Ο Ολυμπιακός κόντρα στη “λευκή φρενίτιδα” της Ντιναμό!

Χούλιγκανς με σβάστικες και παρελθόν… ανταρτοπολέμου συνθέτουν την κερκίδα της Ουκρανικής ομάδας.

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη “λευκή φρενίτιδα” της Ντιναμό!

Eκτός από μια εξαιρετική ομάδα, όπως αποδείχθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πλην του ψύχους, ο Ολυμπιακός, την Πέμπτη, καλείται ν’ αντιπαρέλθει της «καυτής» ατμόσφαιρας που θα δημιουργήσουν οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου στις κερκίδες του «Ολίμπισκι».

Μερίδα των οποίων έδωσαν...διαπιστευτήρια, στο Φαληρικό στάδιο, στον πρώτο αγώνα, συμπλεκόμενοι με την αστυνομία. Στον επαναληπτικό, «παίζοντας»...εντός έδρας, αναμένεται να...ξεσαλώσουν! Άλλωστε, στη χώρα τους, θεωρούνται περίπου...εθνικοί ήρωες, παρά τις σχέσεις τους με την άκρα Δεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα!

Καίτοι στην ιστορία της Ντιναμό Κιέβου καταλαμβάνει περίοπτη θέση ο «αγώνας του θανάτου», με παίκτες της να χάνουν τη ζωή τους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η «επόμενη μέρα» της διάλυσης της ΕΣΣΔ είχε αποτέλεσμα την άνοδο του εθνικισμού, στις τάξεις του Ουκρανικού πληθυσμού και δη των νέων. Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού αναπτύχθηκε ραγδαία, αλλά ενώ αφορούσε περιθωριακά στοιχεία, αναβαπτίσθηκε από το 2011, παρότι οι εκπρόσωποι του είχαν υιοθετήσει σβάστικες, κέλτικους σταυρούς κι άλλα (νεο)ναζιστικά σύμβολα.

Τότε, χούλιγκαν της Ντιναμό στάθηκαν στο πλευρό του ομοϊδεάτη τους Παβλιτσένκο και του πατέρα του, κατηγορούμενων, για τη δολοφονία ενός δικαστή. Οι κινητοποιήσεις απέκτησαν χαρακτήρα επίδειξης δύναμης, κατά του Ρωσόφιλου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ήταν το πρελούδιο του τι θ’ ακολουθούσε, δύο χρόνια αργότερα.

Είναι χρήσιμο ν’ αναφερθεί ότι η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό «πιόνι» στη γεωστρατηγική «σκακιέρα», που φέρνει αντιμέτωπους, από την μία, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε κι από την άλλη την Μόσχα. Εξάλλου, το 40% του πληθυσμού της είναι Ρωσόφωνοι και κατοικούν, ως επι το πλείστον, στα ανατολικά της χώρας.

Το Νοέμβρη του 2013, λοιπόν, όταν ο Γιανουκόβιτς διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για οικονομική συνθήκη, στρεφόμενους στους Ρώσους ξέσπασαν, υποκινούμενες από την, φιλοευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική, αντιπολίτευση λαϊκές συγκεντρώσεις, στην πλατεία Μάινταν, που καταπνίγηκαν.

Στους επόμενους μήνες το κίνημα δυσαρέσκειας μετεξελίχθηκε σε εξέγερση και στις αιματοβαμμένες (98 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες κατά τις αναφορές των διαδηλωτών) συγκρούσεις με την αστυνομία πρωτοστάτησαν οι, αδελφοποιημένοι, χούλιγκανς των Ουκρανικών ομάδων, αφήνοντας κατά μέρος τις οπαδικές τους διαφορές!

Κι όταν ο, εκλεγμένος, Γιανουκόβιτς απομακρύνθηκε από την εξουσία, οι χούλιγκανς, αυτοί, είχαν ηρωοποιηθεί. Ο Όλεγκ Τιάνιμποκ (ηγέτης του ακροδεξιού σχηματισμού “Σβόμποντα”) δημόσια τους ευχαρίστησε («Ας επικροτήσουμε τους ηρωικούς φιλάθλους της Ντνίπρο, Καρπάτι, Βόρσκλα Πολτάβα, Ντιναμό Κιέβου!»).

Εκείνες οι μέρες κι όσες ακολούθησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που οι Ρωσόφωνοι κήρυξαν ανεξαρτητο, αποτέλεσαν «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» τους.

Δεκάδες υποστηρικτές της Ντινάμο στελέχωσαν παραστρατιωτικές ομάδες που συμμετείχαν στον εμφύλιο, στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Που ουσιαστικά δεν έχει λήξει. Απόδειξη ότι η Σαχτάρ εξακολουθεί να παίζει στο Χάρκοβο, αφού η ασφάλεια δεν είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο οι ακροδεξιοί χούλιγκανς κατάφεραν να γίνουν αποδεκτοί.

Το πρότυπο του “Άρειου” χούλιγκαν κι οι κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν!

Στα αξιοσημείωτα πως οι Ουκρανοί χουλιγκάνοι δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, δεν παίρνουν ναρκωτικά. Αντίθετα προάγουν την εικόνα του αθλητικού, δίχως εξαρτήσεις ατόμου. Του τέλειου “Άρειου”.

Εξαίρεση αποτελούν εκείνοι της Άρσεναλ Κιέβου. Δεδηλωμένοι αντιφασίστες. Έτσι η οπαδική κόντρα, έχει εκτός από αθλητικό υπόβαθρο και πολιτικό.

Όμως δεν είναι μόνο τα ντέρμπι που οι οπαδοί της Ντιναμό κάνουν επίδειξη των εξωποδοσφαιρικών “πιστεύω” τους.

Μάρτη του 2015, κόντρα στην Έβερτον, για τους “16” του Europa League, κρέμασαν ακροδεξιά σύμβολα κι όταν μαύροι παίκτες των «ζαχαρωτών» είχαν την μπάλα μιμούνταν τους ήχους της μαϊμούς... Η UEFA επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ και “λουκέτο” της εξέδρας για ένα ματς. Απτόητοι, τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, κόντρα στην Τσέλσι ξυλοκόπησαν άγρια τέσσερις ομοϊδεάτες τους γιατί ήταν…μαύροι! Νέο πρόστιμο, 100.000 ευρώ και 3ετες καθεστώς επιτήρησης. Η διοίκηση της ομάδας επεξεργάστηκε σχέδιο διαχωρισμού κερκίδων, ανάλογα με το…χρώμα δέρματος! Ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε.

Απρίλιο του 2017 φιλοξενώντας την Σαχτάρ Ντόνετσκ, στο κορυφαίο ματς του Ουκρανικού ποδοσφαίρου, υλοποίησαν την “100% λευκή κερκίδα”.
Πέραν από ολόλευκα ρούχα, που παραπέμπουν στο χρώμα της ομάδας προκάλεσαν ανατριχίλα οι λευκές μάσκες, αλλά κι οι κουκούλες της…Κου – Κλουξ – Κλαν! Όλα αυτά κι οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μαύρων παικτών των “ανθρακωρύχων” οργανώθηκαν από μερίδα οπαδών ονόματι “Λευκή φρενίτιδα”.

Mετά τα ανωτέρω, μάλλον δεν χρειάζεται να συστήσουμε προσοχή σ’ όσους φίλους του Ολυμπιακού μεταβούν στο Κίεβο. Δεδομένου ότι τον περασμένο Αύγουστο, στο ματς με τον Άγιαξ, για πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, οι οπαδοί της Ουκρανικής ομάδας είχαν επιτεθεί σ’ Ολλανδούς εκδρομείς...