O «αέρας» της Μπέτις συμφέρει...

Οι Ισπανοί έχουν ένα προσεκτικό «τουπέ» που μπορεί να (μην τους) βγει σε καλό.

 

O «αέρας» της Μπέτις συμφέρει...

Η Μπέτις προέρχεται από ένα πρωτάθλημα πολύ ανώτερο από το ελληνικό, έστω κι αν η βαθμολογική θέση της είναι πολύ κατώτερη από αυτή του Ολυμπιακού. Όχι μόνο στις βαθμολογίες των δύο χωρών, αλλά και στην διεθνή κατάταξη των ομάδων.

Επιπλέον ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει ποτέ να αποκλείσει ισπανική ομάδα όλα αυτά τα χρόνια είτε σε νοκ άουτ αναμετρήσεις είτε στους ομίλους. Το καλύτερο που έχει συμβεί είναι να προκριθεί μαζί τους από το γκρουπ σε επόμενη φάση.

Το ρόστερ της Μπέτις αξίζει πολύ περισσότερο από αυτό του Ολυμπιακού. Μόνον ο Λο Σέλσο και ο Καρβάλιο κοστολογούνται μαζί στα 50 εκ. ευρώ. Η ισπανική ομάδα έχει πολλούς διεθνείς παίκτες, έχει αστέρια με μεγάλη εμπειρία, αλλά και νεαρούς άσους με σπουδαίες δυνατότητες.

Όλα αυτά είναι σωστά, ίσως και κάπου να δικαιολογούν αυτή την «καλυμμένη» υπεροψία με την οποία αντιμετωπίζουν το παιχνίδι οι Σεβιγιάνοι. Από τον πρόεδρό τους, τον αθλητικό διευθυντή τους, τον προπονητή τους, τους παίκτες τους. Ακόμη και από τους οπαδούς τους. Πάνω από 5.000 φίλοι της Μπέτις θα πάνε στο Μιλάνο για το παιχνίδι με την Μίλαν, εδώ θα είναι λίγο περισσότεροι από... 1000.

Όμως στο γήπεδό του ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει από την Ρεάλ Μαδρίτης, από την Μπαρτσελόνα, από την Ατλέτικο Μαδρίτης και από την Σεβίλλη. Δηλαδή από τις καλύτερες ομάδες της Ισπανίας. Από καλύτερες ομάδες της Μπέτις. Ούτε από την Ντεπορτίβο, την Σοσιεδάδ ή την Τενερίφη. Θα πείτε, έχασε από την Λεβάντε και παλιότερα από την Βαλένθια. Αλλά αυτές οι ήττες είναι οι εξαιρέσεις μιας εξαιρετικής παράδοσης που έχει ο Ολυμπιακός στην έδρα του κόντρα σε Ισπανούς.

Οι παραδόσεις δεν παίζουν ποδόσφαιρο. Ούτε ο κόσμος που θα δημιουργήσει ξανά μια φανταστική ατμόσφαιρα και θα γεμίσει το γήπεδο με την παρουσία του και την ατμόσφαιρα με τις ιαχές του. «Δεν σπρώχνει ο κόσμος την μπάλα προς τα δίχτυα», είπε με (επίσης υπεροπτικό) νόημα ο νυν αντιπρόεδρος και αθλητικός διευθυντής της Μπέτις, Λορένθο Σερά Φερέρ. Ναι, αλλά τόσο οι παραδόσεις, όσο και η «καυτή» έδρα παίζουν κάποιο ρόλο. Ειδικά όταν στον αγωνιστικό χώρο, απέναντι στην πολύ καλή ισπανική ομάδα (έστω κι αν φέτος σκοράρει με το σταγονόμετρο, ήτοι ένα γκολ σε τέσσερα ματς) θα βρίσκεται μια επίσης πολύ καλή ομάδα. Αποδεδειγμένα πια, μετά από τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια και τρία πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να νικήσει την Μπέτις και να πάρει σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης. Τόσο μεγάλη προσπάθεια όσο κι αυτή που πρέπει να κάνει η Μπέτις για να μη χάσει από τον Ολυμπιακό. Κάπου εκεί βρίσκεται η πραγματικότητα αυτής της αναμέτρησης...