Πανίκος Θεοδοσίου: «Αν νομίζει τώρα ο Ολυμπιακός ότι είναι το φαβορί με τον Απόλλωνα, θα μπλέξει» 

Ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στην Κύπρο. Ολυμπιακός είναι. Ανατριχιαστική η ιστορία με το σπίτι του στα Κατεχόμενα.

Πανίκος Θεοδοσίου: «Αν νομίζει τώρα ο Ολυμπιακός ότι είναι το φαβορί με τον Απόλλωνα, θα μπλέξει» 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον έχω φίλο στο Facebook, ξέρω ότι παρακολουθεί στενά τον Ολυμπιακό, είναι από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στην Κύπρο, κάνει και το ρεπορτάζ του Απόλλωνα Λεμεσού γιατί ζει στη Λεμεσό, γράφει στην πιο μεγάλη εφημερίδα της Κύπρου, κάνει τηλεοπτικές μεταδόσεις στο αντίστοιχο κυπριακό κανάλι σαν την Cosmote εδώ, κάνει και εκπομπή στην τηλεόραση, και εκπομπή στο ραδιόφωνο καθημερινά. Πανίκος Θεοδοσίου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/8/2022

Έχει πολλούς τραυματίες ο Ολυμπιακός. Είναι επικίνδυνος ο Απόλλων Λεμεσού;

Ο Απόλλων Λεμεσού είναι σε μια μεταβατική περίοδο, αλλάζει τώρα προπονητή, έδιωξαν τον Τσόρνιγκερ, προφανώς θα αλλάξει η φιλοσοφία της ομάδας. Είναι ένα ερωτηματικό και για εμάς το πώς θα παραταχθεί με τον Ολυμπιακό.

Γιατί τον έδιωξαν; Αυτός ήρθε πέρυσι και πήρε το πρωτάθλημα ύστερα από χρόνια που το κυνηγούσαν.

Οι τριγμοί άρχισαν από τα πλέι οφ, γιατί είχε μπει με πολλούς βαθμούς διαφορά ο Απόλλων, αλλά έκανε 8 ισοπαλίες και το πήρε δύσκολα. Επίσης, είχαν χαλάσει οι σχέσεις με τους παίκτες, τα προβλήματα διογκώθηκαν μετά το 4-0 από τη Μακάμπι. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Απόλλωνα βγήκε και δήλωσε ότι υπήρχαν προβλήματα από την προηγούμενη σεζόν, ότι περίμεναν να πάρουν το πρωτάθλημα και να τα λύσουν, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Και είπε ότι οι σχέσεις του προπονητή στο προπονητικό κέντρο της ομάδας δεν ήταν καλές. Εγώ έμαθα ότι είχε τσακωθεί με ποδοσφαιριστές, φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, διατροφολόγους…

Τι ξέρεις για τον καινούργιο τεχνικό;

Ο Νταβίντ Καταλά είναι Ισπανός, ήταν πέρυσι στην ΑΕΚ Λάρνακας, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ήταν η πρώτη του ουσιαστικά δουλειά ως πρώτος προπονητής. Είχε παίξει χρόνια ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ Λάρνακας, ήταν και αρχηγός της.

Ο Απόλλων άλλες φορές θα λέγαμε ότι θα ήταν εύκολος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό;

Όχι. Και τις προηγούμενες χρονιές και φέτος ο Απόλλων στην Ευρώπη είναι υπολογίσιμη ομάδα. Έχει ευρωπαϊκό αέρα. Έχει κάνει αποκλεισμούς ομάδων που κανείς δεν περίμενε. Ένα παράδειγμα θα σου δώσω. Είχε φέρει εδώ ισοπαλία με τη Λοκομοτίβ και πήγε μέσα στη Ρωσία και νίκησε 1-4! Έχει πετάξει έξω τη Βασιλεία. Έχει περάσει κι άλλες δυνατές ομάδες, έχει περάσει τη Νις τη γαλλική. Έχει μάθει να παίζει το ίδιο καλά εντός και εκτός έδρας στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός δηλαδή δεν είναι το φαβορί;

Αν νομίζει ο Ολυμπιακός ότι είναι το φαβορί, θα μπλέξει. Δεν είναι ο Ολυμπιακός το φαβορί, έτσι όπως τον βλέπω. Η πρόκριση είναι 50%-50%. Τον βλέπω σταθερά τον Ολυμπιακό, τον είδα και στη Σλόβαν.

Να πούμε ότι είσαι Ολυμπιακός.

(γελάει).

Πες πού εργάζεσαι.

Στον «Φιλελεύθερο», που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα στην Κύπρο, στο ραδιόφωνο του συγκροτήματος που λέγεται Active, κάνω κάθε μέρα εκπομπή, επίσης κάνω τηλεοπτικές μεταδόσεις για τη CITA VISION, που είναι σαν την COSMOTE στην Ελλάδα, και εκπομπή στην τηλεόραση.

Πώς έγινες Ολυμπιακός;

Ήμουν 20 χρόνια στην Αθήνα.

Πού έμενες;

Στους Αμπελόκηπους.

Και πώς δεν έγινες Παναθηναϊκός εκεί;

Ένα από τα πρώτα ματς που θυμάμαι είναι το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-2 στο Κύπελλο, τότε που είχε πάρει 3 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, προηγούταν ο Ολυμπιακός 0- 2, ήταν νοκ άουτ μονός αγώνας. Μου άρεσε πολύ ο Ολυμπιακός εκείνο το μεσημέρι, θυμάμαι είχα γυρίσει από το σχολείο και το είδα.

Στην Αθήνα γιατί ζούσατε 20 χρόνια; Αφού είσαι Κύπριος.

Έτυχε να έρθουμε στην Αθήνα 15 μέρες πριν από την εισβολή των Τούρκων!

Κοίτα πώς βγαίνουν ενδιαφέρουσες ιστορίες. Από ποια περιοχή είσαι;

Από την Αμμόχωστο. Τώρα είναι Κατεχόμενα από τους Τούρκους.

Είχατε σπίτι εκεί; Το χάσατε;

Ναι, είχαμε σπίτι. Τώρα σε αυτό το σπίτι είναι Τούρκοι.

Ο μπαμπάς σου τι δουλειά έκανε;

Οικοδόμος. Αυτός είχε χτίσει το σπίτι μας.

Έχεις πάει να το δεις το σπίτι σου στα Κατεχόμενα;

Μία φορά πήγα, για να δω πώς ήταν το σπίτι μας...

Θα αποζημιωθείτε;

Δεν το βλέπω να γίνει αυτό ποτέ.

Στην Κύπρο τι ομάδα είσαι;

Δεν λέμε.

Το ότι ο Απόλλων Λεμεσού δεν θα παίξει με τον Ολυμπιακό στην έδρα του, αλλά στο ΓΣΠ στη Λευκωσία, τι ρόλο παίζει;

Δεν νομίζω να επηρεαστεί από αυτό. Τις μεγάλες προκρίσεις ο Απόλλων τις έχεις κάνει στη Λευκωσία. Το ξέρει το γήπεδο. Στην Ευρώπη έπαιζε είτε στο ΓΣΠ είτε στην έδρα της ΑΕΚ Λάρνακας.

Πόσο κόσμο μπορεί να μαζέψει ο Απόλλων στο ΓΣΠ στη Λευκωσία;

Σε έναν τελικό που είχε γίνει είχε πάρει 12.000 εισιτήρια. Έχει κόσμο.

Με ποιον αντίπαλο;

Με τη Νέα Σαλαμίνα.

Δηλαδή οι 12.000 ήταν δικοί του καθαρά;

Ναι, δικός του κόσμος.

Ο Ολυμπιακός πόσο κόσμο περιμένετε εκεί να έχει;

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην Κύπρο είναι πολλοί. Όμως είναι περίοδος διακοπών εδώ και επίσης δεν θα τους δώσουν πολλά εισιτήρια. Υπολογίζουμε ότι ο Ολυμπιακός μαζί με τους οπαδούς που θα έρθουν από Ελλάδα μπορεί να έχει 2.000 κόσμο στο γήπεδο. Ο Απόλλων μπορεί να φτάσει τους 10.000 στο γήπεδο.

Το Πανίκος είναι συνηθισμένο όνομα στην Κύπρο, ε;

Ναι, είναι Παναγιώτης.

Πες για το 2-0 στο ημίχρονο που προηγούταν ο Απόλλων στη ρεβάνς με τη Μακάμπι. Πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή; Θα ήταν εξωπραγματικό. Έχασε ευκαιρίες πάντως η Μακάμπι.

Πράγματι έχασε ευκαιρίες η Μακάμπι, ο Απόλλων έχει πολύ καλό τερματοφύλακα, τον Γιοβάνοβιτς, αυτός ήταν βασικός λόγος που ο Απόλλων Λεμεσού πήρε το πρωτάθλημα. Είχε και δοκάρια η Μακάμπι, έπιασε κάποια και ο τερματοφύλακας, είχε και γκολ που ακυρώθηκαν.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η Κύπρος συνεχίζει με τρεις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα με μία…

Και όχι μόνο τρεις κυπριακές ομάδες συνεχίζουν, αλλά έχουν εξασφαλίσει και οι τρεις την παρουσία τους σε ομίλους! Στη χειρότερη των περιπτώσεων, στους ομίλους του Κόνφερενς. Όμως μπορούν και οι τρεις να παίξουν στους ομίλους του Γιουρόπα!

Εξήγησέ το στον κόσμο.

Ο Απόλλων Λεμεσού, αν περάσει τον Ολυμπιακό, θα παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα. Η Ομόνοια, που είναι Κυπελλούχος, θα παίξει πλέι οφ με τη Γάνδη για τους ομίλους του Γιουρόπα. Και η ΑΕΚ Λάρνακας, που απέκλεισε την Παρτιζάν, θα παίξει πλέι οφ με την Ντνίπρο για τους ομίλους του Γιουρόπα. Ακόμα και αν αποκλειστούν όλες, θα είναι όλες στους ομίλους του Κόνφερενς.

Ενώ εμείς φτωχοί συγγενείς. Η Ελλάδα στο πρωτάθλημα της οποίας κάποτε έπαιζαν κυπριακές ομάδες και υποβιβάζονταν...

Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει το κυπριακό ποδόσφαιρο να βάλει 3 ομάδες σε ομίλους ευρωπαϊκούς. Πέρυσι η Ανόρθωση και η Ομόνοια ήταν στους ομίλους του Κόνφερενς. Μέχρι δύο ομάδες είχαμε φτάσει να έχουμε σε ομίλους.

Πώς εξηγείται αυτή η αλλαγή;

Πλέον οι κυπριακές ομάδες μπορούν να φέρουν μέχρι και 17 ξένους, κοινοτικούς και ξένους. Πέρυσι μπορούσαν μέχρι 15. Έγινε υποχρεωτικό επίσης πέρυσι να υπάρχουν μόνιμα 2 Κύπριοι σε κάθε 11άδα.

Πώς έγινε αυτό; Κάποιοι πονηροί εδώ λένε ότι αντιβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όμως αν το αποφασίσουν μόνες τους οι ομάδες, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το επέβαλε η Κυπριακή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου με τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων. Όποιος δεν το κάνει παίρνει πρόστιμο. Μπήκε στην προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Αν έπαιζε κυπριακή ομάδα τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε ποια θέση θα ήταν;

Θα ήταν μέσα στις πρώτες 4-5 θέσεις του ελληνικού πρωταθλήματος. Έχουν προχωρήσει πολύ οι κυπριακές ομάδες, παρά το μικρό μέγεθος του νησιού και του πληθυσμού. Το υποτιμάνε στην Ελλάδα το κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου οι κυπριακές ομάδες. Η Εθνική μόνο έχει πρόβλημα.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με ομάδες που άλλες φορές φαίνονταν εύκολες, όπως η Μακάμπι Χάιφα και η Σλόβαν Μπρατισλάβας, αλλά δεν έκανε σε 4 ματς ούτε μία νίκη. Το φανταζόσουν ποτέ αυτό;

Ο Ολυμπιακός, δυστυχώς, κάνει βήματα πίσω τα τελευταία 2 χρόνια. Και με στενοχωρεί που δεν υπάρχει πλέον έντονο ελληνικό στοιχείο. Για εμένα σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

Γιατί;

Ο Απόλλων μπορεί εύκολα να σκοράρει εκτός έδρας, έχει γρήγορους επιθετικούς. Μπορεί να κάνει γκολ στο Καραϊσκάκη. Πήραν κι άλλον επιθετικό χθες, έναν Καμερουνέζο, Εζεκιήλ Χέντι. Και έναν Ισπανό μέσο, τον Ρέθιο, ο οποίος έχει καριέρα στη Λα Λίγκα, στη σεζόν που πέρασε όμως έπαιζε στη Σεγούνδα. Ο Καμερουνέζος που σου είπα πριν ήταν δανεικός στη Σαουδική Αραβία, ανήκει στη Σλόβαν.

Ο τουρισμός έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο;

Πολύ. Έχουν χαθεί χιλιάδες Ρώσοι που θα ερχόντουσαν. Ευτυχώς, έχουν ανακάμψει οι Βρετανοί.

Και Ισραηλινοί έρχονται;

Πολλοί.

Και αγοράζουν real estate;

Πρέπει να σου πω ότι στον Απόλλωνα υπάρχουν και μέλη του ΔΣ πλέον που είναι Ισραηλινοί!

Ο πρόεδρος του Απόλλωνα με τι ασχολείται;

Ο πατέρας του είχε ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Ο γιος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς.

Εσύ που μένεις στην Λεμεσό, στους 10 μόνιμους κατοίκους πόσοι είναι Ρώσοι;

Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι το 80% των Ρώσων στην Κύπρο διαμένουν στη Λεμεσό. Και δεν έχουμε μόνο μεγάλη ρώσικη παροικία, έχουμε και πολλούς Ουκρανούς. Η Λεμεσός είναι μία πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά.

Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Προς το καλύτερο. Έχει πάρει μεγάλη ανάπτυξη, έχει αλλάξει όψη. Υπάρχουν 25-30 ουρανοξύστες! Ο προηγούμενος δήμαρχος κατάφερε να πάρει πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια και να γίνει η Λεμεσός σαν μικρό Ντουμπάι.

Παραλίες;

Έχει και καλές παραλίες, αλλά οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι στην Αγία Νάπα. Είναι ουσιαστικά η συνέχεια από τα Κατεχόμενα.