Μείνουν - φύγουν κέρδος!

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για την «ερυθρόλευκη» πρεμιέρα στο Μουντιάλ με την παρουσία των Ιρανών άσων του Ολυμπιακού.

Μείνουν - φύγουν κέρδος!

Πρώτο, λοιπόν, το Ιράν στον όμιλό του στο Μουντιάλ μετά τα αποτελέσματα της χτεσινής πρεμιέρας. Και ελπίδες για την ομάδα των Ανσαριφάρντ και Χατζισαφί να συνεχίσουν και μετά την πρώτη φάση, παρότι πριν από την έναρξη της διοργάνωσης ήταν η ομάδα με τις λιγότερες πιθανότητες.

Για τον Ολυμπιακό είναι πολύ σημαντικό να βλέπει την επιτυχία των παικτών του στη διοργάνωση. Όχι επειδή θα πάρει κάποια χρήματα από τη ΦΙΦΑ έχοντας παίκτες του στο Μουντιάλ. Ούτε επειδή ακούγεται το όνομά του διεθνώς, όταν όλα τα μεγάλα σάιτ του κόσμου αναφέρουν πως το γκολ της νίκης επί του Μαρόκου μπήκε μετά από εκτέλεση φάουλ του Εσάν Χατζισαφί, «τον παίκτη του Ολυμπιακού».

Είναι οφέλη και τα παραπάνω, αλλά δεν είναι τα σημαντικότερα. Η αξία των ποδοσφαιριστών μιας ομάδας που διακρίνεται στο Μουντιάλ επιφέρει κέρδη και στον σύλλογό τους. Είτε αγωνιστικά, είτε οικονομικά. Για τον Καρίμ π.χ., αλλιώς μπορεί να διαπραγματευτεί ο Ολυμπιακός ενδεχόμενη πώλησή του με τον παίκτη να έχει προκριθεί στη νοκ άουτ φάση μιας τέτοιας διοργάνωσης. Και για τον Χατζισαφί το ίδιο. Ακόμη και να μην γίνει μεταγραφή τους, όμως, με άλλον «αέρα» θα παίξουν στον Ολυμπιακό δύο παίκτες που έχουν επιτυχημένες παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού.

Ο Ανσαριφάρντ - που αποθέωσε στις δηλώσεις του τον Κεϊρόζ και ζήτησε από την Ομοσπονδία να τον κρατήσει για... πάντα - είχε συνολική προσφορά στο ματς με το Μαρόκο, καθώς όσο περνούσε η ώρα αγωνιζόταν όλο και πιο πίσω σε ένα σύστημα με πολύ ενισχυμένο κέντρο. Προς το τέλος έμοιαζε σαν αμυντικός χαφ! Ο Χατζισαφί είχε σπέσιαλ εκτελέσεις φάουλ με το αριστερό, αποδεικνύοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν στο παιχνίδι του, το οποίο ήταν μεστό από κάθε άποψη. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο Ολυμπιακός έχει στη διάθεσή του έναν παίκτη με τη δυνατότητα να παίζει πολύ καλά σε διάφορους ρόλους και όχι μόνον ως αριστερό μπακ, εκεί όπου κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Από πλευράς ψυχολογίας οι παίκτες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των δύο ερυθρόλευκων, έχουν πάρει πολλά μετά τη νίκη επί του Μαρόκου. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εικόνα τους στα πιο δύσκολα που ακολουθούν...