Κάθε αρχή και δύσκολη

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έκαναν σέντρα προχθές με το Τσάμπιονς Λιγκ και σήμερα παίρνουν τη σκυτάλη οι δύο έτερες διοργανώσεις - με την εξαίρεση ενός αγώνα για το Κόνφερενς χθες.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Επιτέλους, έπειτα από πολλά χρόνια, η χώρα μας έχει πολύ σοβαρή εκπροσώπηση με τις τέσσερις μεγάλες ομάδες της χώρας να δίνουν το «παρών».

Ο Ολυμπιακός ξεκινά -ως είθισται- από την έδρα του την προσπάθειά του για ευρωπαϊκή διάκριση, στοχεύοντας αρχικά σε μια τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρσι. Οι Πειραιώτες είναι άλλωστε μαθημένοι στο να πρωταγωνιστούν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και αυτό θέλουν να κάνουν και φέτος σε ακόμη έναν απαιτητικό όμιλο. Το αποψινό παιχνίδι μπορεί να μην κρίνει κάποια πρόκριση, νίκη όμως των «ερυθρολεύκων» μπορεί να αλλάξει τη μοίρα τους στον όμιλο και να τους δώσει τον πρώτο λόγο σε σχέση με τους Γερμανούς για μία εκ των δύο πρώτων θέσεων.

Η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ βρίσκεται σε αρκετά καλή φάση, όπου πέραν των αποτελεσμάτων που παίρνει θέλγει και με την απόδοσή της. Φυσικά, αποτελεί ερωτηματικό για την αμυντική λειτουργία της ομάδας το κάκιστο ξεκίνημα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ωστόσο η αντίδραση που έβγαλε ο Ολυμπιακός είναι παροιμιώδης. Όχι μόνο έγινε «αφεντικό» του ματς για μεγάλο διάστημα, «πατώντας» 17 φορές στην αντίπαλη περιοχή (πέρσι και στα δύο ματς στην «ΟΠΑΠ Αρένα» είχε πατήσει 14), αλλά διαφύλαξε και τα νώτα του.

Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα και απόψε για τον Ολυμπιακό, να ισχυροποιήσει την άμυνά του κρατώντας το μηδέν πίσω και έπειτα, με την αστείρευτη ποιότητα που υπάρχει μπροστά, να κυνηγήσει το γκολ απέναντι σε μια… εύθραυστη άμυνα όπως της Φράιμπουργκ.

Στην Αγγλία η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το δυσκολότερο εμπόδιο από τους τέσσερις εκπροσώπους μας. Η Μπράιτον έχει εξελιχθεί σε μια «μηχανή» την οποία ακόμη και ομάδες όπως οι Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμαθαν να φοβούνται. Το δείγμα είναι πρόσφατο, με την ομάδα του Ντε Τσέρμπι να προέρχεται από τέταρτο συνεχόμενο θρίαμβο επί των «κόκκινων διαβόλων» τα τελευταία δύο χρόνια. Οι «γλάροι» παίζουν με απίστευτη ένταση και ταχυδύναμη και έχουν την ικανότητα να σε «υπνωτίζουν» και να χτυπούν από το πουθενά. Αχίλλειος πτέρνα τους είναι οι πολυπληθείς, χαμηλά στο γήπεδο, άμυνες. Το ζήτημα για την «Ένωση» είναι εάν ο Αλμέιδα θα αλλάξει τη φιλοσοφία του και το επιθετικό ποδόσφαιρο για τη σκοπιμότητα, αμυνόμενος σε χαμηλό μπλοκ.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια επίσης πολύ απαιτητική αποστολή φιλοξενώντας τη Βιγιαρεάλ. Οι ισπανικές ομάδες πάντα παίρνουν στα σοβαρά τα ευρωπαϊκά Κύπελλα και οι ελληνικές ομάδες δεν τα πάνε και πολύ καλά απέναντί τους. Το τακτικό πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο συγκαταλέγονται στα «όπλα» των «πράσινων», οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν παραπάνω από το 100% για να σταματήσουν το «κίτρινο υποβρύχιο». Οι Ισπανοί πάντως βρίσκονται σε ένα στριφνό «φεγγάρι» μετά την αποχώρηση του Σετιέν, κάτι που το «τριφύλλι» μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Τέλος, ο ΠΑΟΚ, που δεν έχει δείξει ακόμη πλήρως το τι μπορεί να κάνει με όλες τις μεταγραφές του στην ενδεκάδα, θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση στη Φινλανδία, αφού εάν νικήσει την Ελσίνκι, θα κάνει σημαντικό βήμα πρόκρισης, κάτι που για τον «Δικέφαλο» και το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι επιτακτική ανάγκη να συμβεί. Σαφώς και δεν θα είναι απλή υπόθεση να φύγει με το διπλό, όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει δείξει πως γνωρίζει τον τρόπο να παίρνει το αποτέλεσμα εκεί όπου χρειάζεται.