Άρσεναλ - Ολυμπιακός: Δεν είναι άτρωτοι στο Emirates οι Άγγλοι

Η φετινή Άρσεναλ έχει σοβαρές αδυναμίες στην έδρα της και ο Ολυμπιακός μπορεί να τις εκμεταλλευτεί για την υπέρβαση. Τι έχουν κάνει οι Λονδρέζοι φέτος στο «σπίτι» τους, τα παραδείγματα της Άιντραχτ και της… Έστερσουντ «οδηγοί» για τους Πειραιώτες.

Άρσεναλ - Ολυμπιακός: Δεν είναι άτρωτοι στο Emirates οι Άγγλοι

Το έργο του Ολυμπιακού αύριο το βράδυ στο Λονδίνο προφανώς δεν είναι απλό. Ο στόχος της πρόκρισης στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ έχει γίνει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μετά την ήττα με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι από το γκολ του Λακαζέτ, όμως, παρότι πρόκειται για υπερβατική φιλοδοξία, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ακατόρθωτη. Κι αυτό το δείχνουν ξεκάθαρα η φετινή πορεία της Άρσεναλ και τα αποτελέσματά της στο «Εμιρέιτς» αλλά και οι ήττες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια εντός έδρας στην Ευρώπη, ύστερα από εκείνη από τον Ολυμπιακό στο ιστορικό 3-2 του 2015.

Είναι αλήθεια ότι έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα με τον Μίκελ Αρτέτα μεγάλη βελτίωση στα αποτελέσματα της αγγλικής ομάδας, όπως και ότι μόλις για δεύτερη φορά φέτος έκανε δύο σερί νίκες στο γήπεδό της τις τελευταίες εβδομάδες, με το 4-0 επί της Νιούκαστλ και το πρόσφατο 3-2 επί της Έβερτον.

Στην Πρέμιερ Λιγκ η Άρσεναλ έχει νικήσει 2-1 την Μπέρνλι στην πρεμιέρα και στη συνέχεια είχε εντός έδρας το 2-2 με την Τότεναμ, το 3-2 επί της Άστον Βίλα, δεύτερη σερί νίκη με το 1-0 επί της Μπόρνμουθ, τρεις διαδοχικές ισοπαλίες με Κρίσταλ Πάλας 2-2, με Γουλβς 1-1 και με Σαουθάμπτον 2-2. Υπέστη την πρώτη ήττα της από την Μπράιτον (1-2), «καπάκι» το 0-3 από τη Μάντσεστερ Σίτι και το 1-2 από την Τσέλσι! Στη συνέχεια νίκησε 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έφερε το 1-1 με τη Σέφιλντ και τις δύο νίκες που προαναφέραμε επί της Νιούκαστλ και της Έβερτον.

Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

Παρατηρεί κανείς ότι στα περισσότερα φετινά παιχνίδια της η Άρσεναλ δέχεται γκολ, απαραίτητη συνθήκη για τον Ολυμπιακό ώστε να διεκδικήσει την πρόκριση, αλλά φυσικά να σκοράρει κιόλας. Κάτι που έκανε και στα τρία παιχνίδια της στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ όταν υποδέχτηκε τη Σταντάρ Λιέγης (4-0), την Γκιμαράες (3-2) αλλά και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Αυτό το ματς η Άρσεναλ το έχασε με 2-1. Και παρότι δεν είχε το ίδιο ενδιαφέρον για τους Άγγλους, αφού είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους Πειραιώτες. Η Άρσεναλ είχε προηγηθεί μάλιστα με γκολ του Ομπαμεγιάνγκ, αλλά η γερμανική ομάδα είχε ανατρέψει το σκορ με δύο τέρματα στην επανάληψη από τον Καμαντά.

Υπάρχουν κι άλλοι αγώνες τα τελευταία χρόνια στους οποίους η Άρσεναλ έχει ηττηθεί στην έδρα της σε ευρωπαϊκά παιχνίδια με σκορ… πρόκρισης για τον Ολυμπιακό. Αμέσως μετά το Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3 έχουν ηττηθεί οι Λονδρέζοι στο «Εμιρέιτς» με 2-0 από την Μπαρτσελόνα την ίδια σεζόν για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, από την Μπάγερν με 5-1 τον Μάρτιο του 2017 (έπειτα από ήττα επίσης με 5-1 στο Μόναχο) αλλά και από την άσημη σουηδική Έστερσουντ πριν από δύο χρόνια. Με 2-1 είχαν επικρατήσει ο Σουηδοί στο Λονδίνο, αλλά ήταν μια νίκη που απλά αποτέλεσε μεγάλη τιμή γι’ αυτούς, χωρίς να δίνει την πρόκριση, καθώς στο πρώτο παιχνίδι η Άρσεναλ είχε νικήσει 3-0.

Ο Ολυμπιακός θα καταφέρει κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στην ευρωπαϊκή ιστορία της Άρσεναλ σε νοκ άουτ αγώνες. Όταν έχει νικήσει εκτός έδρας το πρώτο ματς, η αγγλική ομάδα έχει πάρει την πρόκριση σε 15 περιπτώσεις. Δεν έχει αποκλειστεί ποτέ. Η τελευταία φορά που είχε νικήσει 1-0, με το σκορ δηλαδή που έχει επικρατήσει του Ολυμπιακού, ήταν το 2005-06 στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά το 1-0 στο «Μπερναμπέου», είχε φέρει 0-0 στο Λονδίνο και είχε προκριθεί στην επόμενη φάση.

Συνολικά φέτος σε Ευρώπη και Αγγλία (μαζί με το 1-0 επί της Λιντς για το Κύπελλο και το 5-0 επί της Νότιγχαμ για το Λιγκ Καπ) η Άρσεναλ μετρά στο γήπεδό της 19 αναμετρήσεις. Έχει νικήσει στις 10, έχει φέρει 5 ισοπαλίες και έχει ηττηθεί 4 φορές (από Άιντραχτ, Μπράιτον, Σίτι και Τσέλσι). Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα «βουνό» να ανεβεί, αλλά δεν θα είναι και η μεγαλύτερη έκπληξη, δεν θα είναι θαύμα, αν τελικά τα καταφέρει…