Αναδρομή και γκολ-ορόσημα σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας

Αναδρομή και γκολ-ορόσημα σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας από σκόρερ που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στη διοργάνωση και έχουν σημειώσει ανεξίτηλες αγωνιστικές επιτυχίες.

Αναδρομή και γκολ-ορόσημα σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας

Τοπ σκόρερ

Από το 1969 ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού, όταν και σκόραρε σε 5ο τελικό στην καριέρα του και έφτασε τα 6 γκολ, είναι ακλόνητος στην κορυφή των σκόρερ σε τελικούς. Τον ακολουθούν δύο συμπαίκτες του και ο Σαραβάκος με πέντε γκολ.
6 γκολ: Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός)
5 γκολ: Γιώργος Δαρίβας (Ολυμπιακός), Κώστας Πολυχρονίου (Ολυμπιακός), Δημήτρης Σαραβάκος (Παναθηναϊκός)
4 γκολ: Νίκος Κίτσος (Άρης), Χαράλαμπος Δρόσος (Ολυμπιακός), Παναγιώτης Τσαλουχίδης (Ολυμπιακός), Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός). Από τους σημερινούς φιναλίστ ο Βιεϊρίνια έχει δύο γκολ.

Τα χατ τρικ των τελικών

Στον πρώτο κιόλας τελικό, αυτόν του Νοεμβρίου του 1931, ο Νίκος Κίτσος του Άρη πέτυχε το πρώτο χατ τρικ σε τελικό. Μάλιστα είναι η μοναδική περίπτωση από τις πέντε, που ο «δράστης» του χατ τρικ δεν σήκωσε το Κύπελλο.
1931-32: Νίκος Κίτσος (Άρης) ΑΕΚ - Άρης 5-3
1946-47: Γιάννης Βάζος (Ολυμπιακός) Ολυμπιακός - Ηρακλής 5-0
1979-80: Δημήτρης Τσιρώνης (Καστοριά) Καστοριά - Ηρακλής 5-2
1995-96: Βασίλης Τσιάρτας (ΑΕΚ) ΑΕΚ - Απόλλων 7-1
2013-14: Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός) Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 4-1

Το πρώτο αυγκόλ σε τελικό

Ο αμυντικός του Άρη Αλέξανδρος Οικονόμου ήταν ο παίκτης που χρεώθηκε το πρώτο αυτογκόλ σε τελικό Κυπέλλου, στον ιστορικό πρώτο τελικό του 1931.

Το πρώτο γκολ με πέναλτι σε τελικό

Στον επαναληπτικό τελικό του 1933 κα ενώ ο Άρης βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0, ο διαιτητής Οικονομόπουλος σφύριξε πέναλτι σε χέρι του Χαράλαμπου Πασχαλίδη και ο διεθνής Γιώργος Τσιριτάκης του Εθνικού το εκτέλεσε εύστοχα για να φτάσει η ομάδα του στην ανατροπή.

Το πρώτο γκολ με κεφαλιά

Στον τελικό του 1939 ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στη Λεωφόρο με τον μετέπειτα διαιτητή Α' Εθνικής Αριστείδη Ιωαννίδη - Αποστόλου. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος που σκόραρε με το κεφάλι σε τελικό.

Το πρώτο γκολ σε παράταση

Ενώ τα πρώτα χρόνια την ισοπαλία ακολουθούσε επαναληπτικός, το 1949 μπήκε στη ζωή μας η παράταση. Ο αγώνας ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-1 ήταν και ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση χάρη σε γκολ του Παναγιώτη Πατάκα της ΑΕΚ, ο οποίος είχε σκοράρει και στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο γκολ με φάουλ

Στον τελικό του 1950 η ΑΕΚ έχει ανοίξει νωρίς το σκορ με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο σε βάρος του Άρη. Και στο 43' κερδίζει φάουλ, που εκτελεί ο Γούλιος, κατά κόσμον Γουίλιαμ Γιώργος Αρβανίτης. Στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Κώστα Βελλιάδη και κάνει το 2-0, για να επικρατήσει τελικά η ΑΕΚ με 4-0.

Γκολ και αυτογκόλ

Το 1981 στον τελικό του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το σκορ ανοίγει στο 18' με αυτογκόλ του Γιάννη Δαμανάκη, παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Ορφανός κάνει το 2-0 στο 61', αλλά στο 63' ο Δαμανάκης με κεφαλιά μειώνει το σκορ. Ο Χανιώτης διεθνής μέσος σκόραρε και για τις δύο ομάδες στον τελικό.

Ο πρώτος ξένος σκόρερ

Αρκετά καθυστερημένα ήλθε γκολ σε τελικό από ξένο ποδοσφαιριστή, αν και έπαιξαν αρκετοί από την αρχή της δεκαετίας του '70. Το 1978 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ΑΕΚ παίζει με τον ΠΑΟΚ και στο 50' ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανοίγει το σκορ στη νίκη της ομάδας του με 2-0. Ο Μπάγεβιτς έμελλε να κάνει πολυετή καριέρα -και- ως προπονητής και να πάρει Κύπελλο και με τις δύο φιναλίστ του 1978, αλλά και με τον Ολυμπιακό.

Πηγή: epo.gr