Κινγκ :«Το Μουντιάλ μπορεί να λειτουργήσει και θετικά»

Η πρωτοπόρος του τένις Μπίλι Τζιν Κινγκ, έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στην μάχη ενάντια στον σεξισμό, στον αθλητισμό και στην κοινωνία, όχι μόνο δεν επικρίνει το Κατάρ ως χώρα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 (20/11-18/12), αλλά πιστεύει ότι η διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου στο συντηρητικό αραβικό κράτος του Κόλπου, μπορεί να λειτουργήσει και θετικά.

Κινγκ :«Το Μουντιάλ μπορεί να λειτουργήσει και θετικά»

Η μεταχείριση του Κατάρ προς τους μετανάστες εργαζομένους και οι περιοριστικοί κοινωνικοί νόμοι που απαγορεύουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχουν οδηγήσει πολλούς να αμφισβητήσουν την απόφαση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ από το Κατάρ.

Αλλά η Κινγκ, η οποία το 2009 τιμήθηκε με το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» για το έργο της υπεράσπισης για λογαριασμό των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επισημαίνει το γεγονός ότι το WTA Tour, τουρνουά που βοήθησε να δημιουργηθεί, αποφάσισε να διοργανώσει το τουρνουά του στο τέλος της σεζόν στη Ντόχα.

Ερωτηθείσα αν θα ήταν χαρούμενη να φιλοξενήσει τους τελικούς του «Billie Jean Cup», που ξεκινά αυτόν τον μήνα στη Γλασκώβη, στο Κατάρ, είπε:
«Μάλλον θα ήμουν επειδή, πρώτα απ' όλα, το WTA πήγε εκεί πριν από χρόνια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι που έρχονται σε μένα και να μου λένε "γιατί να παίζεις εκεί όπως συμπεριφέρονται στις γυναίκες;" Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εμφανίζεσαι και να είσαι επιδραστική. Νομίζω ότι είναι λεπτό θέμα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να πας αν σου δίνεται η ευκαιρία, όχι όμως απλώς να πας εκεί για χρήματα ή οτιδήποτε άλλο.»

Η 78χρονη Κινγκ, η οποία κέρδισε 12 μεγάλους τίτλους στο single Grand Slam και άνοιξε το δρόμο για ίσα χρηματικά έπαθλα σε τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις, είπε ότι η διεξαγωγή των τελικών του WTA στη Ντόχα είχε δημιουργήσει ευκαιρίες για γυναίκες τενίστριες στη χώρα.
«Ήμασταν εκεί τέσσερα ή πέντε χρόνια και νομίζω ότι αυτό βοήθησε», είπε ο Κινγκ σε μια τηλεδιάσκεψη με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ενόψει των τελικών του «Billie Jean Cup» που ξεκινούν στις 8 Νοεμβρίου.
«Όταν πήγα εκεί δημιουργήσαμε μια κλινική για τα παιδιά αλλά μόνο για τα κορίτσια. Κάποια ήταν αριστερόχειρη, κάτι που θεωρούν κακό, και αυτή η μητέρα έλεγε ότι ήλπιζε ότι η αριστερόχειρη κόρη της να μπορούσε μια μέρα να γίνει πρωταθλήτρια και να απαλλαγεί από αυτό το στίγμα. Αυτές είναι οι συζητήσεις που μπορείς να κάνεις όταν είσαι εκεί. Οπότε είμαι πολύ έτοιμη στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν ξέρω ότι είναι μια λεπτή γραμμή για το πώς το κάνω» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ