Το δεύτερο «αντίο» του Ινιέστα


Μετά την αποχώρησή του από τη Μπαρτσελόνα, ο Ισπανός «μαέστρος» έκλεισε ένα ακόμα τεράστιο κεφάλαιο της καριέρας του, αυτή τη φορά με τους «φούριας ρόχας»

Το δεύτερο «αντίο» του Ινιέστα

«Ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι με την εθνική. Ένα υπέροχο ταξίδι που τελειώνει… Μου αφήνει μια πικρή γεύση, είναι δύσκολη στιγμή για όλους. Ωστόσο το σημερινό αποτέλεσμα δεν αναιρεί όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Το κάθε τι έχει μια αρχή κι ένα τέλος». Μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας από την διοργανώτρια του Μουντιάλ, Ρωσία, ο Αντρές Ινιέστα με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική του ομάδα. Έναν μόλις μήνα έπειτα από το «αντίο» του από την Μπαρτσελόνα, είχε έρθει πλέον η στιγμή για τον 34χρονο «μαέστρο» να κλείσει ένα ακόμα τεράστιο κεφάλαιο της καριέρας του και της ζωής του, αυτή τη φορά στους «φούριας ρόχας».

Ο Ινιέστα έριξε «αυλαία» στην πορεία του με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, με το οποίο κατέκτησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ισάριθμα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τις μικρότερες ομάδες της εθνικής του. Όπως και μετά την τελευταίου εμφάνιση στη Μπαρτελόνα, όταν κάθισε στη σέντρα του άδειου Καμπ Νόου με τις αναμνήσεις μιας υπέρλαμπρης καριέρας να επιστρέφουν στη σκέψη του, έτσι και τώρα στιγμές δύο περίπου δεκαετιών με την εθνική του επανήλθαν στη μνήμη του…

Με Ρωσία η αρχή, με Ρωσία και το τέλος

Κόντρα στη Ρωσία ο Ινιέστα ολοκλήρωσε την πορεία του με την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι με αντίπαλο την «αρκούδα» ο διεθνής άσος είχε ξεκινήσει αυτή την λαμπρή καριέρα του στην ανδρική ομάδα των «φούριας ρόχας». Αφού κατέκτησε πρώτα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2001 με την ομάδα κάτω των 17 ετών, πριν σηκώσει στα χέρια του το ίδιο τρόπαιο και με την αντίστοιχη κάτω των 19 έναν χρόνο αργότερα, το 2002, κλήθηκε στην ανδρική ομάδα της χώρας του και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006 στη Γερμανία.

Πριν την έναρξη της τελικής φάσης του θεσμού αγωνίστηκε (για πρώτη φορά) σε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Ρωσία και στη συνέχεια ταξίδεψε με την υπόλοιπη αποστολή του αντιπροσωπευτικού του συγκρότημα για τη Γερμανία και το Μουντιάλ, εκεί όπου η εθνική του έφτασε ως τη φάση των «16» με τον αποκλεισμό από τη Γαλλία.

Σε φιλικό ματς σημείωσε και το πρώτο του τέρμα, κόντρα στην Αγγλία το Φλεβάρη του 2007, ενώ στη συνέχεια έπαιξε κομβικό ρόλο με τις εμφανίσεις και τα γκολ του στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008 οδηγώντας την εθνική του στην πρόκριση στα τελικά του θεσμού στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Η Ελλάδα στο δρόμο του

Στο Euro του 2008 η Ισπανία βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ρωσία, τη Σουηδία αλλά και την Εθνική μας ομάδα. Ο Ινιέστα συνέχισε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αφού οδήγησε το συγκρότημά του στις νίκες με 4-1 επί της Ρωσίας και 2-1 επί της Σουηδίας, ήρθε και η στιγμή να αντιμετωπίσει και τη «γαλανόλευκη». Η Ελλάδα προηγήθηκε με τον Χαριστέα στο 42’, αλλά η Ισπανία με τα τέρματα των Ντε λα Ρεντ (61’) και Γκουίθα (88’) έκανε την ανατροπή και εξασφάλισε το τρίποντο με 2-1. Πέρασε ως πρώτη από το γκρουπ και στα νοκ –άουτ παιχνίδια έφτασε ως τον τελικό όπου κατέκτησε και το τρόπαιο με αντίπαλο τη Γερμανία (1-0) στο Ερνστ Χάπελ. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σε εκείνο το τουρνουά ο Ινιέστα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα του θεσμού!

Το παρθενικό του Μουντιάλ και το γκολ του στον τελικό

Στη συνέχεια, ο Ινιέστα αφού απείχε από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2009 λόγω τραυματισμού, επέστρεψε για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 στη Νότιο Αφρική. Η Ισπανία προκρίθηκε ως πρώτη από τη φάση των ομίλων και στα νοκ-άουτ παιχνίδια πέρασε κατά σειρά τα εμπόδια των Πορτογαλία, Παραγουάη και Γερμανία φτάνοντας ως τον μεγάλο τελικό. Αντίπαλός της ήταν η Ολλανδία στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, εκεί που έλαμψε το «άστρο» του Ινιέστα. Ο άσος της Μπαρτσελόνα πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης στο 116’ της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ήταν και το πρώτο στην καριέρα του Ινιέστα.

Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 που ο Ινιέστα βραβεύτηκε με το τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη σε τρία διαφορετικά παιχνίδια. Ανάμεσα σ’ αυτά και το ματς του τελικού κόντρα στην Ιταλία, όπου οι φούριας ρόχας» επιβλήθηκαν της «σκουάντρα ατζούρα» με το εμφατικό 4-0 και σήκωσαν το κύπελλο στον… ουρανό του Κιέβου!

Η αντίστροφη μέτρηση και το «αντίο»

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ινιέστα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2013 και τιμήθηκε με την «ασημένια μπάλα» ως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, την οποία κατέκτησε η Βραζιλία στον τελικό με την Ισπανία (3-0), ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ο διεθνής άσος έφτασε τις 100 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο παιχνίδι της φάσης των ομίλων κόντρα στην Αυστραλία. Σε εκείνο το Μουντιάλ βέβαια, η εθνική του ομάδα αποχώρησε πολύ νωρίς, καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου της, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 που ακολούθησε έφτασε ως τους «16» όπου οι «φούριας ρόχας» αποκλείστηκαν από την Ιταλία.

Η τελευταία παράσταση του Ινιέστα δόθηκε τελικά αυτό το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας. Η Ισπανία πέρασε από τη φάση των ομίλων, αλλά η πορεία της έλαβε τέλος και πάλι στους «16» με την ήττα αυτή τη φορά από τη διοργανώτρια Ρωσία. Ο 34χρονος άσος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική, έχοντας συμπληρώσει και τις τελευταίες σελίδες της ποδοσφαιρικής του ιστορίες με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Ενόψει της συνέχειας ο 34χρονος «μαέστρος» θα συνεχίσει την πορεία του στην Ιαπωνία και την Βίσελ Κόμπε, πριν πει το τρίτο και τελευταίο του «αντίο» ρίχνοντας τους τίτλους τέλους της λαμπρής ποδοσφαιρικής του καριέρας.