Το «θαύμα» του «υπηρεσιακού» Ντάλιτς!

Ο… προσωρινός προπονητής που έγινε μόνιμος στην Κροατία και οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας στην μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορία της.

Το «θαύμα» του «υπηρεσιακού» Ντάλιτς!

Η εθνική ομάδα της Κροατίας με τη νίκη της επί της Αγγλίας πανηγύρισε τη συμμετοχή της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της και μαζί της ένα ολόκλήρο ποδοσφαιρικό έθνος. Αυτό που έμοιαζε άπιαστο όνειρο κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων της ευρωπαϊκής ζώνης, πλέον έχει γίνει πραγματικότητα και πρωτεργάτης αυτής της τεράστιας επιτυχίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δεν είναι άλλος από τον προπονητή Ζλάτκο Ντάλιτς. Ποιος είναι όμως ο 51χρονος Κροάτης τεχνικός που οδήγησε τη «χρβάτσκα» στη μεγαλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής της ιστορίας;

Ο Ντάλιτς που έβαλε τέλος στα όνειρα των Άγγλων για επιστροφή του τροπαίου του Μουντιάλ στο Νησί, είχε γεννηθεί λίγους μόλις μήνες μετά την κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα Παγκοσμίου Κυπέλλου των «λιονταριών», το 1966! Τα πρώτα του προπονητικά «βήματα» τα έκανε στην πατρίδα του σε Βάρτεκς (διαλύθηκε το 2015), Ριέκα και Σλάβεν, ενώ ενδιάμεσα είχε καθίσει και στον πάγκο της Ντιναμό Τιράνων στην Αλβανία. Το όνομά του το «έχτισε» σε ομάδες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Οκτώβρη του 2017 έπειτα από την απόλυση του Άντε Τσάσιτς από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Κροατίας, η Ομοσπονδία της χώρας τον επέλεξε ως το νέο εκλέκτορα του συγκροτήματος.

Ο Κροάτης τεχνικός είχε εργαστεί νωρίτερα και ως βοηθός για μία πενταετία στην εθνική ομάδα κάτω των 21 χρόνων της χώρας του, ωστόσο παρά την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή όταν δεν θα παρέμενε στο πόστο του αν η «χρβάτσκα» αποτύγχανε να πάρει ένα «εισιτήριο» για τα τελικά του Μουντιάλ.

Το… φιλί της ζωής!

Οι πιθανότητες παραμονής του δεν ήταν με το μέρος του, καθώς τα μέχρι τότε αρνητικά αποτελέσματα της Κροατίας με τον Άντε Τσάσιτς στα προκριματικά δεν άφηναν πολλά περιθώρια. Η Κροατία ήταν με το ένα… πόδι εκτός τελικής φάσης, ωστόσο ήρθε η «κομβική» νίκη επί της Ουκρανίας με 2-0 και έδωσε στους Κροάτες το… φιλί της ζωής και τη δεύτερη θέση στον όμιλο, αφήνοντας έτσι εκτός συνέχειας ,τρίτους, τους Ουκρανούς. Αργότερα ήρθε και η πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ σε βάρος της Εθνικής μας στα πλέι-οφ των προκριματικών και ο Ντάλιτς τελικά σταθεροποιήθηκε στο πόστο του. Έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με την Ομοσπονδία που θα τον κρατούσε στη θέση του ως το καλοκαίρι του 2020 και το ταξίδι για τα ρωσικά γήπεδα μόλις είχε ξεκινήσει…

Στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ οι Κροάτες πέτυχαν τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, εκ των οποίων και το 3-0 επί της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι που προκάλεσε αίσθηση, και εξασφάλισαν την πρωτιά στο γκρουπ αφήνοντας πίσω τους στη δεύτερη θέση την «αλμπισελέστε». Δεν έμειναν όμως εκεί! Στη φάση των «16» πέρασαν τη Δανία στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, πριν αφήσουν εκτός και την οικοδέσποινα Ρωσία στα προημιτελικά κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ στα ημιτελικά ήρθε και η επιτυχία με τη νίκη επί της Αγγλίας στην παράταση για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο των Κροατών.

Η μεγαλύτερη μέχρι τότε στιγμή στην ποδοσφαιρική ιστορία του συγκροτήματος ήταν η συμμετοχή της στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1998 όταν ηττήθηκε με 2-1 από την Γαλλία και εξασφάλισε τελικά την τρίτη θέση με τη νίκη της επί της Ολλανδίας στον «μικρό τελικό». Πλέον, για ακόμα μία φορά η Γαλλία στέκεται στο δρόμο της «χρβάτσκα» κι αυτό που μένει να φανεί την Κυριακή στο Λουζνίκι της Μόσχας, είναι αν οι Κροάτες θα πάρουν την… εκδίκησή τους και για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα καταφέρουν να ανέβουν στο θρόνο της Πρωταθλήτριας Κόσμου. Μαζί τους και ο Ντάλιτς, που η μοίρα του επεφύλασσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά «παιχνίδια» στην προπονητική του καριέρα.