Football League: Αναμονή, λόγω… αναστολής!

Ο πραγματικός λόγος που οι ομάδες της Football League θέτουν επιπλέον όρους για την επάνοδό τους στις προπονήσεις. Γράφει ο Στράτος Διακουμόπουλος.

Football League: Αναμονή, λόγω… αναστολής!

Στο μείζον θέμα της επανόδου στην αγωνιστική δράση στη χώρα μας πάρθηκαν αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση. Από τη μία η Super League και η Β’ Εθνική είπαν «ναι στην μπάλα» και σχεδόν ομόφωνα ζήτησαν την επάνοδο στις προπονήσεις - και αν όλα πάνε καλά το προσεχές διάστημα - και στην αγωνιστική δράση.

Από την άλλη η ΕΠΟ έβαλε λουκέτο σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ξεκινώντας από τη Γ’ Εθνική και φθάνοντας στις τοπικές κατηγορίες. Και οι δύο πλευρές αιτιολόγησαν επαρκώς την απόφασή τους και προχωρούν στην επόμενη μέρα της κρίσης, έστω από διαφορετική κατεύθυνση.

Υπάρχει ωστόσο και ο… τρίτος δρόμος. Αυτός που ακολουθεί η Football League, η οποία ούτε ζητά την επιστροφή στις προπονήσεις ούτε και διακόπτει οριστικά τη λειτουργία της.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι της τρίτης τη τάξει κατηγορίας αναφέρονται σε σειρά θεμάτων που θεωρούνται εμπόδια στην επανέναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και ζητούν από τον υφυπουργό Αθλητισμού να λάβει επιπλέον μέτρα. Στην πραγματικότητα, τα θέματα αυτά έχουν διευθετηθεί με τις πρόσφατες νομολογίες και διευκρινίσεις που δίνονται καθημερινά από τους επιτελείς της πολιτείας.

Γίνεται από τη Football League λόγος για αδυναμία χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες ωστόσο μπορούν και θα χρησιμοποιηθούν από τους συλλόγους της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. Με τους περιορισμούς βέβαια που αφορούν προπονήσεις ανά γκρουπ παικτών, όπως άλλωστε ισχύει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ως το πρώτο στάδιο της επανόδου στην αθλητική κανονικότητα.

Γίνεται επιπλέον λόγος για την ασφάλεια και την υγεία των παικτών και την οικονομική ευρυθμία των συλλόγων που περνούν πολύ δύσκολα στην περίοδο της κρίσης, αλλά τα ίδια ισχύουν λίγο πολύ και για τους συλλόγους των παραπάνω κατηγοριών που θα αγωνιστούν, ακριβώς για να διασφαλίσουν κατά το δυνατόν περισσότερα έσοδα μέσω της καταβολής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στη Football League δεν έχουν να περιμένουν επιπλέον έσοδα σε μια σεζόν που ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, καθώς απομένουν μόνο τρεις αγωνιστικές. Αυτό, ωστόσο, που τους «καίει» και έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος είναι το γεγονός πως άπασες τελούν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, από τη στιγμή που διακόπηκαν οι προπονήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι παίκτες και το διοικητικό προσωπικό δεν πληρώνονται από τις ΠΑΕ, που με τη σειρά τους δεν καταβάλλουν και εισφορές όλο αυτό το διάστημα. Η ανησυχία των συλλόγων είναι πως αν τελικά συμφωνήσουν και επιστρέψουν έστω σε γκρουπ στις προπονήσεις, τότε αυτόματα αίρεται το καθεστώς αναστολής, αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα λειτουργικά έξοδα και τις οφειλές προς τρίτους.

Γι’ αυτό και ζητούν μετ’ επιτάσεως να καθοριστούν από τον υπουργό σαφείς ημερομηνίες επανόδου σε ομαδικές προπονήσεις αλλά και ημερομηνίες έναρξης των πρωταθλημάτων, ώστε να είναι βέβαιοι πως μπορούν να εγκαταλείψουν το… μαξιλαράκι ασφαλείας της αναστολής όπου βρίσκονται τώρα.

Όσο δεν έχουν στα χέρια τους τις παραπάνω διαβεβαιώσεις θα εξακολουθήσουν να τηρούν στάση αναμονής, αφού αποτελεί κοινή γραμμή τους πως δεν περισσεύει ούτε… σεντ και δεν προτίθενται να ρισκάρουν οτιδήποτε με πρόωρη επάνοδο στις υπό περιορισμό προπονήσεις.