Γ' Εθνική: Η πρόταση αναδιάρθρωσης των πρωταθλητών

Σε κοινή πρόταση αναδιάρθρωσης όλων των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου προχώρησαν οι πρόεδροι των οκτώ ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη Γ' Εθνική. 

Γ' Εθνική: Η πρόταση αναδιάρθρωσης των πρωταθλητών

Σε πρόταση αναδιάρθρωσης όλων των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου προχώρησαν οι οκτώ ομάδες που αναδείχθηκαν πρωταθλητές την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, ύστερα από το οριστικό... λουκέτο λόγω του κορονοϊού.

Στην πρόταση την οποία και υπογράφουν οι πρόεδροι των οκτώ ομάδων χαρακτηρίζεται αποτυχημένη η περσινή αναδιάρθρωση και ζητούν συναντήσεις με εκπροσώπους των πρωταθλημάτων και των ομάδων των ανωτέρων κατηγοριών ώστε να ζητηθούν οι προτάσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, την σχετική επιστολή – πρόταση υπογράφουν οι Τάσος Καζίας (Πανσερραϊκός), Φώτης Παντελίδης (Αλμωπός Αριδαίας), Γιάννης Λαζαρίδης (Πιερικός), Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης (ΑΕΠ Κοζάνης), Σπύρος Παπαδόπουλος (Καλλιθέα), Τώνης Μαρτίνης (Ρόδος), Πέτρος Μαρτσούκος (Αστέρας Βλαχιώτη), Μιχάλης Νικολιδάκης (ΑΟ Επισκοπής).

Αναλυτικά όσα αναφέρει η πρόταση των οκτώ πρωταθλητών της Γ' Εθνικής:

Διάρθρωση κατηγοριών

«Πρόταση διεξαγωγής πρωταθλημάτων επαγγελματικών ενώσεων 2020-21
Διατήρηση της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας "Super League" σε διευρυμένη βάση και κατάργηση της δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας "Super League 2 και Footbal League", δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας COVID-19 και την απώλεια εσόδων, που δεν επιτρέπει την οικονομική επιβίωση τόσων πολλών ΠΑΕ, διαχωρισμένες σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες.

Επομένως, προτείνουμε την δημιουργία, μιας νέας ενιαίας κατηγορίας δύο ομίλων, που θα δημιουργηθεί με γεωγραφικά κριτήρια (Βόρειος και Νότιος όμιλος), με σκοπό την συνολική μείωση λειτουργικών εξόδων, των εταιρειών-ομάδων. Διατήρηση της σημερινής Γ΄ Εθνικής με την δομή του τωρινού πρωταθλήματος, που θα λειτούργει ως προθάλαμος για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά:

1. Super League
16 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21. Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της πρώτης κατηγορίας της χώρας, την παραμονή όλων των ομάδων (14), που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20, λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας και τον προβιβασμό από την «Super League 2», δυο επιπλέον ομάδων, φτάνοντας έτσι τις δεκαέξι (14+2) συμμετέχουσες.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, τον υποβιβασμό τριών ομάδων, με την εξής πρόταση: Απευθείας υποβιβασμός των θέσεων 15 και 16, της τελικής κατάταξης και playout με διπλούς αγώνες μπαράζ, της ομάδας που θα καταλάβει την θέση 14, με την τρίτη ομάδα που θα προκύψει από τα playoff ανόδου, της SuperLeague 2.

2. Super League 2
32 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21. Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της δεύτερης κατηγορίας της χώρας, την δημιουργία δυο ομίλων των 16 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας, να παραμείνουν στη νέα κατηγορία, οι ομάδες που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20 στην Super League 2, από τις θέσεις 3-12 και να προστεθούν όλες οι ομάδες της Football League (14) καθώς και οι 8 πρώτες ομάδες, των οχτώ ομίλων της Γ΄ Εθνικής, φτάνοντας έτσι τις 32 (10+14+8) συμμετέχουσες.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, την δημιουργία αγώνων playoff ανόδου ως έξης:

• Δημιουργία μίνι πρωταθλήματος 10 αγωνιστικών(εντός-εκτός), για τις θέσεις 1-6 ανά όμιλο, με τις δυο πρώτες ομάδες των ομιλών Α και Β που θα προκύψουν, να προβιβάζονται στην Super League, ενώ οι ομάδες, που θα τερματίσουν στην 2η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες μπαράζ μεταξύ τους και ο νικητής θα αντιμετωπίσει εκ νέου, σε διπλούς αγώνες την ομάδα, που θα καταλάβει την 14ηθέση στο πρωτάθλημα της Super League.

*Όλες οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, την δημιουργία αγώνων playout υποβιβασμού στην Football League ως έξης:

• Οι 6 ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-16, κάθε ομίλου (Α και Β), θα δημιουργήσουν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα 10αγωνιστικών (εντός-εκτός), με τις τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 13-16, να υποβιβάζονται στην Football League.

*Όλες οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

3. Football League (Σημερινή Γ Εθνική)
112 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21. Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της τρίτης κατηγορίας της χώρας, την δημιουργία 8 ομίλων, των 14 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας, να παραμείνουν στη νέα κατηγορία, οι ομάδες που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20 στην Γ΄ Εθνική, από την 2η θέση μέχρι την τελευταία κάθε ομίλου και να προστεθούν αντίστοιχα, όσες ομάδες χρειάζονται από τα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ, ανά όμιλο φτάνοντας έτσι στις 112 συμμετέχουσες.

Μοντέλο λειτουργίας κατηγοριών

• Η πρώτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η «Super League» θα είναι επαγγελματική της μορφής ΠΑΕ και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζουν τα μέλη του συγκεκριμένου συνεταιρισμού.

• Η δεύτερη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η «Super League 2» θα είναι επαγγελματική της μορφής ΠΑΕ και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, για την λειτουργία της, όπως αυτές θα αποφασιστούν από τα μέλη του νέου συνεταιρισμού μετά την αναδιάρθρωση.

• Η τρίτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η Γ΄ Εθνική, θα είναι ερασιτεχνική και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζει η ΕΠΟ, για τα μέλη της».