Η Γερμανία απέκτησε την …δική της  Κορέα

Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ, παγκόσμια πρωταθλήτρια πριν 4 χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας βρήκε τον «μάστορά της» και μάλιστα σε φάση ομίλων, κάτι που είχε συμβεί για πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά το 1950!  O Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει το θέμα.

Η Γερμανία απέκτησε την …δική της  Κορέα

Η εθνική Γερμανίας λοιπόν ηττήθηκε με 2-0 από τη Νότιο Κορέα, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε πάθει η Ιταλία το 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας, αλλά από την άλλη, την Βόρεια. Έτσι αποχαιρετά νωρίς – νωρίς το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού.

Στον 6ο όμιλο προχωρά η έκπληξη, ομάδα της Σουηδίας που επικράτησε με 3-0 του Μεξικού. Η πόλη του Καζάν με το πανέμορφο στάδιό της, θα είναι πλέον μία «καταραμένη» πόλη για τους Γερμανούς . Κάτι ανάλογο δηλαδή που είχε συμβεί με δύο άλλες παγκόσμιες πρωταθλήτριες, την Ιταλία το 2010 και την Ισπανία το 2014. Αμφότερες είχαν «χαιρετήσει» με το …καλημέρα το Παγκόσμιο κύπελλο.

Επιπλέον, η Γερμανία ποτέ δεν είχε αποκλεισθεί (έως τώρα) στην πρώτη φάση ενός Παγκοσμίου κυπέλλου (μόνο το 1938) .

Ενώ το 1982 είχε φθάσει πάντα στους προημιτελικούς. Αυτή τη φορά όμως στα γήπεδα της Ρωσίας όλα έδειχναν από την αρχή εντελώς διαφορετικά. Ποτέ δεν υπήρξε μία στιγμή ηρεμίας. Στο ξεκίνημά της στο 21ο Παγκόσμιο κύπελλο γνώρισε την ήττα με 1-0 από το Μεξικό.

Ακολούθως ήρθε το θρίλερ με τον αγώνα κατά της Σουηδίας, που άρχισε άσχημα ( γκολ του Τοιβόνεν ) κάτι που έμενε να κρατήσει έως το 90+5’ .

Τότε «μίλησε» ο Τόνι Κρόος ο οποίος με θαυμάσιο ελεύθερο λάκτισμα διέκοψε τον ήχο της επερχόμενης ήττας, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του με 2-1.

Τώρα εναντίον της Νοτίου Κορέας τα πάντα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Κιμ στο 48’ έδωσε το προβάδισμα στην εθνική του ομάδα και λίγο μετά ο Σον έγραψε το 2-0 σε άδεια εστία, καθώς και ο αρχηγός της, τερματοφύλακας, Μάνουελ Νόιερ είχε προωθηθεί για να βοηθήσει την επίθεσή του με την ελπίδα να σημειώσει ένα γκολ. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη, αντιθέτως οι Κορεάτες πέτυχαν και δεύτερο τέρμα και τώρα γιορτάζουν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας τους.

Οι επιλογές του ΛΕΒ: Τώρα τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για τον ομοσπονδιακό προπονητή της άλλοτε παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Γιόακιμ Λεβ, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομοσπονδία έως το 2020. Οι φωνές όμως και οι έντονες αποδοκιμασίες τόσο των φιλάθλων, όσο και του Τύπου της χώρας είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο πως θα προκαλέσουν έντονες αναταράξεις στους κόλπους της ομοσπονδίας και φυσικά στον ίδιο τον Λεβ.

Όλοι θα επαναφέρουν το θέμα του Ζανέ, του νεαρού και ελπιδοφόρου αριστερού ακραίου επιθετικού της Μάντσεστερ Σίτι ο οποίος είχε μία εκπληκτική σαιζόν με την φανέλα της αγγλικής ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Λεβ αποφάσισε να τον αφήσει εκτός αποστολής θεωρώντας ότι δεν είχε πάρει και τόσο στα σοβαρά την παρουσία της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα γήπεδα της Ρωσίας για να υπερασπισθεί τον τίτλο της.

Η παρουσία του μεσοεπιθετικού της Άρσεναλ, Μεσούτ Εζίλ για μία ακόμη φορά δεν κρίνεται επαρκής. Δεν μπόρεσε να περάσει τις απαραίτητες μπαλιές προς τους επιθετικούς του, ενώ και ο άμεσος συνεργάτης του, νέο απόκτημα της Μπάγερν Μονάχου, Γκορέτσκα, τουλάχιστον κατά της Κορέας δεν είχε ιδιαίτερα καλή απόδοση. Το ίδιο ισχύει και για τον Τόμας Μίλερ που δεν έκανε αισθητή την παρουσία του πράγματα που θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει πολύ πιο πριν τον Λεβ.

Τώρα φυσικά είναι πολύ αργά και οι εξελίξεις στο «στρατόπεδο» της εθνικής Γερμανίας αναμένονται ραγδαίες με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες…


Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo