Nτουντελάνζ: To ποντίκι που βρυχάται!

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League αποτελεί την απόλυτη έκπληξη των φετινών ευρωπαϊκών Κυπέλλων, ούσα η πρώτη εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου σε φάση ομίλων, απτή απόδειξη της προόδου στο ποδόσφαιρο του κρατιδίου.

Nτουντελάνζ: To ποντίκι που βρυχάται!

Μέχρι πρότινος μία νίκη για την Εθνική Λουξεμβούργου, ή τους ποδοσφαιρικούς εκπροσώπους του Μεγάλου Δουκάτου, που είναι σφηνωμένο μεταξύ Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας, στις διοργανώσεις της UEFA είχε…μυθιστορηματική χροιά! Όπως εκείνη, του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος του κρατιδίου, στην πλέον σουρεαλιστική ταινία που γυρίστηκε για το αγγλικό ποδόσφαιρο, με τίτλο “Μάϊκ Μπάσετ, μάνατζερ της Εθνικής Αγγλίας”.

Εκεί, μεταξύ άλλων ευτράπελων, η Εθνική Λουξεμβούργου κερδίζει 2-0 την Τουρκία, σώζοντας από την απόλυση τον πρωταγωνιστή και στέλνοντας τα “λιοντάρια” (που χρειάζονταν τρεις πόντους σε ισάριθμα ματς, αλλά κατάφεραν να πάρουν μόνο μια ισοπαλία…) στο Μουντιάλ! Η αγγλική κατήφεια μετατρέπεται σ’ έξαλλους πανηγυρισμούς κι ερωτηθείς ο λυτρωμένος Μπάσετ χαρακτηρίζει τους Λουξεμβούργιους παίκτες κορυφαίου επιπέδου…

H ταινία του 2001 μπορεί να χαρακτηριστεί και...προφητική, λοιπόν, αφού 17 χρόνια αργότερα η πρόοδος του ποδοσφαίρου του Λουξεμβούργου, που είχε διαπιστωθεί σε διεθνές επίπεδο (πέρσι ανέβηκε 70 θέσεις στην κατάταξη της FIFA, χάνοντας μόλις 3 ματς των προκριματικών, ενώ πήρε 0-0 από την μετέπειτα κάτοχο του Μουντιάλ Γαλλία και κέρδισε 3 φορές, όσες τα προηγούμενα 4 χρόνια!) επιβεβαιώνεται και σε διασυλλογικό επίπεδο!

Η Ντουντελάνζ είναι η επιτομή αυτής της προόδου, αφού έγινε η πρώτη ομάδα. από το λιλιπούτειο κράτος των 600 χιλιάδων ψυχών, που πέρασε σε φάση ομίλων Ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Με έμπνευση από την περσινή πρόκριση της Πρόγκρες Νιέντερκορν επί της Ρέϊντζερς η (τρις σερί) πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου, που είχε 12 νίκες σε 59 ευρωπαϊκά ματς, μέχρι το φετινό καλοκαίρι πέτυχε το αδιανόητο!

Παρότι αποκλείστηκε από την γνώριμη μας, ελέω ΑΕΚ, Βίντι (1-1 εντός, ήττα 2-1 στην Ουγγαρία) ανένηψε, βάζοντας το ποδόσφαιρο του Λουξεμβούργου στον Ευρωπαϊκό χάρτη.

Στο 2ο προκριματικό του Europa League πέταξε έξω τους Κοσοβάρους της Ντρίτα (2-1 εντός, 1-1 εκτός), ενώ στον 3ο έκανε το όνομα της να συζητηθεί αποκλείοντας τη Λέγκια Βαρσοβίας (2-1 στην Πολωνία, 2-2 εντός). Με...φόρα στα πλέϊ οφ κονιορτοποίησε τους Ρουμάνους της Κλουζ με 2 νίκες και συνολικό σκορ...5-2 (2-0 εντός, 3-2 εκτός)!

«Βαλκανοφάγος» η ομάδα του υιού Τοπμέλερ!

Έτσι η ομάδα που είχε «ταβάνι» τα πλεϊ οφ του Εuropa League, από το 2012, όταν είχε αποκλειστεί, με συνολικό σκορ 7-1, από την Χάποελ Τελ Αβίβ, έκανε την υπέρβαση της καθοδηγούμενη από τον Ντίνο Τοπμέλερ.

Κι αν το όνομα σας λέει κάτι, ναι είναι ο γιος του, Γερμανού τεχνικού, Κλάους Τοπμέλερ (που είχε φτάσει την Μπάγερ Λεβερκούζεν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002)!

Ο παίκτης - καταλύτης σ’ αυτή τη διαδρομή που την φέρνει αντιμέτωπο του Ολυμπιακού (και των Μίλαν, Ρεάλ Μπέτις) στον 6ο όμιλο της 2ης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης ήταν ο Νταβίντ Τουρπέλ των 3 τερμάτων σε 6 ματς. Αποφασιστικός, επίσης κι ο νεαρός Ντανέλ Σινάνι που σκόραρε άπαξ στον πρώτο αγώνα με τους Ρουμάνους και δις στον επαναληπτικό.

Στην άμυνα...κουμάντο κάνει ο «μπαρουτοκαπνισμένος» 34χρονος Μίλαν Μπίσεβατς. O Σέρβος, που κατέληξε «για οικογενειακούς λόγους» στο Λουξεμβούγο μεταφέρει τις παραστάσεις του με τις φανέλες των Παρί, Λάτσιο, Μετς.

Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Φλάβιο Μπέκα, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων ποδηλατικής ομάδας το όνομα του οποίου είναι αναμεμειγμένο σε πληθώρα οικονομικών σκανδάλων. Όχι κάτι ασυνήθιστο στον φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης.

Ο οποίος μοιάζει να κεφαλαιοποιεί ποδοσφαιρικά την οικονομική του ισχύ. Θυμίζοντας - για να τελειώσουμε με (αγγλική) ταινία, όπως αρχίσαμε – τo «Ποντίκι που βρυχάται». Το οποίο, κοίτα σύμπτωση, σε ένα Μεγάλο Δουκάτο αναφερόταν...