Μίτσελ: «Ωραίο μέρος να γράψουμε Ιστορία»

Στο Φράιμπουργκ, την πόλη που πέθανε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης -σαν χθες πριν από 65 χρόνια- στις 26 Οκτωβρίου του 1957, ο Μίτσελ ελπίζει να γράψει τη δική του ιστορία ο Ολυμπιακός.

Μίτσελ: «Ωραίο μέρος να γράψουμε Ιστορία»

Ο Ισπανός προπονητής σχολίασε «Ωραίο μέρος να γράψουμε άλλη μία Ιστορία», σε μια υπέροχη ανάρτηση του διευθυντή εταιρικής ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκου Γαβαλά στα social media.

Η ανάρτηση του Νίκου Γαβαλά:

«Σηκώνεις το βλέμμα σου, δεξιά αντικρίζεις το Europa Park, την έδρα της Φράιμπουργκ. Αριστερά, προβάλει ο Μέλας Δρυμός, με την πυκνή βλάστηση που κατά τόπους εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα οι κορμοί να φαντάζουν μαύροι από την έλλειψη φωτός. Και όλα αυτά στο Φράιμπουργκ, την πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιοφάνειας στη Γερμανία. Τα παιχνίδια της φύσης.

Και τα παιχνίδια της ζωής. Σαν χθες στην πόλη αυτή άφησε την τελευταία του πνοή ο Νίκος Καζαντζάκης. Τη μέρα που πατούσαμε το πόδι μας στο Φράιμπουργκ, συμπληρώνονταν 65 χρόνια από το θάνατο ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών, που έχει διαβαστεί στο εξωτερικό όσο κανένας άλλος συμπατριώτης μας.

Και μόνο στην ιδέα πως στα εδάφη αυτά ξεψύχησε η ψυχή του πολιτισμού της Ελλάδας, αισθάνεσαι δέος. Δεν ξέρω αν αυτός ο κορυφαίος σύγχρονος φιλόσοφός μας πρόλαβε να… συναντήσει εδώ το άγαλμα ενός αρχαίου φιλοσόφου, του Αριστοτέλη που κοσμεί την είσοδο του φημισμένου πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Μπορεί να διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους σε έναν άγνωστο για εμάς χωροχρόνο.

Μία αστραπή η ζωή του… μα πρόλαβε την αθανασία μέσα από τα έργα του. Είναι οι σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό μου λίγο πριν περάσουμε το κατώφλι της σύγχρονης έδρας της Φράιμπουργκ. Ένα γήπεδο που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, έχοντας στα «σπλάχνα» του και στοιχεία από το παρελθόν. Πιο χαρακτηριστικό όλων, είναι η μεγάλη κερκίδα των ορθίων στο ένα πέταλο.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο ήταν η αφορμή για την κατάργηση της κερκίδας των ορθίων στην Αγγλία και την τοποθέτηση καθισμάτων σε όλες τις εξέδρες για λόγους ασφαλείας. Αντιθέτως στη Γερμανία τις έχουν διατηρήσει. Και ενώ η UEFA για δεκαετίες δε θέλει να ακούει για κερκίδες ορθίων, φέτος έδωσε άδεια σε δύο ομάδες να τις χρησιμοποιήσουν ως ένα πείραμά της: στη Φράιμπουργκ και στη Ναντ!

Εδώ, στην οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης λόγω της εκτεταμένης χρήσης φωτοβολταϊκών και της καθιέρωσης των ποδηλάτων ως βασικού μέσου μεταφοράς, είναι ο τελευταίος εκτός έδρας αγώνας μας, στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League. Αλλά όπως είχε γράψει ο Καζαντζάκης, "σα δε φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει"».