Μπήκε για να το πάρει και το πήρε!

Ο ΠΑΟΚ ανώτερος της ΑΕΚ κέρδισε δίκαια τον τελικό. Απέτυχε πλήρως το πλάνο του Χιμένεθ. Γράφει ο Γιάννης Μαραζιώτης

Μπήκε για να το πάρει και το πήρε!

Το Κύπελλο το σήκωσε ο καλύτερος του τελικού: Ο ΠΑΟΚ. Μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να είναι αυτός που θα πανηγυρίσει στο τέλος. Και το κατάφερε. Έπαιξε με πάθος, ένταση, αποφασιστικότητα, ωριμότητα, υπομονή. Τα είχε όλα και έφτασε στον στόχο.

Από την άλλη μεριά είδαμε μια φοβισμένη ΑΕΚ. Υπερβολικός ίσως ο όρος, αλλά έτσι έδειξε η «Ένωση» Επέλεξε ένα παιχνίδι τακτικής δίνοντας πολύ χώρο στον αντίπαλο να αναπτυχθεί. Η ζώνη άμυνάς της ξεκινούσε από χαμηλά. Με άλλα λόγια περίμενε τον ΠΑΟΚ. Και με πολλούς σε κακή μέρα. Το πλάνο δεν απέφερε καρπούς. Ο Αραούχο προσπαθούσε σχεδόν μόνος του.

Ο Μάνταλος

Έκπληξη από πλευράς Μανόλο Χιμένεθ στην ενδεκάδα του τελικού θα μπορούσε να θεωρηθεί η παρουσία του Μάνταλου. Ο αρχηγός όμως ένιωθε καλά, μίλησε με τον προπονητή του και έτσι έπαιξε από το ξεκίνημα. Πήρε θέση αριστερά στα χαφ, στέλνοντας τον Μπακασέτα αριστερά και στον πάγκο τον Γκάλο. Από εκεί και πέρα είχαμε δύο επιθετικούς τους Λιβάγια και Αραούχο και δύο κεντρικούς μέσους τους Σιμόες και Γαλανόπουλο. Στην άμυνα η τετράδα ήταν η αναμενόμενη. Μπακάκης (δεξιά), Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (αριστερά). Στο τέρμα ο Μπάρκας, που έπιασε και το πέναλτι στο 25’ διατηρώντας το 0-0. Διάταξη 4-4-1-1 από πλευράς ΑΕΚ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την πλευρά του δεν είχε κάποια έκπληξη στην ενδεκάδα του. Ο Πασχαλάκης στο τέρμα στην άμυνα οι Μάτος (δεξιά), Βαρέλα, Κρέσπο, Βιερίνια (αριστερά). Δύο κεντρικοί χαφ οι Μαουρίτσιο και Κάνιας και μπροστά τους οι Κάμπος (δεξιά), Πέλκας (δεκάρι), Μπίσεσβαρ (αριστερά). Φορ ο Πρίγιοβιτς.

Στο πρώτο μέρος είδαμε έναν ΠΑΟΚ να πατάει καλύτερα στο γήπεδο. Να έχει κατοχή μπάλας και να δημιουργεί. Η αμυντική προσαρμογή των παικτών της ΑΕΚ δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Αλλά είχαν έναν Μπάρκα σε εξαιρετική βραδιά οι «κιτρινόμαυροι». Έπιασε πέναλτι, τετ-α-τετ ενώ είχε κι άλλες σημαντικές επεμβάσεις. Έτσι όπως έπαιζε η ΑΕΚ έδειχνε πως το επιθετικό της πλάνο ήταν αφενός να αναπτύσσεται από τα αριστερά με τον Μάνταλο αφετέρου να παίζει την κόντρα. Είχε και η «Ένωση» πάντως μια - δυο καλές στιγμές και θα μπορούσε να σκοράρει. Αλλά ξεκάθαρα πιο κοντά στο γκολ έφθασαν οι Θεσσαλονικείς στο πρώτο μέρος, σε ένα γενικότερα κλειστό ματς.

Ο ρέφερι δεν τα πήγε και άσχημα. Έδωσε σωστά το πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά και τρεις κίτρινες στους Θεσσαλονικείς.

Σκόραρε και δεν απειλήθηκε

Η επανάληψη ξεκίνησε με κάρτα για την ΑΕΚ. Στον Λιβάγια. Το σκηνικό ήταν ίδιο. Ο ΠΑΟΚ είχε κατοχή μπάλας και πίεζε ενώ η «Ένωση» περίμενε την ευκαιρία στην κόντρα. Ο Χιμένεθ στο 63’ δίνει εντολή στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να αλλάξει για να μπει στο ματς. Τον προλαβαίνει όμως η εκτέλεση φάουλ του Βιερίνια και το 1-0 για τον ΠΑΟΚ. Η αλλαγή γίνεται πριν τη σέντρα και ο Λάζαρος πάει αριστερά. Δέκα λεπτά αργότερα μπαίνει και ο Γιακουμάκης με τον Χιμένεθ να τα παίζει όλα για όλα. Ο Λάζαρος πηγαίνει δεξιά.

Ο ΠΑΟΚ έδωσε μέτρα στην ΑΕΚ, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπορούσαν να μπούνε στην περιοχή. Στο 80’ ο Μαουρίτσιο θα δει την κόκκινη, αλλά η «Ένωση» δεν θα παίξει με αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς ανόητα ο Βράνιες εκείνη τη στιγμή μπλέκει σε κοκορομαχία με τον Βαρέλα και «κιτρινίζονται». Για τον Βόσνιο της ΑΕΚ όμως η δεύτερη κίτρινη και έτσι αποβάλλεται! Γκάφα ολκή από τον Βράνιες.

Η ΑΕΚ ως το φινάλε προσπάθησε να πιέσει αλλά χωρίς καθαρό πλάνο. Τελικά ήρθε και το 2-0 και ο καλύτερος του τελικού είναι και ο κυπελλούχος 2018!