Μουντιάλ 2022: 30 ημέρες πριν από την πρώτη σέντρα

Τριάντα ημέρες απομένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ (20/11-18/12). Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο στάδιο Αλ Μπαίτ (Al-Bayt), χωρητικότητας 60.000 θεατών στην πόλη Αλ Χορ, βόρεια της πρωτεύουσας της Ντόχα, ενώ αμέσως μετά, το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά θα διεξαχθεί (19:00) μεταξύ της διοργανώτριας χώρας-Κατάρ- και του Ισημερινού.

 Μουντιάλ 2022: 30 ημέρες πριν από την πρώτη σέντρα

Μουντιάλ σε μία πόλη, στην πιο μικρή χώρα
Το κορυφαίο τουρνουά θα έχει την ιδιαιτερότητα να διεξάγεται σε μία πόλη και όχι σε πολλές, όπως συνηθίζεται στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η περιοχή της Ντόχα είναι 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ συνολικά το πλούσιο εμιράτο λόγω του Κόλπου, ένα από τα μικρότερα αραβικά κράτη έχει έκταση 11.571 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Έτσι θα είναι η πιο μικρή χώρα στην ιστορία που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ.
Ήταν 21 Νοεμβρίου 2021 όταν το επίσημο ρολόι της αντίστροφης μέτρησης άρχισε να μετρά, σε μία τελετή, που έγινε εκείνη την ημέρα, αφού αρχικά το τουρνουά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21/11/22.
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, θα είναι και το πρώτο στην 92χρονη ιστορία του τουρνουά που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι προηγούμενες 21 διοργανώσεις παίχτηκαν από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου.
Η FIFA κατέληξε σε αυτή την απόφαση το 2015 για να αποφύγει τη ζέστη του Κατάρ, παρά την αντίθεση των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών που ήταν δυσαρεστημένοι που έπρεπε να κλείσουν τα εγχώρια πρωταθλήματά τους για αρκετές εβδομάδες.
Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, την Εθνική Ημέρα του Κατάρ.

Τα οκτώ γήπεδα του Μουντιάλ
Οκτώ στάδια τελευταίας τεχνολογίας θα φιλοξενήσουν τους 64 αγώνες. Επτά νέα, ένα ανακαινισμένο (Khalifa International Stadium), είναι έτοιμα, έργο -και αυτό- ενός στρατού μεταναστών εργαζομένων που εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται στα εργοτάξια του Μουντιάλ.
Είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένο κλιματισμό για μεγαλύτερη άνεση των θεατών. Ο αέρας θα βελτιώσει την εμπειρία για φιλάθλους και παίκτες, ενώ η θερμοκρασία θα είναι ίδια σε όλα τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με απόφαση του διευθυντή αγώνα της FΙFA, πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, κοινοποιώντας την στις δύο αντίπαλες ομάδες την ίδια ημέρα της αναμέτρησης, θα γίνεται η χρήση της ανασυρόμενης οροφής στα γήπεδα του Κατάρ, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (20/11-18/12).
Τα γήπεδα:
1. Ντόχα, Khalifa International Stadium (40.000 θέσεις): το μοναδικό στάδιο του Κατάρ που υπήρχε πριν από την επιλογή της χώρας ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
2. Aλ-Κορ, Al-Bayt Stadium (60.000 θέσεις): αυτό το στάδιο, με ιδιαίτερη πρόσβαση για τους φιλάθλους (μόνο με λεωφορείο ή ταξί), χτίστηκε με τη μορφή σκηνής Βεδουίνων.
3. Al-Βακράχ, Al-Janoub Stadium (40.000 θέσεις): το σχήμα αυτού του σταδίου είναι εμπνευσμένο από τις γάστρες των ψαρό βαρκών που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου.
4. Ντόχα, Education City Stadium (40.000 θέσεις): πολύ εύκολη η πρόσβαση στο στάδιο, το οποίο έχει σχήμα διαμαντιού.
5. Aλ-Ραγιάν, Ahmad Bin Ali (40.000 θέσεις): μια γραμμή μετρό έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη σύνδεση της Ντόχα με αυτό το στάδιο που βρίσκεται σε μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, όχι μακριά από την έρημο.
6. Ντόχα, Al-Thumama (40.000 θέσεις): ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το "taqiyah", παραδοσιακό ανδρικό κάλυμμα κεφαλής της περιοχής.
7. Ντόχα, Stadium 974 (40.000 θέσεις): αυτό το στάδιο κατασκευάστηκε από κοντέινερ και άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.
8. Λουσάιλ, Lusail Iconic Stadium (80.000 θέσεις): βρίσκεται σε μια πόλη που δημιουργήθηκε ειδικά για το τουρνουά και αυτό το στάδιο θα φιλοξενήσει τον τελικό.

Φίλαθλοι, εισιτήρια, φεστιβάλ και... Covid-19
Περίπου 1,2 έως 1,4 εκατομμύρια οπαδοί αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Οι διοργανωτές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 2,89 εκατομμύρια εισιτήρια. Εκτός από τη διοργανώτρια χώρα, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Αγγλία, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, η Γαλλία, η Βραζιλία και η Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ζήτηση εισιτηρίων για το τουρνουά.
Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονταν από 40 έως 3.480 δολάρια. Στη Ντόχα υπάρχουν 30.000 δωμάτια, με τιμές που ξεκινούν από 80 δολάρια. Τα ξενοδοχεία, τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, είναι επίσης «κλεισμένα».
Όσοι φτάνουν στη Ντόχα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό PCR εξέταση για την Covid-19. Δεν απαιτείται να μπουν σε καραντίνα ή να φορούν μάσκες. Και θα πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή, τη Hayya, στην οποία καταχωρούν τα προσωπικά τους δεδομένα. Η εφαρμογή αυτή, ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης του συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών.
Όσοι δεν έχουν εισιτήρια θα μπορούν να απολαύσουν το «Φεστιβάλ Φιλάθλων», από όπου θα περνούν περίπου 40.000 άτομα καθημερινά, βιώνοντας μια πόλη με τεχνολογική εξέλιξη αιχμής, όπως η διαθεσιμότητα 5G για κινητά τηλέφωνα, προσφέροντας μια καθημερινή «ποδοσφαιρική Disneyland», με παραστάσεις στους δρόμους, με περισσότερες από έξι χιλιάδες παραστάσεις σε 21 διαφορετικά μέρη.

Φωνές για τους εργαζόμενους μετανάστες στα εργοτάξια του Μουντιάλ
Εξακολουθούν οι φωνές για τις συνθήκες εργασίες και τους χιλιάδες θανάτους εργαζομένων μεταναστών στα εργοτάξια του Μουντιάλ. Μόλις χθες η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε σήμερα ότι οι αρχές του Κατάρ πρέπει να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εγγυηθούν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων, ενώ κάλεσε τη χώρα του Κόλπου και τη FIFA να προχωρήσει στη δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων, για εκείνους τους εργαζόμενους που πέθαναν, τραυματίστηκαν ή έχουν υποστεί κακομεταχείριση.
Με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η κακομεταχείριση συνεχίζει να είναι συχνή σε όλη τη χώρα» παρά το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε το Κατάρ για τη βελτίωση των συνθηκών των «εκατοντάδων χιλιάδων» μεταναστών εργαζομένων που συμμετείχαν στην κατασκευή γηπέδων και εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τόνισε επίσης ότι «ο θάνατος χιλιάδων εργαζομένων παραμένει ανεξερεύνητος».

Το πιο...τεχνολογικό Μουντιάλ στην ιστορία
Θα είναι το πιο...τεχνολογικό Μουντιάλ στην ιστορία. Ο λόγος είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί όλη η τεχνολογία που είναι διαθέσιμη μέχρι σήμερα: Θα υπάρχουν αισθητήρες στη γραμμή του τέρματος για να διαπιστωθεί εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι, το VAR θα ελέγχει τις φάσεις όπως και στη Ρωσία το 2018, ενώ θα υπάρχει και η ημι-αυτόματη ανίχνευση του οφσάιντ, που έχει ήδη δοκιμαστεί στο Champions League. με στόχο «τη λήψη ταχύτερων, ακριβέστερων και αξιόπιστων αποφάσεων».

Οι 8 όμιλοι της τελικής φάσης
1ος: Κατάρ, Ολλανδία, Σενεγάλη, Ισημερινός
2ος: Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία
3ος: Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Σαουδική Αραβία
4ος: Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία
5ος: Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα
6ος: Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο, Καναδάς
7ος: Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν
8ος: Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα, Γκάνα

Το σκάνδαλο της FIFA
Η οικονομική χλιδή του Κατάρ ήταν ακριβώς ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο τελευταίο επικό σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA. Συνέβη το 2010 και σήμανε την αρχή του τέλους της διοίκησης του Ελβετού Γιόζέφ Μπλάτερ.
Εκείνες τις μέρες, έρευνες των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Χάμαν, πλήρωσε περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 30 μέλη της FIFA για την φιλοξενία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν η έτερη υποψήφια για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μετά το σοκ, στη FIFA έφτασε η ώρα για την προεδρία του Τζιάνι Ινφαντίνο.

Πρώτη η Ιαπωνία στο Κατάρ, παρούσες επτά παγκόσμιες πρωταθλήτριες
Η Ιαπωνία θα είναι η πρώτη από τις 32 εθνικές ομάδες της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2022, που θα φτάσει στο Κατάρ, στις 7 Νοεμβρίου, 13 ημέρες πριν από την έναρξη του κορυφαίου τουρνουά.
Η εθνική ομάδα της ασιατικής χώρας θα κάνει το ντεμπούτο της τρεις ημέρες μετά την έναρξη του Μουντιάλ, στις 23 Νοεμβρίου, κόντρα στην Γερμανία.
Στο Κατάρ θα «ταξιδέψουν» επτά από τις οκτώ παγκόσμιες πρωταθλήτριες στην ιστορία του κορυφαίου τουρνουά και 17 από τα συνολικά 21 παγκόσμια τρόπαια.
Απούσα μονάχα η Ιταλία και τα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλά της (1934,1938, 1982, 2006).
Μάλιστα η Ιταλία, που μένει εκτός Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά εκείνο της Ρωσία το 2018, είναι η 4η πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστορία που δεν κατάφερε να προκριθεί στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά την Τσεχοσλοβακία (1978), τη Δανία (1994) και την Ελλάδα (2006).

220 δισ. δαπάνες και έσοδα 17 δισ. δολάρια
Το Κατάρ αναμένει να έχει έσοδα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, 15% λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν η προσδοκία ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και αυτά όταν έχουν ήδη δαπανηθεί... 220 δισεκατομμύρια δολάρια!
Η διαφορά που προκύπτει με τις προηγούμενες διοργανώσεις είναι αβυσσαλέα: η Ρωσία δαπάνησε 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το Μουντιάλ του 2018 και η Βραζιλία, που μέχρι τώρα ήταν η πιο... ακριβή, 15 δισεκατομμύρια το 2014, κάτι που σημαίνει ότι είναι πάνω από 200 εκατομμύρια η διαφορά μεταξύ της πρώτης τώρα και της δεύτερης στην σχετική κατάταξη.
Κι αυτό γιατί το Κατάρ δεν επένδυσε μόνο στις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και εφάρμοσε ένα ακόμη ευρύτερο σχέδιο ενόψει του 2030.
Μόνο για την κατασκευή γηπέδων, διατέθηκαν από 6,5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έγιναν και μεγάλες αλλαγές σε όλη την επικράτεια, όπως η κατασκευή ξενοδοχείων και δικτύων μετρό, αεροδρόμια και άλλα.

Η FIFA μοιράζει 440 δισ. στις ομάδες
Η ομάδα που θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θα κερδίσει ποσό που ξεπερνά ελαφρώς τα 42 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε η FIFA, μετά την κλήρωση για τη φάση των ομίλων, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο της Ντόχα.
Η φιναλίστ του τελικού της 18ης Δεκεμβρίου θα πάρει συνολικά 32 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά θα μοιραστούν 440 εκατομμύρια δολάρια ή διαφορετικά 399,10 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης χώρα που θα ανέβει στο βάθρο θα πάρει ένα ποσό 27 εκατ. δολάρια, ενώ η τέταρτη θα πρέπει να βάλει στα ταμεία της 25 εκατ δολάρια.
Επιπλέον, οι υπόλοιπες εθνικές ομάδες θα λάβουν χρήματα σε σχέση με την κατάταξή τους στη διοργάνωση: από την 5η έως την 8η κατάταξη, κάθε ομοσπονδία θα πάρει 17 εκατομμύρια, ενώ από 9 έως 16 θα είναι 23 εκατ. ευρώ.
Τέλος, από τις θέσεις 17 έως τις 32, ανεξάρτητα από το αν περάσουν ή όχι τη φάση των ομίλων, όλες οι εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ του Κατάρ θα πάρουν ένα ποσό 9 εκατ. ευρώ.
Μόνο για τη συμμετοχή της κάθε ομοσπονδία θα λάβει 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι προκαταρκτικές λίστες έως απόψε
Οι προπονητές καθεμιάς από τις 32 φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρέπει να υποβάλουν μια προκαταρκτική λίστα με 35 έως 55 παίκτες, για το τουρνουά έως απόψε (21/10).
Στη συνέχεια, οι προπονητές έχουν προθεσμία έως τις 14 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν για την τελική τους λίστα με 26 παίκτες.

Μασκότ και επίσημο τραγούδι
Ο La'eeb θα είναι η Μασκότ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Πρόκειται για μια αραβική λέξη που σημαίνει εξαιρετικά ικανός παίκτης. Ενθαρρύνει όλους να πιστεύουν στον εαυτό τους και...προορισμός του είναι να φέρει τη χαρά του ποδοσφαίρου σε όλους.
Ο περιπετειώδης, χαρούμενος και ιδιαίτερος La'eeb αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της τελικής κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Ντόχα.
Το Hayya Hayya (Better Together/καλύτερα μαζί), είναι το επίσημο τραγούδι του Παγκόσμιου Κυπέλλου, με πρωταγωνιστές, τον ποπ τραγουδιστή από την Αριζόνα, Τερινιντάντ Καρντόνα, τον Αφρικανό καλλιτέχνη, Νταβίντο και την Άϊσα, μία δημοφιλή καλλιτέχνιδα από το Κατάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110