Ας είμαστε ρεαλιστές…

Οι μεγάλες προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα που φέρνει τις τρεις ελληνικές ομάδες του Europa League να έχουν ως μοναδική διέξοδο το Conference League

Ας είμαστε ρεαλιστές…

Έπειτα από κάθε κλήρωση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ακολουθούν συνήθως υπεραισιόδοξες αναλύσεις και εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των Ελληνικών ομάδων. Κάτι ανάλογο ίσχυσε και φέτος στο Europa League, όπου η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ξεκίνησαν την πορεία τους στα γκρουπ με υπέρμετρη αισιοδοξία στις τάξεις των επιτελών των συλλόγων και ακόμα περισσότερο των οπαδών τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι «σκληροί αριθμοί» των στοιχηματικών εταιριών δεν τοποθετούσαν καμία από τις εκπροσώπους μας στην πρώτη δυάδα των γκρουπ, αλλά στην τρίτη και την τέταρτη θέση. Μαντέψτε ποιοι δικαιώθηκαν, δίχως καν να χρειαστεί να φθάσουμε στην έκτη και καταληκτική αγωνιστική των ομίλων.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έχοντας καταπέσει από τα προκριματικά του Champions League, έμεινε οριστικά πίσω από την Μπράιτον, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην όγδοη θέση στο πρωτάθλημα Αγγλίας και τη Μαρσέιγ που είναι 13η στο πρωτάθλημα Γαλλίας. Ελπίζει να συνεχίσει ως τρίτη αν δεν ηττηθεί στο Άμστερνταμ από τον χειρότερο Άγιαξ των τελευταίων 50 ετών, που παραπαίει στην όγδοη θέση του Ολλανδικού πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός επίσης κατέπεσε από το Champions League και πολλοί στις τάξεις του πίστευαν πως ο όμιλός του ήταν βατός για να συνεχίσει στη φάση των «16». Είχαν τις καλές στιγμές τους οι «πράσινοι», όπως η νίκη επί της Βιγιαρεάλ στην Αθήνα και το… δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης στην Ισπανία. Με καλές στιγμές ωστόσο δεν προχωράς ούτε στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Η 12η στην Ισπανία Βιγιαρεάλ και η δέκατη στη Γαλλία Ρεν ήδη προκρίθηκαν και ο Παναθηναϊκός καλείται να μην χάσει στο φινάλε από την… εξόριστη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης Μακάμπι Χάιφα, για να προχωρήσει έστω προς το Conference League.

Τα ίδια και ο Ολυμπιακός. Κάποιοι, για… κάποιο λόγο πίστευαν πως στην κατάσταση που βρίσκονται φέτος οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να αφήσουν έξω από την συνέχεια της διοργάνωσης την περσινή κάτοχο του Conference League, Γουέστ Χαμ και μια αξιόπιστη Γερμανική ομάδα όπως η Φράιμπουργκ. Στην ένατη θέση της Αγγλίας βρίσκονται τα «σφυριά», στην ένατη θέση της Γερμανίας η ομάδα που έριξε πέντε γκολ στον Ολυμπιακό, που πλέον αναζητά ευρωπαϊκή συνέχεια, αν δεν ηττηθεί από την Σέρβικη Μπάτσκα Τόπολα στο Νέο Φάληρο.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι δύο, αν όχι και οι τρεις ομάδες (η ΑΕΚ βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση) θα κρατήσουν μέσω της τρίτης θέσης ζωντανή την προοπτική να προχωρήσουν στους «16» του Conference League. Αν τους ευνοήσουν και τα ζευγαρώματα με τους δεύτερους των εκεί ομίλων, στον ενδιάμεσο γύρο που θα ακολουθήσει. Εκεί θα βρουν τον ΠΑΟΚ και πάλι μέσω καλών κληρώσεων κάποιοι εκ των εκπροσώπων μας θα επιδιώξουν να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Η φετινή ευρωπαϊκή συμμετοχή κατέστησε σαφές πως η δυναμική και η στόχευση των ελληνικών ομάδων μπορεί να αφορά μόνο στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση. Το Champions League δεν το βλέπουμε ούτε με το κυάλι πλέον. Στο Europa League έχουν μαζευτεί πάρα πολλοί... μεγαλομεσαίοι, ακόμα και στο επίπεδο των ομίλων, οπότε η μόνη διέξοδος για μια κάποια επιτυχία είναι το Conference League.

Οι εποχές που ο πρωταθλητής Ελλάδας κέρδιζε τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο και αυτόν από τη Σλοβακία και προκρινόταν στους «8» του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα με δύο τέτοιες προκρίσεις περνάς στον τρίτο προκριματικό γύρο, Ιούλιο μήνα, και πρέπει να αποκλείσεις άλλους δύο αντιπάλους για να μπεις στους… ομίλους του Champions League. Ας είμαστε, επιτέλους, ρεαλιστές, έστω και αν μας πληγώνει η σύγχρονη ποδοσφαιρική πραγματικότητα.