Το «μετάλλιο» του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ισπανού τεχνικού είναι ότι διαχειρίστηκε έξοχα ένα σύνολο μεγάλων ονομάτων, που έβαλαν το «εμείς» πάνω από το «εγώ»
Χρειάστηκε να περάσουν 32 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί το Βέλγιο ξανά σε έναν ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από το Μουντιάλ του 1986, όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας αφού πέρασε από τη φάση των ομίλων (ως καλύτερη τρίτη ομάδα), απέκλεισε κατά σειρά Σοβιετική Ένωση και Ισπανία και έφτασε στην τετράδα. Εκεί, είδε τελικά το ταξίδι του να ολοκληρώνεται στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικό με την ήττα (με δύο γκολ του Μαραντόνα) από την Αργεντινή, η οποία κατέκτησε τελικά και το τρόπαιο κόντρα στη Δυτική Γερμανία.
Εφέτος, στη Ρωσία, οι «κόκκινοι διάβολοι» ζουν ανάλογες ιστορικές στιγμές. Μετά και τη νίκη – πρόκριση επί της Βραζιλίας, το Βέλγιο βρίσκεται και πάλι στην 4άδα της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον Κόσμο και αυτό που μένει να φανεί πλέον, είναι αν θα καταφέρει κόντρα στη Γαλλία να κάνει το «βήμα» παραπάνω και για πρώτη φορά στα χρονικά να κερδίσει μία θέση στον μεγάλο τελικό.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας είναι ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ένας προπονητής, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια (έπειτα από την απόλυσή του από την Έβερτον το 2016 και την πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία του Βελγίου), κατάφερε να οδηγήσει αυτή τη «χρυσή γενιά» των ποδοσφαιριστών στα ψηλότερα σκαλοπάτια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, επιτυχία του 44χρονου, είναι το γεγονός ότι διαχειρίστηκε έξοχα ένα σύνολο σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Παίκτες όπως ο Έντεν Αζάρ, ο Ντε Μπρούιν, ο Λουκάκου και άλλοι, που έβαλαν το «εμείς» πάνω από το «εγώ» και ακολούθησαν κατά γράμμα το πλάνο του προπονητή τους.
Στο παρελθόν και η Αγγλία, για παράδειγμα, διέθετε στις τάξεις της μία «χρυσή γενιά» ποδοσφαιριστών, η οποία αποτελούνταν μεταξύ άλλων από παίκτες όπως ο Μπέκαμ, ο Λαμπάρντ, ο Τζέραρντ, ο Όουεν κλπ. Εκ του αποτελέσματος όμως, δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες (σ. το «γιατί» είναι ένα άλλο κεφάλαιο). Αντίθετα, το Βέλγιο όχι μόνο το πέτυχε, αλλά δεν σταματά να γράφει «χρυσές» σελίδες στην ποδοσφαιρική του ιστορία!
Οι εννέα διαφορετικοί σκόρερ και το αήττητο σερί
Στα γήπεδα της Ρωσίας, το Βέλγιο είδε μέχρι στιγμής στη διοργάνωση εννέα διαφορετικούς του παίκτες να βρίσκουν δίχτυα! Το αξιοσημείωτο, είναι πως στην ιστορία των Μουντιάλ μόνο η Ιταλία το 2006 και η Γαλλία το 1982 είχαν περισσότερους ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα 10! Παράλληλα όμως, αίσθηση προκαλεί και το αήττητο σερί των «κόκκινων διαβόλων» με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, οι οποίοι αγνοούν τη «γεύση» της ήττας… σε 24 συνεχόμενους αγώνες!
Τελευταία φορά που έφυγαν με… σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο ήταν την 1η του Σεπτέμβρη το 2016, όταν έχασαν 2-0 σε διεθνές φιλικό από την Ισπανία. Έκτοτε… πάτησαν γκάζι! Στα προκριματικά του Μουντιάλ ολοκλήρωσαν την πορεία τους με εννέα νίκες και μία ισοπαλία, η οποία μάλιστα ήταν κόντρα στην Εθνική μας ομάδα στο 1-1 στις Βρυξέλλες. Τότε που η «γαλανόλευκη» προηγήθηκε με τον Μήτρογλου πριν «απαντήσει» ο Λουκάκου στο 89’, αποσοβώντας την ήττα για τους «κόκκινους διαβόλους».
Στα τελικά του Μουντιάλ το Βέλγιο πέτυχε το «τρία στα τρία» στη φάση των ομίλων κόντρα σε Αγγλία, Τυνησία και Παναμά και συνέχισε με νίκες στα νοκ-άουτ ματς απέναντι σε Ιαπωνία και Βραζιλία. Το αν θα κάνει «στάση» το «τρένο» του Βελγίου με οδηγό τον Μαρτίνεθ κόντρα στη Γαλλία ή αν θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του, θα το δούμε στη συνέχεια…
Οι μνήμες του 1938 για τη Βραζιλία και ο… οιωνός αποκλεισμού
Τέλος, όσον αφορά τη Βραζιλία, άξιο αναφοράς για την ήττα της στα προημιτελικά από το Βέλγιο είναι το εξής: ότι μόλις μία φορά σε 11 ματς του Μουντιάλ που βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 από αντίπαλό της κατάφερε τελικά να φέρει τα πάνω – κάτω και να πάρει τη νίκη! Ήταν πριν από 80 χρόνια (!), στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 και συγκεκριμένα στον «μικρό τελικό» κόντρα στη Σουηδία.
Η «σελεσάο» βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο 38’, αλλά στη συνέχεια πέτυχε την ανατροπή και επιβλήθηκε με 2-4 που της χάρισε και την τρίτη θέση σε εκείνο το τουρνουά. Όσο κι αν προσπάθησε φέτος η ομάδα του Τίτε να πετύχει κάτι ανάλογο κόντρα στο Βέλγιο τελικά δεν τα κατάφερε και για τέταρτο σερί Μουντιάλ η «σελεσάο» αποκλείστηκε από ευρωπαϊκή ομάδα (2006 Γαλλία, 2010 Ολλανδία, 2014 Γερμανία, 2018 Βέλγιο).
Όπως δεν κατάφερε επίσης (σ. για τους προληπτικούς) και ο Νεϊμάρ να ξορκίσει και την «κατάρα» με τις… τοιχογραφίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας! Πριν από αυτόν οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο είδαν τη μορφή τους σε τοίχο του Καζάν απέναντι από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η εθνική τους ομάδα. Λίγο αργότερα αμφότεροι αποκλείστηκαν και αποχαιρέτησαν πρόωρα το Μουντιάλ. Μία μέρα πριν τον αγώνα της Βραζιλίας με το Βέλγιο, πήρε σειρά ένα ακόμα μεγάλο «αστέρι» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: ο Νεϊμάρ και το… κακό «τρίτωσε»!