Ο τελικός και ο Ολυμπιακός

Αν είδαν τον τελικό του Κυπέλλου ο Μαρτίνς και οι παίκτες του, θα κατάλαβαν ότι δυο χρόνια χωρίς τίτλο είναι απαράδεκτο. Κι ότι η επόμενη σεζόν είναι μονόδρομος.

Ο τελικός και ο Ολυμπιακός

Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς για το υπέρτατο κατόρθωμα της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο να διοργανώσει τελικό Κυπέλλου με άδειες εξέδρες, με δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων, με απαγορεύσεις... συνάξεων σε όλο το λεκανοπέδιο και με άλλα τέτοια υπέροχα, αλλά τελικά να γίνεται «το έλα να δεις» στις κερκίδες των επισήμων και να πέφτει ξύλο ανεξέλεγκτα μεταξύ Αστυνομίας και... προσκεκλημένων επισήμων! Είναι το αποκορύφωμα αυτής της μυθικής εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα σε όλα, έχει καταφέρει βέβαια τη βασική επιδίωξή της η εξυγίανση. Να έχει αφήσει δυο χρόνια τον Ολυμπιακό μακριά από τους τίτλους, με ανταγωνιστές αυτούς τους δύο φιναλίστ του... απολαυστικού θεάματος στον συγκεκριμένο τελικό. Ο Ολυμπιακός, όμως, θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική. Σε όλα τα επίπεδα. Διότι δεν είναι δυνατόν να μην έχει πάρει τίποτα σε αυτή τη διετία - και ειδικά φέτος - εναντίον ομάδων σαν κι αυτές που παρουσιάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο τερέν του ΟΑΚΑ. Εάν ο Μαρτίνς και οι παίκτες του είδαν αυτό το παιχνίδι, θα κάνουν καιρό να κλείσουν μάτι. Και θα συνειδητοποίησαν ότι η νέα χρονιά δεν έχει περιθώρια για λάθη και αυτοχειρίες. Διότι πολύ απλά, πέραν των όσων εξωαγωνιστικών εμποδίων, εάν ο Ολυμπιακός δεν είχε «αυτοκτονήσει» στη ρεβάνς με την Λαμία, τουλάχιστον αυτό το Κύπελλο θα το είχε στο τσεπάκι του, ασχέτως με εξυγιάνσεις και άλλα τέτοια φανταστικά.

Ο ΠΑΟΚ είχε μια δυο φάσεις στον τελικό, ειδικά στο γκολ με τον Πέλκα και τον Άκπομ, όπως και σε κάποιες στιγμές του Μπίσεβαρ, όπου έδειξε κάποια πράγματα. Και τελικά πήρε το Κύπελλο και το νταμπλ και κανείς από του ανθρώπους του δεν ενδιαφέρεται τώρα επειδή αυτός ο τελικός ήταν από τους χειρότερους ποιοτικά στην πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Τραγωδία. Ειδικά μετά το 60΄όταν υποτίθεται ότι έπρεπε να πιέσει και να κάνει φάσεις για την ισοφάριση, δεν είχε ούτε μια προσπάθεια προς τον Πασχαλάκη. Ήταν απίστευτο.

Ο τωρινός Ολυμπιακός είναι μακράν ανώτερος από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Λογικά θα συνεχίσει να είναι και στο ξεκίνημα της νέας περιόδου, με τις μεταγραφές και με τη δουλειά στην προετοιμασία. Κι όπως φάνηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της περιόδου η οποία κατέληξε στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του ΠΑΟΚ, αλλά και περίτρανα επιβεβαιώθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, θα είναι απαγορευτικό για τον Ολυμπιακό να μην επιστρέψει του χρόνου στην κορυφή. «Με κάθε... κυβέρνηση», που λένε...