Η απαξίωση του Κυπέλλου

Οι βιαστικοί χειρισμοί της ΕΠΟ, μετέτρεψαν τη διοργάνωση-γιορτή κάθε ποδοσφαιρικής χώρας που είναι το Κύπελλο, σε… ξεπέτα

Η απαξίωση του Κυπέλλου

Εβδομάδα Κυπέλλου η τρέχουσα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια ρίχνουμε όλο και πιο κάτω το επίπεδο και το πρεστίζ της διοργάνωσης. Η γιορτή της μπάλας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, στα δικά μας μέρη έχει καταντήσει κακό ανέκδοτο, που στο τέλος προκαλεί πικρία αντί για χαμόγελο.

Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε; Στην αδυναμία της ΕΠΟ να ορίσει έδρα με κόσμο και να διεξάγονται σερί οι πιο πρόσφατοι τελικοί κεκλεισμένων των θυρών; Όχι βέβαια λόγω covid, αφού η μάστιγα του κορονοϊού δεν υπήρχε τότε, αλλά απροθυμίας των αθλητικών και πολιτειακών αρχών να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του μεγάλου ματς της σεζόν παρουσία φιλάθλων.

Από το περσινό ξεχείλωμα της σεζόν, που βρήκε τελικά τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να αγωνίζονται στις… 12 Σεπτεμβρίου στον τελικό της περιόδου 2019-20 ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η σεζόν 2020-21; Από την επιμονή της διοργανώτριας σε διπλούς αγώνες, ακόμα και στους πρώτους γύρους, στερώντας έτσι το δικαίωμα στους μικρούς να διεκδικήσουν την πρόκριση σε ένα ματς, αλλά δίνοντας στον μεγάλο την ευκαιρία να διορθώσει σε ρεβάνς την αρχική αστοχία του;

Όλες οι εκπλήξεις που κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως στην Αγγλία ή προ ημερών στη Γερμανία με τον αποκλεισμό της Μπάγερν Μονάχου από το Κίελο, οφείλονται στην επιλογή όλων των χωρών να δίνουν μονά ματς και σε πολλές περιπτώσεις το πλεονέκτημα έδρας στον θεωρητικά αδύναμο. Ας όψεται η οικονομική εξάρτηση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που υποχρεώνει τη διοργανώτρια αρχή να ορίζει όσο γίνεται περισσότερα ματς, ακόμα και του απίθανου θεσμού των ομίλων που ευτυχώς εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Φέτος, πάλι, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τα ευτράπελα. Μόνο με ομάδες της Super Leaguw 1 θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση, αφού η ΕΠΟ έσπευσε να αποκλείσει αυτές της Super League 2 Παρά τις εκκλήσεις των επιτελών της κατηγορίας και την επιστολή που είχε συντάξει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για παράταση μερικών ημερών, η ΕΠΟ ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου τον αμετάκλητο αποκλεισμό της δεύτερης κατηγορίας.

Ακριβώς τέσσερις ημέρες αργότερα άναψε το πράσινο φως για την επάνοδο της Β’ Εθνικής στην αγωνιστική δράση, αλλά ήταν αργά για να συμμαζευτεί η γκέλα. Και έτσι έχουμε το «απίθανο και όμως ελληνικό» οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας να έχουν ήδη δώσει ματς για το πρωτάθλημα, αλλά για το Κύπελλο που αρχίζει τώρα, να θεωρούνται… εκτός αγωνιστικής δράσης.

Συνέπεια του «κουτσουρέματος» των ομάδων προκύπτει η άλλη… παγκόσμια πρωτοτυπία, να έχουν ήδη προκριθεί στους «8» της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός και η Λαμία! Για να φτάσει στην προημιτελική φάση οποιασδήποτε άλλης χώρας μια ομάδα πρέπει να αποκλείσει τρεις και τέσσερις αντιπάλους και εδώ ήδη περιμένουν δύο συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση.

Πώς να πάρει κάποιος στα σοβαρά αυτό το… τουρνουά των ομάδων πρώτης κατηγορίας, πόσω μάλλον να του προσδώσει και εορταστικό χαρακτήρα. Κάτι που συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, οι οποίες καταφέρνουν και διατηρούν την αξιοπιστία και τη λάμψη του Κυπέλλου, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.