Αντίπαλοι Ολυμπιακού στο Europa League: Μίλαν... ετών 118!

Το fosonline.gr σας παρουσιάζει την πλέον ιστορική αντίπαλο του Ολυμπιακού στους ομίλους του Europa League.

Αντίπαλοι Ολυμπιακού στο Europa League: Μίλαν... ετών 118!

Η Μίλαν ήταν η πρώτη ομάδα που «έβγαλε» η κλήρωση του Europa League στο Μονακό για τον όμιλο του Ολυμπιακού και είναι αναμφίβολα η πλέον ιστορική αντίπαλος των «ερυθρόλευκων». Ούσα εκ των παραδοσιακών δυνάμεων της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η Μίλαν «κουβαλάει» τεράστια ιστορία με πάμπολλα τρόπαια και διακρίσεις στο παλμαρέ της, ο αριθμός των οποίων προκαλεί εύλογα δέος.

Η Associazione Calcio Milan, όπως είναι η επίσημη ονομασία του συλλόγου, ιδρύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1899, έχοντας συμπληρώσει ήδη 118 χρόνια ζωής μέχρι σήμερα. Διάστημα στο οποίο κατάφερε να καθιερωθεί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου, πανηγυρίζοντας κάθε είδους -κυριολεκτικά- κύπελλο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και αρκετά ακόμη σε διεθνές.

Ειδικότερα, οι «ροσονέρι» έχουν κατακτήσει 18 πρωταθλήματα Ιταλίας, 5 Coppa Italia αλλά και 7 Σούπερ Καπ, αριθμός που την καθιστά πολυνίκη στον συγκεκριμένο θεσμό. Το πλέον μεγαλύτερο «παράσημο», πάντως, για την ομάδα του Μιλάνου είναι τα 7 τρόπαια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, 4 με τη μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και 3 με τη νεότερη μορφή της, το Champions League.

Πέρα από μεγαθήριο σε επίπεδο συλλόγων, με τη φανέλα της Μίλαν έχουν αγωνιστεί τεράστιες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στο παγκόσμιο φούτμπολ. Τέτοιες ήταν ο επί σειρά ετών «κάπτεν» των Μιλανέζων και ρέκορντμαν συμμετοχών -σε Μίλαν και Serie A- Πάολο Μαλντίνι, ο σπουδαίος Ολλανδός μπόμπερ Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο βράχος της άμυνας Φράνκο Μπαρέζι και ο Ουκρανός στράικερ Αντρέι Σεβτσένκο.

Στην τρέχουσα σεζόν η Μίλαν προκρίθηκε απευθείας στη φάση των ομίλων του Europa League, ωστόσο στο μοναδικό της ματς στη Serie A ηττήθηκε στο ντέρμπι με τη Νάπολι στο «Σαν Πάολο» με σκορ 3-2, παρότι προηγήθηκε 0-2! Το επόμενο ματς της Μίλαν είναι το βράδυ της Παρασκευής (31/8) με αντίπαλο τη Ρόμα.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Πάολο Σκαρόνι, ενώ ιδιοκτήτης της ομάδας είναι η βρετανική Elliot Advisors Ltd. Τη Μίλαν «ντύνει» φέτος η Puma, ενώ βασικός σπόνσορας είναι η αεροπορική εταιρία Emirates, η οποία έχει δώσει το όνομά της και στο γήπεδο της Άρσεναλ.

Η έδρα: στάδιο Σαν Σίρο (Τζιουζέπε Μεάτσα)

Η επίσημη ονομασία του είναι «Τζιουζέπε Μεάτσα», ωστόσο είναι ευρέως γνωστό ως στάδιο «Σαν Σίρο» και αποτελεί την έδρα τόσο της Μίλαν όσο και της έτερης εκπροσώπου του Μιλάνου, της συμπολίτισσας Ίντερ.

Ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1926 και έκτοτε έχει ανακαινιστεί 4 φορές, το 1935, το 1955, το 1990 και το 2015-16. Η χωρητικότητα Σαν Σίρο είναι 80.018, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο γήπεδο της Ιταλίας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Πήρε την ονομασία «Τζιουζέπε Μεάτσα» στις 3 Μαρτίου του 1980, προς τιμή του μεγάλου άσου του παρελθόντος Τζιουζέπε Μεάτσα, ο οποίος αγωνίστηκε αρχικά στην Ίντερ και ακολούθως και στη Μίλαν. Το συγκεκριμένο γήπεδο φιλοξένησε έξι παιχνίδια στο Μουντιάλ του 1990 και συνολικά τέσσερις τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, το 1965, το 1970, το 2001 και το 2016.

Ο προπονητής: Τζενάρο Γκατούζο

Χαρακτηριστική προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Τζενάρο Γκατούζο θήτευσε για πάνω από μία 10ετία στους «ροσονέρι» (1999-2012 με 387 συμμετοχές και 10 γκολ) και το 2017 επέστρεψε στο Μιλάνο προκειμένου να προσφέρει στη Μίλαν από άλλο πόστο, αυτό του προπονητή.

Ο 40χρονος τεχνικός (9/1/1978) αγωνίστηκε επίσης σε Περούτζια, Σαλερνιτάνα στην Ιταλία, ενώ είχε ένα πέρασμα από Σκωτία και Ελβετία για λογαριασμό της Ρέιντζερς και της Σιόν αντίστοιχα. Την προπονητική την ξεκίνησε στη Σιόν, όντας παίκτης-προπονητής και ακολούθησε η Παλέρμο, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του στον ΟΦΗ τη σεζόν 2014-2015!

Ακολούθως εργάστηκε στην Πίζα και κατόπιν στις ακαδημίες της Μίλαν, απ' όπου «προβιβάστηκε» στην πρώτη ομάδα το 2017. Ως ποδοσφαιριστής ο δυναμικός «Ρίνο» υπήρξε φυσικά και διεθνής, καθώς φόρεσε το εθνόσημο από το 2000 ως το 2010 συμπληρώνοντας 73 συμμετοχές με 1 τέρμα.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

Πέπε Ρέινα
Αλεσάντρο Πλιτσάρι
Αντόνιο Ντοναρούμα
Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα

Αμυντικοί

Ντάβιντε Καλάμπρια
Αντρέα Κόντι
Αλέσιο Ρομανιόλι (C)
Κρίστιαν Ζαπάτα
Ιγκνάτσιο Αμπάτε
Ματέο Μουσάκιο
Ιβάν Στρίνιτς
Ματία Καλντάρα
Στέφαν Σίμιτς
Ρικάρντο Ροντρίγκεζ
Ντιέγκο Λασάλτ

Μέσοι

Χοσέ Μάουρι
Τζιάκομο Μποναβεντούρα
Τιεμουέ Μπακαγιόκο
Αντρέα Μπερτολάτσι
Ρικάρντο Μοντολίβο
Λούκας Μπίλια
Φρανκ Κεσιέ

Επιθετικοί

Σάμου Καστιγιέχο
Σούσο
Γκονζάλο Ιγκουαΐν
Χακάν Τσαλχάνογλου
Φάμπιο Μπορίνι
Πάτρικ Κουτρόνε
Άλεν Χαλίλοβιτς

To πάρε-δώσε

Ήρθαν: Καλντάρα, Καστιγιέχο, Ιγκουαΐν, Λασάλτ, Μπορίνι, Μπακαγιόκο, Χαλίλοβιτς, Στρίνιτς, Ρέινα, Καβανιέρα

Έφυγαν: Μπονούτσι, Κάλινιτς, Νιάνγκ, Λαπάντουλα, Μπάκα, Λοκατέλι, Γκόμεζ, Ζιγκόνι, Ζανελάτο, Γκάμπριελ, Αντονέλι