Ταλαιπωρία χωρίς κέρδος

Πρέπει να πάρει επιτέλους την απόφαση η ΕΠΟ και από την επόμενη κιόλας σεζόν να αλλάξει το φορμάτ, με νοκ άουτ αγώνες από τον πρώτο προκριματικό γύρο μέχρι και τον τελικό.

Ταλαιπωρία χωρίς κέρδος

Σπουδαίες, δίχως άλλο, οι εκτός έδρας επιτυχίες του Ατρόμητου επί του Παναθηναϊκού και του Παναιτωλικού κόντρα στον ΟΦΗ στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές οι νίκες θα σήμαιναν και πρόκριση για τις εν λόγω ομάδες, όμως στην Ελλάδα εξακολουθούν να δίνουν ένα απλό προβάδισμα, αφού και η φετινή διοργάνωση διεξάγεται με το σύστημα των διπλών αγώνων, ακόμα και από τη φάση των «16». Έτσι, δίνεται η ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στους θεωρητικά «μεγάλους» να διορθώσουν τις αστοχίες τους.

Καλό για αυτούς, κακό για τη διοργάνωση, στην οποία για ακόμη μία φορά αφαιρείται το στοιχείο της έκπληξης. Σε αντιδιαστολή, την ίδια μέρα που στην Ελλάδα γίνονταν οι πρώτοι από τους δύο αγώνες, στην Ισπανία η Αθλέτικ Μπιλμπάο κέρδισε στην παράταση την Μπαρτσελόνα, φυσικά σε μονό παιχνίδι, και πανηγύρισε την πρόκρισή της. Αν υπήρχε ρεβάνς, με ισόπαλη την πρώτη αναμέτρηση, προφανώς και η Μπάρτσα θα μπορούσε να περάσει, όμως τώρα σε νοκ άουτ παιχνίδι η δουλειά έγινε για την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Όπως έγινε η έκπληξη και στο ματς της Μαγιόρκα με την Τζιρόνα, όπου οι νησιώτες απέκλεισαν την ομάδα-θαύμα της φετινής ισπανικής λίγκας. Και πλείστα άλλα παραδείγματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου δίνεται η δυνατότητα σε θεωρητικά υποδεέστερους συλλόγους να περάσουν σε βάρος ποιοτικότερων αντιπάλων, όταν αναμετρώνται σε νοκ άουτ ματς, ιδιαίτερα στην έδρα τους. Εδώ, ακόμα και αυτό το έξτρα στοιχείο σασπένς και ενδιαφέροντος, το αφαιρούμε.

Θα πει κάποιος, εδώ έχουμε… αφαιρέσει και τους φιλάθλους από τις εξέδρες, επίσης σε παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακόμα και σε εμπόλεμες περιοχές, όπως η Ουκρανία και το Ισραήλ, οι αναμετρήσεις διεξάγονται κανονικά με κόσμο στις εξέδρες, εδώ ακόμα περιμένουμε τη 12η Φεβρουαρίου για να ανοίξουν οι θύρες. Ταλαιπωρία και απογοήτευση για τον πολύ κόσμο που περιμένει υπομονετικά να ξαναμπεί στο γήπεδο και να δει μπάλα από κοντά. Ταλαιπωρία και για τις ομάδες που είναι υποχρεωμένες να ξαναπαίξουν σε μία εβδομάδα. Και αυτές που αναφέραμε πριν και χάνουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που πέτυχαν στα πρώτα ματς. Και αυτές που δεν έχουν και ουσιαστικό λόγο για να αγωνιστούν. Ποιος να ενδιαφερθεί για τους αγώνες ρεβάνς που θα γίνουν στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό και της Νίκης Βόλου με τον Άρη, όταν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν κερδίσει στα πρώτα παιχνίδια με 4-0 και 3-0; Ποιος ο λόγος να υποστούν αυτήν την αχρείαστη αγγαρεία ομάδες που φυσικά θα παραταχθούν με τα «δεύτερα», από τη στιγμή που η προσοχή τους θα βρίσκεται στα παιχνίδια πρωταθλήματος και τα μεσοβδόμαδα ματς θα απαξιωθούν ακόμα περισσότερο; Οι μόνοι που θα έχουν κέρδος από αυτήν την ταλαιπωρία θα είναι οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού καναλιού που μεταδίδει τα ματς Κυπέλλου που γεμίζουν το πρόγραμμά τους. Είναι αυτός, όμως, λόγος για να παραμένουμε ως χώρα η μοναδική που εξακολουθεί να επιμένει σε διπλές αναμετρήσεις;

Πρέπει να πάρει επιτέλους την απόφαση η ΕΠΟ και από την επόμενη κιόλας σεζόν να αλλάξει το φορμάτ, με νοκ άουτ αγώνες από τον πρώτο προκριματικό γύρο μέχρι και τον τελικό. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει ξανά ελκυστικός ο θεσμός, να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου, να γίνει το Κύπελλο και στην Ελλάδα αυτό που είναι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μια ποδοσφαιρική γιορτή στην οποία θα έχει δικαίωμα στην ελπίδα και ο «μικρός» και δεν θα μπορεί να εφησυχάζει ο ισχυρός, ξέροντας πως θα έχει και δεύτερη ευκαιρία.