Ολυμπιακός: Ευτυχώς δεν «πετούν στα σύννεφα» με την πρόκριση!

Η πρόκριση επί της Γκενκ είναι πολύ σημαντική για τον Ολυμπιακό, αλλά πιο σημαντικές είναι οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά το ματς.

Ολυμπιακός: Ευτυχώς δεν «πετούν στα σύννεφα» με την πρόκριση!

Αποστολή εξετελέσθη... Έστω κι αν έως τη φάση της αποβολής του Πέιντσιλ ο Ολυμπιακός πολύ απλά ήταν ακίνδυνος σε βαθμό... επικίνδυνο! Η Γκενκ δεν έκανε κάτι το εξεζητημένο. Τα απολύτως απαραίτητα έκανε και είχε φτάσει στο σημείο να μπλέξει σε σοβαρές περιπέτειες τον Ολυμπιακό, καθώς έδειχνε ότι όσο το ματς ήταν στο «11 εναντίον 11», οι Πειραιώτες υπέφεραν αρκετά.

Στο πρώτο 45λεπτο ο Ολυμπιακός ήταν για να... κλείνεις την τηλεόραση από τα νεύρα σου. Ούτε μία υποψία απόπειρας επιθετικής προσπάθειας. Ούτε μία υποψία να πατήσει περιοχή. Ούτε μία υποψία να περάσει με σοβαρές αξιώσεις τη μεσαία γραμμή. Βλέπαμε μία ασύνδετη ομάδα. Κάποιοι ρίχνουν το ανάθεμα στον Ζοάο Καρβάλιο. Πράγματι, ο Πορτογάλος χαφ από το πρώτο ματς με τους Βέλγους έδειξε για ποιο λόγο ο Ολυμπιακός τον παραχώρησε πέρσι δανεικό.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ προφανώς εκτίμησε την ομολογουμένως καλή του παρουσία στην προετοιμασία και τον έριξε στη μάχη. Δεν ήταν πάντως μία έμπνευση που αποδείχθηκε σοφή. Δεν ευθυνόταν όμως μόνο ο Καρβάλιο για την άθλια εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός ήταν άνευρος, δίχως ένταση και ώρες-ώρες έδειχνε να μην μπορεί με τίποτα να ακολουθήσει τον ρυθμό της σαφέστατα πολύ πιο έτοιμης Γκενκ. Όλοι ήταν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών.

Στην επανάληψη έγιναν κάποιες αλλαγές, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι η Γκενκ απειλήθηκε κιόλας έως τη φάση της αποβολής. Οι Βέλγοι άρχισαν να οπισθοχωρούν μετά την κόκκινη και στο τέλος έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι χάρη στην οβίδα του Αλεξανδρόπουλου. Μια φάση που από την αρχή έως το τέλος έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του 21χρονου χαφ. O Ολυμπιακός ουσιαστικά φάνηκε στο επιθετικό κομμάτι μετά την αποβολή και θα μπορούσε να σκοράρει νωρίτερα με τον Μπιέλ.

Ήταν μία ομάδα που έκανε βασικά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο μετά την αποβολή και έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς και με ένα απογοητευτικό πρώτο 45λεπτο, οι Πειραιώτες πήραν μία σπουδαία πρόκριση για μία σειρά από λόγους: Και επειδή συνεχίζει να κινείται με ηρεμία μεταγραφικά και αγωνιστικά, και επειδή εξασφάλισε την παρουσία του στην Ευρώπη έως τα Χριστούγεννα, και επειδή το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι οι προκρίσεις και όχι οι εμφανίσεις. Οι καλές εμφανίσεις θα ζητηθούν όταν θα ενσωματωθούν και τα νέα πρόσωπα.

Δύο πράγματα συμπεραίνουμε από την πρόκριση.

Πρώτον: Ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και οι ποδοσφαιριστές του δεν «πετούν στα σύννεφα». Οι δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι δείχνουν ότι έχουν καταλάβει πως ο Ολυμπιακός έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Το διάστημα που η Γκενκ δεν είχε το αριθμητικό μειονέκτημα, ήταν εκείνη που έδειχνε πιο κοντά στην πρόκριση και όχι οι «ερυθρόλευκοι». Άρα είναι πολύ σωστές οι κουβέντες τους περί άμεσης βελτίωσης, γιατί κακά τα ψέματα η Γκενκ δεν ήταν και κάποιο μεγαθήριο. Ασχέτως αν στο πρώτο 45λεπτο έκανε ό,τι ήθελε στο χορτάρι.

Δεύτερον: Ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε «ενέσεις» ποιότητας. Τί σημαίνει αυτό; Μακάρι για την ομάδα του Πειραιά να πιάσουν οι μεταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί και αυτές που θα ακολουθήσουν. Κι αναφερόμαστε στους Ελ Κααμπί, Χεζέ (ή Έσε), Σκάρπα, Μπρνιτς, Ορτέγκα (εφόσον όλα πάνε καλά και αποκτηθεί), Φρέιρε, Πορόζο και στον βασικό εξτρέμ που θα πιάσει λιμάνι. Ο Αλεξανδρόπουλος είναι εκτός εξίσωσης. Όπως και τους Ιμπόρα - Κίνι δεν τους βάζουμε προς το παρόν στο «κάδρο». Υποτίθεται ότι την ενδεκάδα που είδαμε στο Βέλγιο, δεν θα την δούμε από Σεπτέμβριο όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα στο σύνολο. Μείζον ζήτημα λοιπόν είναι οι μεταγραφικές του επιλογές να είναι εύστοχες.

ΥΓ: Ο Φορτούνης θέλει χώρο για να δράσει και να ανακατέψει τον αντίπαλο. Η αίσθησή μας είναι ότι περισσότερα χάνει ο Ολυμπιακός όταν ο Μαρτίνεθ τον χρησιμοποιηθεί στα άκρα παρά κερδίζει. Παίζοντας στον άξονα η Ιστορία έχει διδάξει ότι ο Φορτούνης μπορεί να προκαλέσει περισσότερο «σαματά» στις αντίπαλες άμυνες σε σχέση με την παρουσία του στις πτέρυγες.

ΥΓ 2: Στις καθυστερήσεις δεν έπρεπε να δώσει ο Ροντινέι κανένα δικαίωμα στον «καρτάκια» διαιτητή. Τώρα ο Μαρτίνεθ θα κληθεί να καλύψει το κενό του στο πρώτο ματς με την Τσουκαρίτσκι. Είτε θα βάλει τον Κίνι δεξιά και τον Ραμόν αριστερά, είτε θα πρέπει να κάνει κάποια... αλχημεία. Ο Ανδρούτσος είναι τραυματίας και θα φανεί τις επόμενες μέρες αν θα προλάβει. Ο δε Βρουσάι περισσότερο υπολογίζεται για τα άκρα της επίθεσης. Εκτός κι αν ο Φρέιρε περάσει αριστερό μπακ, που έχει παίξει κάποιες φορές στα άκρα στην καριέρα του και πάει τον Κίνι δεξιά.

YΓ 3: Ο Ολυμπιακός έχει μπόλικο δρόμο να διαβεί για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Και χρειάζεται υπομονή, χρόνο και διάθεση για στήριξη, εφόσον υπάρχει πίστη στον Μαρτίνεθ. Στήριξη απ' όλους: Διοίκηση, κόσμο, Τύπο...

ΥΓ 4: Και στο Βέλγιο ο Παναγιώτης Ρέτσος του β' μέρους ήταν συγκλονιστικός. Επειδή θα έρθουν αναπόφευκτα και κάποιες κακές βραδιές, εκεί θα πρέπει να στηριχθεί και κυρίως ο ίδιος να τις διαχειριστεί σωστά. Είναι σε πολύ καλό δρόμο πάντως.