Το παιδικό όνειρο του Φαλκάο

Από την απογοήτευση του Κολομβιανού επιθετικού με την απουσία του από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, στα «ουράνια» με το πρώτο του τέρμα σε Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας.

Το παιδικό όνειρο του Φαλκάο

Η Κολομβία με τη νίκη της (3-0) επί της Πολωνίας στην δεύτερη αγωνιστική του ογδόου ομίλου του Μουντιάλ παρέμεινε στο κυνήγι της πρόκρισης για τους «16» του θεσμού. Για τον Ρανταμέλ Φαλκάο όμως, η χαρά ήταν διπλή στην συγκεκριμένη αναμέτρηση, αφού πέρα από τους τρεις βαθμούς που εξασφάλισε η εθνική ομάδα της χώρας του στον «τελικό» του Καζάν, παράλληλα ο ίδιος κατάφερε να πραγματοποιήσει κι ένα παιδικό του όνειρο: ένα γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο 32χρονος διεθνής άσος σημείωσε το δεύτερο τέρμα των «καφετέρος» με το οποίο ουσιαστικά «σφράγισε» την επικράτησή τους επί των Πολωνών, ενώ μετά το τέλος του αγώνα ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του: «Είναι απίστευτο το συναίσθημα. Το γκολ το ονειρευόμουν από τότε που ήμουν παιδί και τώρα έγινε πραγματικότητα. Το σημαντικό όμως είναι ότι πήραμε μία νίκη που αξίζαμε, με μάχες, με ωραίο ποδόσφαιρο και δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο Μουντιάλ».

Όταν το όνειρο έγινε εφιάλτης

Ο «τίγρης» βρέθηκε πολύ κοντά στην πρώτη του συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, ωστόσο η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον ίδιο. Στα προκριματικά ήταν ο πρώτος σκόρερ στις αναμετρήσεις της εθνικής του και τη βοήθησε να τερματίσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και να πάρει το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Βραζιλίας. Ένα «εισιτήριο» για τα τελικά ενός Μουντιάλ που ήταν τότε και το πρώτο για τους «καφετέρος» μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, αφού η προηγούμενη συμμετοχή τους ήταν το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας.

Το Γενάρη του 2014 ωστόσο, λίγους μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά, ο επιθετικός της Μονακό τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο σε έναν αγώνα του Κυπέλλου Γαλλίας και το όνειρο άρχισε να μετατρέπεται… σε εφιάλτη! Οι εκτιμήσεις των γιατρών ανέφεραν πως θα χρειαζόταν περίπου οκτώ μήνες για να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε, αλλά ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και ήταν αποφασισμένος να παλέψει για να κερδίσει τη θέση του στο Μουντιάλ.

Τον επόμενο μήνα, ο ομοσπονδιακός του προπονητής, Χοσέ Πέκερμαν, τον συμπεριέλαβε στην προεπιλογή για τη διοργάνωση και παρότι ο «τίγρης» ταξίδεψε στις 28 Μαΐου στην Αργεντινή για να προπονηθεί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τελικά δεν κέρδισε τη μάχη με το χρόνο. Αποφασίστηκε να μείνει εκτός ομάδας για να συνεχίσει την αποθεραπεία του και είδε τους «καφετέρος» να μετέχουν στο Μουντιάλ χωρίς εκείνον και να φτάνουν ως τα προημιτελικά όπου ηττήθηκαν από τη Βραζιλία.

Η επιστροφή του «τίγρη»

Ο Φαλκάο ξεπέρασε τον τραυματισμό του και την απογοήτευση του αποκλεισμού του και επέστρεψε στη δράση. Έναν χρόνο αργότερα πήρε μέρος στο Κόπα Αμέρικα όπου έφτασε με την Κολομβία ως τα προημιτελικά, όπου οι «καφετέρος» αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την Αργεντινή, ενώ στη συνέχεια κοίταξε μπροστά και έβαλε πλώρη για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Η εθνική του ομάδα πήρε στο «νήμα» την πρόκριση για τα τελικά μέσω των προκριματικών και ο «τίγρης» για ακόμα μία φορά στην καριέρα του είδε το όνομά του στη λίστα του προπονητή του με τους παίκτες που θα έπαιρναν μέρος στο Μουντιάλ.

Το όνειρο έγινε τελικά πραγματικότητα αυτό το μήνα, αφού ο Φαλκάο ταξίδεψε με την υπόλοιπη αποστολή στη Ρωσία. Τι κι αν στο ντεμπούτο του στο Μουντιάλ η εθνική του γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Ιαπωνία στην πρεμιέρα του ογδόου ομίλου, εν τούτοις η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στον αγώνα «ζωής και θανάτου» κόντρα στην Πολωνία, ο ίδιος πέτυχε το παρθενικό του γκολ σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι «καφετέρος» πήραν τη νίκη με 3-0 που τους κράτησε στο κυνήγι της πρόκρισης.

Οι ύμνοι του Πέκερμαν

Τη χαρά του Φαλκάο για το τέρμα που σημείωσε, με το οποίο μάλιστα έφτασε τα 30 στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της εθνικής, συμμερίστηκαν όλοι οι συμπαίκτες του στην Κολομβία. Μαζί με αυτούς όμως, ακόμα και ο ομοσπονδιακός τους προπονητής, Χοσέ Πέκερμαν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του «τίγρη»: «Είναι τεράστια η χαρά όλων μας. Είναι ένα σύμβολο για την εθνική ομάδα και το ποδόσφαιρο της χώρας. Πάντα ήλπιζε ότι θα ήταν υγιής και θα έβαζε ένα γκολ και τελικά τα κατάφερε. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε στην ομάδα να δείξει όλες τους τις ικανότητες και να λάμψει και το γεγονός ότι βρήκε δίχτυα ήταν πολύ σημαντικό όχι μόνο για το ματς με την Πολωνία, αλλά και για τα επόμενα παιχνίδια μας».

Το παιδικό όνειρο του Ρανταμέλ Φαλκάο έγινε πραγματικότητα και αυτό που απομένει πλέον να δούμε, είναι αν θα καταφέρει να δώσει συνέχεια στις πολύ καλές του εμφανίσεις και θα βοηθήσει την ομάδα του να πάρει και την πρόκριση από τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Μία απάντηση που θα την πάρουμε την προσεχή Πέμπτη, στον αγώνα των «καφετέρος» με την Σενεγάλη στην τελευταία αγωνιστική του γκρουπ.