Ιεράρχηση στόχων: Πιο σημαντικός ο Άρης ή ο Βόλος;

Ο Ολυμπιακός πήρε μία «τρελή» πρόκριση μέσα στο «Κλ. Βικελίδης» επί του Άρη και συνεχίζει ακάθεκτος προς το νταμπλ. Ας σταθούμε όμως και στην ιεράρχηση που έγινε από πλευράς Μαρτίνς ως προς τους αγώνες με Βόλο και Άρη.

Ιεράρχηση στόχων: Πιο σημαντικός ο Άρης ή ο Βόλος;

Όχι, δεν είναι άστρο… Ούτε τύχη. Είναι η εξυπνάδα, η ποδοσφαιρική οξυδέρκεια και το πώς στροφάρει το μυαλό των παικτών και του προπονητή του Ολυμπιακού όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες. Δεν τους πιάνει πανικός, δεν κυριεύονται με άγχος, αλλά εξετάζουν όλους τους τρόπους για να είναι εκείνοι που θα πανηγυρίσουν στο φινάλε. Το έκανε στο Αϊντχόφεν, το έκανε και στο «Κλ. Βικελίδης».

Ο… παμπόνηρος Ολυμπιακός του Μαρτίνς κατάφερε να πάρει μία πρόκριση σε ένα πολύ περίεργο παιχνίδι, σε ένα ματς που έφυγε με μόνο μία τελική προσπάθεια εντός εστίας από την Θεσσαλονίκη: Με μία τελική που ήταν το γκολ του Μπουχαλάκη!

Έχετε διαβάσει αναλύσεις επί αναλύσεων για όλα όσα έγιναν στον επαναληπτικό με τον Άρη. Δεν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση. Ο Ολυμπιακός δεν θύμιζε τον Ολυμπιακό άλλων παιχνιδιών που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, αλλά σίγουρα ο Μαρτίνς θα έχει να πει πολλά στους παίκτες του στην ανάλυση που θα τους κάνει.

Ας σταθούμε σε κάτι άλλο: Οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφοντας από την Ολλανδία όφειλαν να ιεραρχήσουν τους αγώνες που είχαν μπροστά τους. Να δουν ποια παιχνίδια έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα άλλα. Να δουν π.χ. αν η ρεβάνς με τον Άρη είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική από το δευτεριάτικο ματς με τον Βόλο.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που παρακολουθεί ποδόσφαιρο και να πιστεύει ότι το φετινό πρωτάθλημα δεν θα καταλήξει στο λιμάνι. Ακόμα και να παρουσιάσει μία σειρά αυτοκτονικών τάσεων ο Ολυμπιακός, οι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν δείχνουν ικανοί για να τον απειλήσουν. Εκτός κι αν ο Μαρτίνς φοβάται τον Άρη που είναι δεύτερος στη βαθμολογία. Τον φοβάται όμως; Δεν θα το λέγαμε…

Ο Μαρτίνς λοιπόν είχε μπροστά του αρχικά τον Βόλο και εν συνεχεία τον Άρη στο Κύπελλο σε έναν επαναληπτικό που ήταν «ανοικτός» για όλα! Σε ένα blog που γράψαμε στο fosonline.gr το βράδυ της Τρίτης (2/3) είχαμε αναφέρει το εξής σε υστερόγραφο: «YΓ2: Κακώς δόθηκε τόσο μεγάλη σημασία στο ματς με τον Βόλο από πλευράς Μαρτίνς, βάζοντας τελικά τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Αϊντχόφεν. Και δεν το λέμε με αφορμή τον τραυματισμό του Σεμέδο, γιατί ο Πορτογάλος θα έπαιζε ούτως ή άλλως λόγω και της κατάστασης του Σωκράτη μετά τον τραυματισμό του με τον Άρη. Υπάρχει καταπόνηση σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, κάτι που παραδέχτηκε και ο κόουτς. Ναι μεν με τον Βόλο πλέον τα ματς είναι ιδιαίτερα, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το παιχνίδι που ακολουθεί στο «Κλ. Βικελίδης». Και φυσικά πιο σημαντικά είναι τα ματς με την Άρσεναλ. Ευτυχώς που δεν προέκυψε κάποιος μυϊκός τραυματισμός λόγω της επιβάρυνσης των παικτών».

«Κάτι» έδειξε ο Λαλά στον Βόλο, αλλά ακόμα δεν είναι ο Λαλά της Στρασμπούρ

Ο προπονητής ξέρει καλύτερα φυσικά από όλους εμάς που είμαστε έξω από τον χορό, το πώς θα διαχειριστεί το υλικό του. Βάσει των επιλογών του λοιπόν ως προς τα πρόσωπα που επέλεξε στην ενδεκάδα, θεώρησε πιο σημαντικό το ματς του Πανθεσσαλικού από αυτό του «Κλ. Βικελίδης». Αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος, βλέποντάς τον να ξεκινάει στον Βόλο την ομάδα που κέρδισε στην Ολλανδία και να χρησιμοποιεί τις «ρεζέρβες» στον Άρη, τον οποίο – κατά δήλωσή του – χαρακτήρισε ως «δίκαιο δευτεραθλητή».

Επιμένουμε λοιπόν σε όσα γράφαμε την Τρίτη (2/3). Κακώς, κατά την άποψή μας, ο Μαρτίνς έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στο ματς του Πανθεσσαλικού. Και ισοπαλία να έφερνε με τον Βόλο ή ακόμα και να έχανε, δεν θα χανόταν κάποιος τίτλος. Στο δε «Κλ. Βικελίδης» πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Δεν το πλήρωσε τελικά, ο Μπουχαλάκης έστειλε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και συνεχίζει απτόητος για το νταμπλ.

Εμείς στη θέση του θα βάζαμε τους «βασικούς» με τον Άρη και τις «ρεζέρβες» με τον Βόλο, γιατί πολύ απλά στην Θεσσαλονίκη κρινόταν ένας τίτλο, ενώ συν τοις άλλοις οι παίκτες που αγωνίστηκαν στην Μαγνησία είχαν καταθέσει την ψυχή τους τρία 24ωρα πριν στο Αϊντχόφεν και είχαν στην πλάτη τους και ένα αεροπορικό ταξίδι. Είπαμε όμως: Δεν είμαστε προπονητές. Ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του προφανώς είχαν τους λόγους τους, που με τις πράξεις τους έδειξαν ότι είχαν πιο ψηλά στην ιεράρχηση των στόχων τον Βόλο από τον Άρη. Ενδεχομένως ο Πορτογάλος να επιθυμεί πρώτα να πάρει και μαθηματικά το πρωτάθλημα και εν συνεχεία να μοιράζει περισσότερο τον χρόνο. Ή ενδεχομένως να ήθελε οπωσδήποτε να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά τις δύο γκέλες με Παναθηναϊκό και Άρη. Άλλη εξήγηση δεν μπορούμε να βρούμε. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό, είναι απολύτως σεβαστό. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος από εσάς που πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει το φετινό πρωτάθλημα;

ΥΓ: Κι επειδή ορισμένοι μπορεί να σπεύσουν και να πουν ότι επιχειρούμε να ρίξουμε βέλη εναντίον του Μαρτίνς και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον Πορτογάλο, η θέση μας είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια: Ο Μαρτίνς είναι εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του συλλόγου. Και μακάρι να μείνει όχι μέχρι το 2022, αλλά και περισσότερα χρόνια. Ας αναζητήσετε λοιπόν αλλού εκείνους που περίμεναν ή περιμένουν στη γωνία τον Πορτογάλο. Αναζητηστε εκείνους που ξαφνικά τον αγάπησαν και έτρεχαν για φωτογραφίες μετά το έπος του Εμιρέιτς.

ΥΓ 2: Κερδισμένος πάντως βγήκε ο Μαρτίνς από τη διαχείριση που έκανε με Βόλο και Άρη. Σίγουρα έμαθε πολλά ενόψει της συνέχειας.