Μουντιάλ 2022: Χιλιάδες οι νεκροί εργαζόμενοι στο Κατάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian περισσότεροι από 6.500 εργαζόμενοι μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ 2022: Χιλιάδες οι νεκροί εργαζόμενοι στο Κατάρ

Περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ, από τότε που στην αραβική χώρα ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (πριν από 10 χρόνια), σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Τα ευρήματα, που συγκεντρώθηκαν από κυβερνητικές πηγές, σημαίνουν ότι κατά μέσο όρο 12 μετανάστες εργαζόμενοι από αυτά τα πέντε έθνη της Νότιας Ασίας έχουν πεθάνει κάθε εβδομάδα από εκείνη τη νύχτα του Δεκεμβρίου το 2010, όταν οι δρόμοι της Ντόχα ήταν γεμάτοι από ένα εκστατικό πλήθος που γιόρταζε την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ.

Τα στοιχεία από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 5.927 θάνατοι μεταναστών εργαζομένων κατά την περίοδο 2011 - 2020. Ξεχωριστά, στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφεραν επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργαζομένων, στο διάστημα 2010 - 2020.

Ο Μοχάμαντ Σαχίντ Μιαχ, 29 ετών, από το Μπαγκλαντές, πέθανε όταν το δωμάτιό του πλημμύρισε με νερά, που ήρθαν σε επαφή με ένα εκτεθειμένο ηλεκτρικό καλώδιο και του προκάλεσαν ηλεκτροπληξία.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν θανάτους από διάφορες χώρες που στέλνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Κένυας, ενώ δεν περιλαμβάνονται επίσης οι θάνατοι που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το Κατάρ ξεκίνησε ένα πρωτοφανές οικοδομικό πρόγραμμα, σε μεγάλο βαθμό ως προετοιμασία για το τουρνουά ποδοσφαίρου το 2022. Εκτός από επτά νέα στάδια, δεκάδες μεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων ενός νέου αεροδρομίου, δρόμων, μέσων μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία και μια νέα πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ενώ τα αρχεία θανάτου δεν ταξινομούνται κατά επάγγελμα ή τόπο εργασίας, είναι πιθανό πολλοί εργαζόμενοι που έχουν πεθάνει να απασχολούνταν σε αυτά τα έργα υποδομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λέει ο Νικ ΜακΓκίχαν, διευθυντής στο FairSquare Projects, μια ομάδα υπεράσπισης που ειδικεύεται στα εργασιακά δικαιώματα στον Κόλπο.

Από την πλευρά της, η Οργανωτική Επιτροπή ισχυρίζεται ότι με τα έργα για το Μουντιάλ του 2022 σχετίζονται μόνο 37 θάνατοι, εκ των οποίων καταγράφηκαν μόλις τρεις στη διάρκεια εργασιών, με τους αριθμούς α

Επισήμως, μόλις 37 θάνατοι εργατών έχουν συνδεθεί απευθείας με έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο κι από αυτά η οργανωτική επιτροπή αναφέρει πως μόνο τρία συνέβησαν την ώρα των εργασιών.

Αυτό, ωστόσο, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό, καθώς πολλές παγκόσμιες οργανώσεις έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένα εδώ και χρόνια τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών που απασχολούνται στο πρότζεκτ.

«Λυπούμαστε για όλες αυτές τις τραγωδίες κι έχουμε ερευνήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά για να διαβεβαιώσουμε πως διδασκόμαστε από ό,τι συμβαίνει. Πάντα προσπαθούμε να έχουμε διαφάνεια σ΄ αυτό το θέμα και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους μετά από ανακριβή δημοσιεύματα για τον αριθμό των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρότζεκτ μας», σχολίασε η Οργανωτική Επιτροπή.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η FIFA, λέγοντας ότι «έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Μουντιάλ του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα υπογράμμισε το γεγονός πως πέρα από τις γενικολογίες, τόσο η FIFA όσο και η Οργανωτική Επιτροπή «Κατάρ 2022» δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει και να τεκμηριώνει τα λεγόμενά τους.

Πηγή: naftemporiki.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110