Ολυμπιακός: Το εύκολο είναι να λες «να φύγει η φετινή χρονιά και να μην ξανάρθει»

Τα 15 σερί παιχνίδια δίχως νίκη στην Ευρώπη και ο φετινός αποκλεισμός από την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League είναι μία καλή ευκαιρία για να δει ο Ολυμπιακός κατάματα την αλήθεια και να λάβει τα μέτρα του ενόψει της επόμενης σεζόν.

Ολυμπιακός: Το εύκολο είναι να λες «να φύγει η φετινή χρονιά και να μην ξανάρθει»

Να φύγει η φετινή ευρωπαϊκή χρονιά και να μην ξανάρθει! Εύκολο είναι να το λέμε, αλλά δεν είναι τόσο απλό να το δούμε στην πράξη. Δεν φτιάχνεται με ένα μαγικό ραβδάκι η ομάδα που είχαμε δει τη σεζόν 2019-20 επί εποχής Πέδρο Μαρτίνς ή έστω η ομάδα της σεζόν 2020-21 (πάλι με Μαρτίνς) που είχε περάσει την Αϊντχόφεν με γκολ στα τελευταία λεπτά. Αυτές οι ομάδες είχαν έναν βασικό κορμό.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο κορμός του Ολυμπιακού την επόμενη σεζόν, καθώς υποψιαζόμαστε ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται τώρα στο ρόστερ, πιθανότατα δεν θα είναι στο ρόστερ το 2023-24. Ναι μεν υπάρχουν παίκτες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί (Εμβιλά, Ιν Μπομ, Μπακαμπού, Ελ Αραμπί, Χάμες), αλλά για να προχωρήσει στην Ευρώπη χρειάζεται και άλλα «εργαλεία», καθώς τα υπάρχοντα αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με μία πειραματική ενδεκάδα/ομάδα το φετινό του ευρωπαϊκό «οδοιπορικό». Υπέστη ακόμη μία ήττα και υποχωρεί κι άλλο στο ranking της UEFA. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι την φετινή χαμηλή συγκομιδή βαθμών θα την κουβαλάει για την επόμενη 5ετία και ίσως από τα καλοκαιρινά προκριματικά κιόλας, να μην έχει δεδομένη την παρουσία του στους «ισχυρούς» στις κληρώσεις! Αυτές είναι οι παράπλευρες και σοβαρές «απώλειες» από την φετινή απογοητευτική ευρωπαϊκή χρονιά.

Όταν λοιπόν δεν περνάει εδώ και δύο χρόνια στους ομίλους του Champions League ως «ισχυρός» στις κληρώσεις, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη θα είναι η αποστολή του αν μπει ως «ανίσχυρος» το ερχόμενο καλοκαίρι, σε περίπτωση φυσικά που πάρει μία από τις πρώτες δύο θέσεις της τρέχουσας Super League.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ακολουθούν μετά τα ματς με Λεβαδειακό στη Λιβαδειά και ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια, οι Πειραιώτες θα πάνε για χειμερινή προετοιμασία (πιθανότατα Ισπανία) και από τον Ιανουάριο του 2023, θα πρέπει ο Μίτσελ να δει σε ποιους μπορεί να στηριχθεί η ομάδα όχι μόνο για τη φετινή σεζόν, αλλά και για την επόμενη.

Δύο σερί χρόνια αποκλεισμών από τους ομίλους του Champions League και έχοντας διαμορφωθεί πλέον μία κατάσταση «κάθε πέρσι και καλύτερα», δείχνουν ουσιαστικά το δρόμο στον σύλλογο να δει κατάματα την αλήθεια και να κάνει την αυτοκριτική της. Όταν φτάνει ο Ολυμπιακός να μην έχει κερδίσει σε 15 σερί ευρωπαϊκά ματς, πρωτίστως φταίει ο ίδιος και όχι η ατυχία των γκολ που δέχεται στις καθυστερήσεις. Ναι μεν υπάρχει ένα «άρωμα» ατυχίας, αλλά τις περισσότερες φορές η τύχη καθορίζεται και από τον ίδιο, όταν οπισθοχωρεί στα τελευταία 20λεπτα και δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε αντίπαλο να τον «πολιορκεί», να τον πιέζει και να τον «πυροβολεί» με φάσεις.