Ολυμπιακός: Οι ανόμοιες συγκρίσεις και η ευκαιρία με Ντιναμό

Η απίστευτη συντριβή της Ντιναμό Κιέβου από την Τσέλσι και το συνολικό 0-8 εντείνουν την άποψη ότι για τον Ολυμπιακό ήταν πράγματι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία στην Ευρώπη. Κι ας έπαιζε και με την Τσέλσι.

Ολυμπιακός: Οι ανόμοιες συγκρίσεις και η ευκαιρία με Ντιναμό

Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά μαθηματικά. Ο Ολυμπιακός σταμάτησε την Μπαρτσελόνα του Μέσι. Ο Ολυμπιακός έχασε από την Λαμία. Άρα η Λαμία είναι καλύτερη από την Μπαρτσελόνα.

Η συντριβή της Ντιναμό Κιέβου από την Τσέλσι με 5-0 στην Ουκρανία (και συνολικά 8-0 μαζί με το σκορ του Λονδίνου) προφανώς επίσης δε σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα δεχόταν τόσα πολλά γκολ και θα είχε τόσο οδυνηρό αποκλεισμό εάν βρισκόταν αυτός απέναντι στους Άγγλους. Που μάλιστα δεν είναι και σε καλή κατάσταση στο πρωτάθλημα.

Κάθε ματς είναι διαφορετικό. Κάθε ζευγάρι επίσης. Κάθε συνθήκες αλλιώτικες.

Η πραγματικότητα παραμένει ότι απέναντι στην ουκρανική ομάδα ο Ολυμπιακός είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στην Ευρώπη και να διεκδικήσει κι άλλη πρόκριση στη συνέχεια. Ακόμη κι αν κληρωνόταν με την Τσέλσι του «σεληνιασμένου» Ζιρού.

Μια ευκαιρία που σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος κλότσησε με τα δικά του λάθη. Στο Φάληρο δέχτηκε ένα γκολ στο τέλος κι ενώ επιθετικά είχε κάνει καλή δουλειά με τα δύο τέρματα που είχε πετύχει. Σε ένα ματς που είχε επιτρέψει στους προερχόμενους από διακοπή Ουκρανούς να κάνουν το δικό τους παιχνίδι, αντί να είναι καλύτερα προετοιμασμένος και να τους στριμώξει εκείνος αλύπητα.

Στο Κίεβο είχε πάλι την ευκαιρία του. Αλλά δέχτηκε γκολ στην πρώτη φάση της Ντιναμό. Ενώ γενικά δεν είχε δεχτεί σε όλο το παιχνίδι φάσεις, δεν μπόρεσε κι ο ίδιος να απειλήσει. Όταν το έκανε, προς το τέλος, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του για να ισοφαρίσει και να πιέσει πολύ τον αντίπαλο που έδειχνε καταπονημένος και χωρίς ιδέες.

Θα παραμείνει ένα μεγάλο κρίμα στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού αυτός ο αποκλεισμός. Περίπου αντίστοιχος με εκείνον από την Μέταλιστ μερικά χρόνια νωρίτερα. Ας περνούσε ο Ολυμπιακός τους Ουκρανούς και θα είχε άλλες συνθήκες και άλλη δυναμική στα ματς της φάσης των «16». Κι ας έπαιζε με την Τσέλσι, η οποία έμοιαζε στα δύο ματς με την Ντιναμό ( όπως και σε εκείνα με τον ΠΑΟΚ, στη διάρκεια της σεζόν στον όμιλο) ομάδα από άλλον πλανήτη. Ενώ δεν είναι...