά από τον Μέσι.

Αν ο Μέσι πάρει το Μουντιάλ τώρα, θα τον περάσει τον Μαραντόνα στις καρδιές του αργεντίνικου λαού;

Δεν ξέρω...

Αν δεν πάρει πάντως το Μουντιάλ ο Μέσι, δεν θα φτάσει ποτέ τον Μαραντόνα στις καρδιές του κόσμου. Έτσι δεν είναι;

Έτσι είναι. Αν δεν πάρουμε το Μουντιάλ, ο Μέσι δεν θα περάσει τον Μαραντόνα ποτέ. Αλλά να σου πω κάτι; Ακόμα και να πάρει το Μουντιάλ η ομάδα μας με τον Μέσι τώρα, δεν πιστεύω ότι θα περάσει τον Μαραντόνα στις ψυχές των περισσότερων Αργεντινών! Εδώ ο λαός τον Μαραντόνα τον έχει σαν Θεό!

Αλήθεια;

Αυτό γνωρίζω.

Ποιος παίκτης σού αρέσει πιο πολύ από αυτήν την Εθνική; Εκτός του Μέσι φυσικά.

Ο Ντι Μαρία. Έχει την πείρα, έχει την προσωπικότητα. Και με τη Σαουδική Αραβία είδαμε ότι η ομάδα μας τον χρειαζόταν. Το πάλεψε. Πήρε την μπάλα, κάτι προσπαθούσε αυτός να κάνει.

Άλλος; Μετά τον Ντι Μαρία;

Και ο Ένσο Φερνάντες μού αρέσει πολύ.

Έχεις κάποια διαφωνία με τον προπονητή ως προς τις επιλογές του ή την τακτική του;

Δεν θέλω να κάνω παράπονα τώρα που έχασε η ομάδα ένα ματς. Κρίσιμο ματς βέβαια, στην πρεμιέρα του Μουντιάλ, όλοι πικραθήκαμε. Θα δει τα λάθη πιστεύω, διότι έκανε λάθη η ομάδα και στα δύο γκολ που έφαγε...

Πού πονάει η Εθνική Αργεντινής; Κάποτε πονάγατε στην άμυνα, άλλοτε πονάγατε στο κέντρο.

Πλήρωσε τα αμυντικά λάθη η ομάδα απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Αλλά γενικά δεν μπορώ να πω ότι οι γραμμές της τωρινής Εθνικής Αργεντινής πονάνε κάπου. Θεωρώ ότι είναι καλές και οι τρεις γραμμές μας.

Υπήρξε Αργεντινός που δεν ξύπνησε να δει τον αγώνα; Τι πιστεύεις;

(γελάει). Όλοι ξυπνήσαμε να το δούμε, όλη η χώρα! Και κάποιοι πήγαν πιο αργά στις δουλειές τους, τα αφεντικά τούς άφησαν κιόλας!

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τον Μέσι, ποιος ήταν ο πιο αγαπημένος σου Αργεντινός ποδοσφαιριστής;

Ο Αϊμάρ.

Ο Αλμέιδα, ο προπονητής της ΑΕΚ, σου άρεσε ως παίκτης;

Σκύλος ήταν! Σκύλος. Στο κέντρο τα έδινε όλα. Πολύ δυνατό χαφ.

Στην Ελλάδα τι θέλεις να κάνεις;

Είμαι στον Ατρόμητο σκάουτερ, τελειώνω το δίπλωμα του προπονητή, θα δούμε.

Θέλεις να γίνεις προπονητής;

Θα δούμε. Ποτέ δεν ξέρεις η ζωή πώς θα τα φέρει.

Από όλους τους παίκτες που αντιμετώπισες στην Ελλάδα, ποιον θαύμαζες πιο πολύ;

Πέρασαν πολλοί παίκτες. Θα ξεχωρίσω τον Βιεϊρίνια και τον Φορτούνη.

Σου κάνει εντύπωση που ο Φορτούνης δεν παίζει στον Ολυμπιακό;

Μου κάνει εντύπωση, σίγουρα. Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτό το θέμα.

Το πρωτάθλημα ποιος θα το πάρει;

Έκανε πολύ καλό πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός. Αλλά μένει ένας γύρος ακόμα και υπάρχουν τα πλέι οφ που πλέον καθορίζουν και τον πρωταθλητή. Η ΑΕΚ είναι πολύ καλή ομάδα. Τους βλέπω δυνατούς και τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Πιστεύω ότι θα γίνει μάχη ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κυρίως.

Ποιον αντίπαλο της Εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ υπολογίζεις πιο πολύ; Ποιος πιστεύεις ότι μπορεί να πάρει το τρόπαιο;

Η Βραζιλία έχει πολύ ταλέντο, έχει καλούς παίκτες. Είναι… αιώνια η κόντρα στη Λατινική Αμερική μεταξύ μας, η Αργεντινή με τη Βραζιλία. Αλλά να ξέρεις είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Για τίποτε άλλο. Δεν τους μισούμε, δεν μας μισούν, η κόντρα είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Πιο πολλή κόντρα έχουμε με την Αγγλία…

Ακόμα; Μετά από τόσα χρόνια που είχε γίνει ο πόλεμος;

Ναι, ναι, ακόμα.

Γι' αυτό ο Μαραντόνα είναι στη χώρα σας Θεός; Για όλα όσα έκανε στους Άγγλους στο Μουντιάλ του '86; Ήταν και φρέσκα τότε τα πολεμικά επεισόδια.

Και γι' αυτό, ναι. Τον Μαραντόνα, φίλε, δεν ξέρω αν μπορέσει ποτέ άλλος ποδοσφαιριστής να τον ξεπεράσει για τον λαό της Αργεντινής. Τον έχουν εδώ σαν Θεό.