Νίκος Λεμονής: «Η Προοδευτική δεν έσβησε χάρη στον κόσμο της»

«Με παίρνουν τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα για εισιτήριο! Όλοι θέλουν να δουν το Προοδευτική - Εθνικός που θα κρίνει την άνοδο» δηλώνει στο «ΦΩΣ» ο Νίκος Λεμονής

Νίκος Λεμονής: «Η Προοδευτική δεν έσβησε χάρη στον κόσμο της»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το Προοδευτική - Εθνικός (27/1, 16:00) είναι μεγάλο ματς, θα κρίνει την άνοδο στη Β' Εθνική, θα γίνει χαμός. Πριν από λίγες ημέρες έβγαλα τον προπονητή του Εθνικού, Πέτρο Δημητρίου, και τον Σουμπίνιο, τώρα βγάζω θέμα από την Προοδευτική. Είναι ο αντιπρόεδρος της Προοδευτικής, Νίκος Λεμονής (ξάδερφος του Τάκη Λεμονή).

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/3/2022

Πώς είναι τα διοικητικά στην Προοδευτική, κ. Λεμονή;

50%-50% είμαι με τον Αραβαντινό.

Από πότε;

Από φέτος. Είχα διατελέσει τρία χρόνια πρόεδρος της Προοδευτικής από το 2015 έως το 2018, κάναμε μεγάλη προσπάθεια, στην οποία όμως ήμουν τελείως μόνος. Την τελευταία μου χρονιά στο τσακ χάσαμε την άνοδο στη Β' Εθνική, ήμασταν πρώτοι και ατυχήσαμε στο τέλος. Απογοητεύτηκα, έφυγα. Είχα πιάσει θυμάμαι τον Αραβαντινό, που τότε ήταν πρόεδρος στο Κερατσίνι, και του είχα πει «εμείς οι δύο πρέπει να γίνουμε δίδυμο στην Προοδευτική να την ανεβάσουμε». Το λέγαμε για πλάκα, αλλά έγινε πραγματικότητα. Πλέον έχουμε γίνει και φίλοι. Έχω μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του και ανταποκρίθηκα άμεσα στο κάλεσμά του όταν ανέλαβε. Διότι είμαι Προοδευτικάνος από μικρός, ήταν η ομάδα του πατέρα μου. Άσχετα, βέβαια, που στο σόι μου από τα 800 άτομα οι 798 είναι Ολυμπιακοί!

Ο Τάκης Λεμονής τι σου είναι;

Δεύτερος ξάδερφος. Είμαστε σε επικοινωνία, με είχε συμβουλεύσει κάποια πράγματα και βγήκαν. Ο Τάκης δεν ήταν μόνο ως παίκτης φανταστικός αλλά και ως προπονητής ήταν ακόμα πιο φανταστικός. Έχει βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό και είναι Ολυμπιακός ως το κόκαλο. Πρέπει να σου πω ότι από της μητέρας μου το σόι ο Γιώργος Σιδέρης είναι θείος μου. Είναι πρώτος ξάδερφος της μητέρας μου. Δηλαδή από το ένα σόι συγγενής με Λεμονή και από το άλλο σόι συγγενής με Σιδέρη.

Επαγγελματικά με τι ασχολείστε;

Έχω εταιρεία τροφοδοσίας στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, τροφοδοσία επίσης στη Σκιάθο και στη Μήλο, έχω και δύο μπαρ-εστιατόρια στη Σκιάθο.


Το ματς με τον Εθνικό πόσο κόσμο θα έχει;

Με παίρνουν τηλέφωνο για εισιτήρια απ’ όλη την Ελλάδα! Αυτό το ματς είναι για την Προοδευτική το ματς της πενταετίας! Και για τον Εθνικό το ίδιο. Είναι ένα μεγάλο ντέρμπι που θέλει να το δει ένα μεγάλο κομμάτι του Πειραιά. Δύο ιστορικές πειραϊκές ομάδες που έπεσαν στα χαμηλά, αλλά έχουν μεγάλη Ιστορία.

Θα γεμίσει το γήπεδο;

Είμαι σίγουρος!

Πόσο κόσμο χωράει το γήπεδο της Προοδευτικής;

4.500 φιλάθλους.

Είστε ισόβαθμοι με τον Εθνικό, αν έρθετε ισόπαλοι θα μένουν δύο αγωνιστικές. Στην ισοβαθμία υπερτερείτε στα γκολ κατά τρία.

Έτσι είναι, όπως το λες, αλλά εμείς θα πάμε για ένα μόνο αποτέλεσμα. Μόνο για τη νίκη. Δεν σκεφτόμαστε καν ότι μας βολεύει η ισοπαλία, το βγάζουμε από το μυαλό μας. Πάμε μόνο για τη νίκη. Για εμάς η ισοπαλία θα είναι ήττα. Και ας μένουν δύο αγωνιστικές με Κερατσίνι και Ελευσίνα, που πιστεύω ότι θα τα πάρουμε αυτά τα ματς.

Θα είστε κομπλέ;

Έχουμε ένα δυσάρεστο, χάσαμε έναν από τους καλύτερούς μας παίκτες, τον Κατίδη.

Αυτός που ήταν στην ΑΕΚ;

Ναι. Πήγαινε πολύ καλά, ήταν φορμαρισμένος, έπαθε όμως ολική ρήξη στο ματς με τον Αιολικό, θα μείνει έξι μήνες έξω. Εμείς τον θεωρούμε παίκτη μας και θα του σταθούμε, δεν θα τον αφήσουμε ποτέ. Είναι μεγάλη απώλεια για το ντέρμπι.

Όλη τη χρονιά ήσασταν πρώτοι;

Ναι, συνέχεια.

Τι έγινε στο τέλος και σας έπιασε ο Εθνικός;

Η μπάλα τιμωρεί. Στον Αιολικό είχαμε 20 ευκαιρίες για γκολ, πάνω στη γραμμή τα έσωναν. Το ίδιο έγινε και με τον Καραβά. Τα δίνουν όλα με την Προοδευτική, γιατί έχει το όνομα και την αίγλη. Είναι πολλά τα χρόνια που λείπει η ομάδα από τις επαγγελματικές κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά, ο κόσμος της ποτέ δεν την άφησε. Ζηλεύουν ομάδες Σούπερ Λιγκ τον κόσμο που έχει η Προοδευτική στις χαμηλές κατηγορίες. Ήμασταν Α' τοπικό ερασιτεχνικό και παίξαμε με το Αιγάλεω όταν ανεβήκαμε στη Γ' Εθνική και είχαμε 4.000 κόσμο!

Κορυδαλλός.

Και όχι μόνο. Η κάτω Νίκαια υποστηρίζει την Προοδευτική. Δεν το ξέρουν αυτό πολλοί.

Εθνικοί θα έρθουν;

Οργανωμένη μετακίνηση απαγορεύεται. Αν έρθουν μεμονωμένα, δεν έχω πρόβλημα να τους δώσω εισιτήρια. Έχουμε την καλή διάθεση να τους εξυπηρετήσουμε. Αυτοί θα στενοχωρηθούν...

Πριμ θα δώσει η διοίκηση;

Έχουμε υποσχεθεί πριμ ανόδου. Καταλαβαίνεις. Θέλω να το τονίσεις, έχουμε άριστη συνεργασία με τον Αντώνη Αραβαντινό, θεωρώ ότι έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο ώστε να πρωταγωνιστήσει η ομάδα και να διεκδικεί την άνοδο στη Β' Εθνική. Δέχτηκα αμέσως την πρότασή του να συνεργαστούμε, τον εκτιμώ πολύ και έχει γίνει γρήγορα Προοδευτικάνος.

Πόσα χρόνια είναι μακριά από την Α’ Εθνική η Προοδευτική;

18 χρόνια…


Πώς περνάνε τα χρόνια… Με θυμάμαι να κάνω συνεντεύξεις από παίκτες της Προοδευτικής όταν έπαιζε με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Κι όμως, η ομάδα δεν έσβησε, χάρη στον κόσμο της. Έπεσε πολύ χαμηλά, αλλά δεν έσβησε. Υπάρχει και σχετικό σύνθημα «παίξε για εμάς που δεν σε αφήσαμε». Θα ήθελα να σου πω κάτι ακόμα πριν κλείσουμε. Είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά τον κ. Μαρινάκη, έχουμε σεβασμό επειδή είμαστε πειραιώτικη ομάδα, αλλά και στο πρόσωπο του προέδρου. Είναι Ολυμπιακός μέχρι κόκαλο και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για τον Ολυμπιακό. Είναι δύσκολο πια να βρεις συναίσθημα από παράγοντες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τον εκτιμάμε και εγώ και ο Αραβαντινός.

Ο αγωνιστικός σας χώρος είναι πλαστικό. Τι θα γίνει με αυτό;

Αν ανέβουμε Β' Εθνική, θα πρέπει να βάλουμε χόρτο. Έχουμε την αμέριστη βοήθεια του δημάρχου Κορυδαλλού, ο οποίος είναι και ο ίδιος Προοδευτικάνος. Όμως το γήπεδο χωροταξικά δεν ανήκει στον Κορυδαλλό, ανήκει στη Νίκαια.

Ε, να σας βοηθήσει ο δήμαρχος Νίκαιας, που ξέρω ότι βοήθησε πολύ στο θέμα του γηπέδου τον Ιωνικό.

Όταν έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε, πρέπει να βοηθήσουν και οι δύο δήμαρχοι. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μίλτο Ευσταθιάδη τον γιατρό, που είναι πάντα δίπλα μου και δίπλα στην ομάδα.


Τον Εθνικό πώς τον βλέπεις ως αντίπαλο;

Έχει ένα καλό σύνολο, το οποίο όμως στηρίζεται σε δύο καλούς ξένους, ενώ εμείς έχουμε καλό σύνολο που στηρίζεται σε Έλληνες. Θα γίνει ένα πολύ καλό ματς και ας κερδίσει ο καλύτερος, που πιστεύω ότι καλύτεροι θα είμαστε εμείς.


Ανησυχείτε για επεισόδια;

Εμπιστεύομαι τον κόσμο της Προοδευτικής. Δεν έχουμε παρατράγουδα.


Πάντως το ότι ο Εθνικός καίγεται πιο πολύ από εσάς για τη νίκη θα τον κάνει να ανοιχτεί.

Και εμείς καιγόμαστε για τη νίκη, δεν σκεφτόμαστε την υπέρ μας διαφορά των γκολ. Συζητήσαμε με τον προπονητή μας, πάμε μόνο για τη νίκη. Είναι και θέμα γοήτρου, είναι το μεγάλο ματς του Πειραιά αυτήν τη στιγμή.