Οι Κουρήτες που κοψοχόλιασαν τον Παναθηναϊκό - Ο ΟΦΙ που έφτασε ως τους... Times

Το καμάρι της Ιεράπετρας που ξέρει καλά τι σημαίνει κύπελλο - Οι μυθολογικοί ακόλουθοι της Κυβέλης – Ήρας στην οργιαστική της λατρεία είναι οι σημερινοί ακόλουθοι της ομάδας.

Οι Κουρήτες που κοψοχόλιασαν τον Παναθηναϊκό - Ο ΟΦΙ που έφτασε ως τους... Times

Από την περασμένη Δευτέρα, κάπου στην Κρήτη, στην Ιεράπετρα για την ακρίβεια, άπαντες ζούσαν σε ρυθμούς Κυπέλλου. Οι φίλοι του ΟΦΙ έβλεπαν το ματς με τον Παναθηναϊκό ως την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη Γ' Εθνική κατηγορία και την καθημερινότητά τους. Ένα ματς γιορτή, κι ας έχαναν, έλεγαν στην Ιεράπετρα. Σήμερα, το απόγευμα στην προπόνηση ετοιμάζονται να αποθεώσουν τον Γιάννη Μάγγο και τους παίκτες του μετά το 2-2 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Η γιορτή συνεχίζεται.

«Αποκομίσαμε μεγάλες εμπειρίες και θέλουμε να δούμε πόσο μπορούμε να κοιτάξουμε κάποια μεγαθήρια στα μάτια», είπε χθες ο προπονητής του ΟΦΙ. Προηγουμένως, ο ίδιος και οι παίκτες του είχαν κοιτάξει κατάματα τον Παναθηναϊκό που τους έκλεψε τη νίκη την τελευταία στιγμή.

Ο 48χρονος ΟΦΙ -ιδρύθηκε το 1970- προέκυψε μετά από συγχώνευση των τότε δύο ομάδων της Ιεράπετρας, της Θύελλας και του Διαγόρα. Μέχρι τώρα έχει κατακτήσει δέκα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Λασιθίου, ένα στη Δ’ Εθνική και μετρά μια συμμετοχή στην επαγγελματική Γ’ Εθνική τη σεζόν 2006-07. Στο νησί θεωρείται ομάδα Κυπέλλου, καθώς μετά 11 κατακτήσεις του Κυπέλλου Λασιθίου, ενώ τον περασμένο Ιούνιο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ερασιτεχνών.

Φαίνεται πως του πάει το Κύπελλο καθώς καλά τα πάει και Κύπελλο Ελλάδας. Στην πρώτη φάση ο ΟΦΙ επικράτησε 3-2 του Ηρακλή Ελευσίνας, ενώ πέρασε στη δεύτερη φάση άνευ αγώνα. Στην γ’ φάση όπου μπήκαν στο… κόλπο οι ομάδες της Football League, κατάφερε να αποκλείσει τον Καραϊσκάκη με 1-0 και να περάσει στους ομίλους. Στον όμιλο με Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό και ΑΟΧ Κισσαμικό, μετρά μια ήττα από τους Χανιώτες και έχει τη χθεσινή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό.

Στη Γ’ Εθνική, μετά από 10 αγώνες στον 5ο όμιλο, βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 24 βαθμούς, μετρώντας 7 νίκες και 3 ισοπαλίες. Έχει πετύχει 18 γκολ κι έχει δεχτεί μόλις ένα.

Φυσικά και είναι το καμάρι της Ιεράπετρας, μιας πόλης με ξεχωριστή ομορφιά που ίδρυσαν κατά τη μυθολογία οι Κορύβαντες, οι οποίοι ήρθαν στην τότε Ιεράπυτνα από τη Ρόδο, εξ ου και η ονομασία Κάμιρος, η οποία ήταν αρχαία ροδίτικη πόλη. Η σημερινή ονομασία της πόλης προέρχεται από το επίθετο "ιερός" και τη λέξη πέτρα.

Ο ΟΦΙ έχει φτάσει να γίνει ακόμα και πρωτοσέλιδο στους New York Times έστω και με τη βοήθεια του photoshop. Μια είδηση δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι είχαν υποδεχθεί, πριν από λίγα χρόνια, οι άνθρωποι του ΟΦΙ την επιστροφή της ομάδας στο γήπεδό της, το «Βουζουνεράκειο».

Το γήπεδο πήρε το όνομά του από τον Πέτρο Βουζουνεράκη, που έφυγε από τη ζωή του Μάιο του 1999. Η καριέρα του ξεκίνησε από την ομάδα του Διαγόρα Ιεράπετρας και έπειτα της Θύελλας Ιεράπετρας. Σε εφηβική ηλικία πήγε από μόνος του στην ομάδα του ΟΦΗ για να δοκιμαστεί, ωστόσο τον απέρριψαν. Την περίοδο από το 1960 ως το 1961 έγινε παίκτης του ΟΦΗ, από το Ηράκλειο έφτασε στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ ενώ αγωνίστηκε μια φορά στην Εθνική ομάδα. Στον ΟΦ Ιεράπετρας εργάστηκε ως προπονητής.

Ο ΟΦ Ιεράπετρας είναι αλήθεια πως έχει μια από τις πιο εντυπωσιακές «κερκίδες» της Γ’ Εθνική -και όχι μονο- με τους οπαδούς της ομάδας να δημιουργούν φοβερή ατμόσφαιρα συνεχώς στο Βουζουνεράκειο στάδιο, ενώ αρκετοί ακολουθούν το σύνολο του Γιάννη Μάγγου και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πρόκειται για τους Κουρήτες καθώς έτσι αυτοαποκαλούνται.

Στην Ελληνική μυθολογία οι Κουρήτες ήταν Δαίμονες (= Δαΐμονες, ειδήμονες) που η λατρεία τους εντοπίζεται κυρίως στη Φρυγία και στη Κρήτη που κατά παράδοση ονομαζόταν και Κουρήτις. Αναφέρονται όμως και σε άλλες ελληνικές περιοχές ταυτιζόμενοι αλλού με τους Τελχίνες, αλλού με τους Κορύβαντες και αλλού με τους Καβείρους ακόμα δε και με τους Ιδαίους Δακτύλους. Τα ονόματα των Κούρητων, σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο (180 π.Χ.), ήταν o Ηρακλής (όχι ο συνώνυμος ήρωας), o Ιασίων, ο Ίδας, ο Επιμήδης και ο Παιωναίος.

Στη Φρυγία φέρονται ως ακόλουθοι της Κυβέλης – Ήρας στην οργιαστική της λατρεία. Σήμερα είναι ακόλουθοι του ΟΦΙ και φυσικά βρέθηκαν και στο ΟΑΚΑ.