Σάββας Παντελίδης: «Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν game changer, κλειδί το πρώτο ματς στην Κύπρο»

Ο Σάββας Παντελίδης μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. Τα λέει ωραία. Όχι μόνο για το Απόλλων Λεμεσού-Ολυμπιακός. Έχει πιάσει όλη την ουσία! 

Σάββας Παντελίδης: «Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν game changer, κλειδί το πρώτο ματς στην Κύπρο»

Συνέντευξη στον Θέμη Σινάνογλου

Ο Σάββας Παντελίδης είναι ένας καλός Έλληνας προπονητής, ήταν στη Λεμεσό τη σεζόν που πέρασε, εργάστηκε στην ΑΕΛ, ξέρει τόσο τον Απόλλωνα Λεμεσού όσο και τον Ολυμπιακό. Τα λέει ωραία. Έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά που λέει...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/8/2022

Πιο φανατικό κόσμο ποιος έχει στη Λεμεσό, ο Απόλλων ή η ΑΕΛ;

Εγώ πέτυχα μια περίοδο που οι οπαδοί της ΑΕΛ δεν έρχονταν στο γήπεδο λόγω της κάρτας φιλάθλων, αντιδρούσαν σε αυτό με αποχή. Ειδικά οι φανατικοί. Μόνο σε δύο ματς ήρθαν αρκετοί, στο ντέρμπι στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Απόλλωνα και στο πρώτο ματς με την Ομόνοια επίσης στο Κύπελλο.

Ωραία πόλη η Λεμεσός, ε;

Πάρα πολύ ωραία. Πολύ καλή ποιότητα ζωής. Ουρανοξύστες, έχει αλλάξει πολύ.

Γιατί δεν συνέχισες εκεί; Έμαθα ότι είχες διαφορετική φιλοσοφία από τον πρόεδρο.

Εντελώς διαφορετική!

Δεν έχεις μιλήσει για αυτά.

Όχι.

Πες μου τι έγινε.

Διαφωνούσαμε όσον αφορά το χτίσιμο της ομάδας. Μου έκανε μία πολύ καλή πρόταση για να συνεχίσω και τη νέα σεζόν. Δεν έχω παράπονο από την πρόταση που έκανε σε εμένα. Ήταν εξαιρετική. Όμως η ομάδα δεν πέτυχε και ρώτησα ποιο ήταν το πλάνο για τη νέα σεζόν. Είναι μια ομάδα που έχει το DNA και τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσει. Θεωρούσα απαραίτητα κάποια πράγματα για να διεκδικήσουμε τις τρεις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα τη νέα σεζόν. Με αυτά που άκουσα, είπα ότι καλύτερα είναι να χωρίσουμε τώρα, παρά αργότερα... Δεν είχε να κάνει με την οικονομική πρόταση σε εμένα. Είχε να κάνει με το μπάτζετ της ομάδας και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Έχεις την αίσθηση ότι θα είναι εύκολο για τον Ολυμπιακό να περάσει τον Απόλλωνα Λεμεσού;

Όχι. Είναι μείον για τον Ολυμπιακό ότι το πρώτο ματς θα γίνει τώρα στην Κύπρο που έχει ζέστη και υγρασία μεγάλη εκεί. Θεωρώ μεγάλο κλειδί για την πρόκριση το πρώτο ματς. Διότι ο προπονητής του Απόλλωνα άλλαξε τώρα, ο νέος προπονητής έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τον προηγούμενο, τους ξέρω και τους δύο προπονητές, γιατί ο καινούργιος ήταν στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Πες μου για τη διαφορά τους.

Ο προηγούμενος προπονητής του Απόλλωνα ήθελε παιχνίδι άμεσο, είναι μια ομάδα οργανωμένη, φεύγει πολύ καλά στο τρανζίσιον, έχει γρήγορους παίκτες μπροστά. Ο καινούργιος προπονητής είναι λάτρης του ισπανικού μοντέλου, αυτό έκανε στην ΑΕΚ Λάρνακας, κατοχή, πολλές πάσες, έλεγχο του παιχνιδιού. Ενώ με τον προηγούμενο προπονητή ο Απόλλων δυσκολευόταν σε οργανωμένη άμυνα. Αλλά χτύπαγε καλά στην κόντρα. Δεν ξέρω τι μπορεί να περιμένει ο Ολυμπιακός τώρα. Το σίγουρο είναι για εμένα ότι όσο περνάει ο καιρός ο Ολυμπιακός θα γίνεται καλύτερος. Θεωρώ ότι τα χειρότερα για τον Ολυμπιακό τα είδαμε με τη Μακάμπι. Δηλαδή έπιασε πάτο. Ο χρόνος θα λειτουργεί προς όφελός του. Στη ρεβάνς θα δούμε καλύτερο Ολυμπιακό. Το θέμα είναι τώρα που έχει και τραυματίες να πάει στην Κύπρο και να τα καταφέρει.

Σωστή ανάλυση. Πες μου τη γνώμη σου γενικώς. Όταν μία ομάδα έχει πολλές θλάσεις στους αγώνες του καλοκαιριού, τι μπορεί να φταίει;

Γενικά θα πω, όχι για τον Ολυμπιακό ειδικά, ότι όταν βλέπεις πολλές θλάσεις στα ματς του καλοκαιριού, η ομάδα δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. Διότι άλλο πράγμα είναι η ένταση που βγάζει ο παίκτης στην προπόνηση και άλλο η ένταση στους αγώνες. Ο ποδοσφαιριστής δίνει το 100% στους αγώνες. Αν δεν έχει γίνει σωστή δουλειά στην προετοιμασία, βλέπεις μυϊκούς τραυματισμούς.

Γιατροί μού έχουν πει ότι οι πολλές θλάσεις μπορεί να είναι είτε από αγυμνασιά είτε από υπερπροπόνηση. Συμφωνείς;

Έτσι είναι. Είτε είναι ανέτοιμοι οι ποδοσφαιριστές για να αντέξουν το φόρτωμα ενός αγώνα είτε έχουν υπερφορτωθεί.

Γιατί οι Κύπριοι έχουν τρεις ομάδες τώρα να έχουν εξασφαλίσει τους ευρωπαϊκούς ομίλους, ενώ εμείς έχουμε μόνο μία;

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Έχει δυνατές ομάδες. Φέτος που τα έζησα, έμειναν εκτός πλέι οφ παραδοσιακές, μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ.

Έχουν πέσει χρήματα.

Έχουν πέσει λεφτά σε αρκετές ομάδες, έχουν καλές εγκαταστάσεις, οργανώνονται, φέρνουν καλούς παίκτες. Και βλέπεις πολύ υψηλά συμβόλαια σε αρκετές ομάδες.

Και ρώσικα χρήματα;

Ναι, έχουν κάποιες ομάδες ρώσικα χρήματα.

Τι κάνουν καλύτερο από εμάς και πετυχαίνουν πιο καλά από εμάς το καλοκαίρι στην Ευρώπη;

Το βλέπουν πάρα πολύ σοβαρά. Προετοιμάζουν γρήγορα το ρόστερ τους, γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία, ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν δείχνουμε να το έχουμε καταλάβει... Εμείς αργούμε να ετοιμάσουμε τις ομάδες μας. Θεωρώ ότι είναι τεράστιο λάθος. Ειδικά οι ομάδες που δεν αλλάζουν προπονητή, απορώ, ξέρουν τις αδυναμίες τους, θα έπρεπε να υπάρχει σκάουτινγκ όλο τον χρόνο, ώστε να ενισχύονται νωρίς.

Μήπως, όπως στη λαϊκή αγορά που στο τέλος πέφτουν οι τιμές, περιμένουν το τέλος οι ομάδες για να ψωνίσουν πιο φθηνά;

Ξέρω προσωπικά πόσο δύσκολο είναι να έρθουν πολύ καλοί παίκτες στην Ελλάδα. Άμα μιλήσεις με ανθρώπους που χειρίζονται τις μεταγραφές, θα σου το πουν και είναι αλήθεια. Δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων όσο θέμα προγραμματισμού. Πρέπει να είναι έτοιμες οι ομάδες μας με σκάουτινγκ όλο τον χρόνο να φέρουν έγκαιρα τους παίκτες που χρειάζονται, ώστε να είναι δυνατές στους προκριματικούς του καλοκαιριού.

Τι γνώμη έχεις για τον Ρέαμπτσιουκ;

Θα τον ήθελα πολύ καλύτερο στο δημιουργικό-επιθετικό κομμάτι. Όχι μόνο εργατικό. Ομάδες όπως ο Ολυμπιακός χρειάζονται πλάγια μπακ που να είναι πολύ αποτελεσματικά στο μπροστινό κομμάτι. Και μην ξεχνάμε με τι παίκτες έχει να συγκριθεί, κάτι που αδικεί το παιδί. Με Τσιμίκα, με Χολέμπας… Για να μην πιάσω τους πιο παλιούς...

Το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν προόδευσε αλλά δείχνει και περισσότερες αδυναμίες πλέον.

Θέμη, κάποιοι παίκτες επηρεάζονται από τη συνολική απόδοση μιας ομάδας. Από την ψυχολογία επίσης. Δεν είναι όλοι οι παίκτες με προσωπικότητα που θα ξεχωρίσουν μέσα σε μια ομάδα που έχει συνολικά προβλήματα.

Πες μου κάτι άλλο. Στην Κύπρο πέρσι έβαλαν υποχρεωτική τη συμμετοχή δύο Κύπριων παικτών στην 11άδα. Και είναι στην ΕΕ η Κύπρος. Εσύ έβαζες Κύπριους ή πληρώνατε πρόστιμο;

Εγώ έβαζα δύο Κύπριους.

Είσαι υπέρ του να γίνει και στη χώρα μας αυτό;

Έχει να κάνει με το επίπεδο των Ελλήνων παικτών που έχουμε διαθέσιμους όμως... Καλύτερα να υπάρχει πρόστιμο, όπως στην Κύπρο. Αν δεν έχει Έλληνες καλούς μία ομάδα, να μπορεί να βάλει ξένους πληρώνοντας ένα τίμημα. Να επιβραβεύονται οικονομικά οι ομάδες που προωθούν Έλληνες, να έχουν ένα κίνητρο. Αυτό που έχουν κάνει στην Κύπρο δεν είναι άσχημο.

Χρειάζεται έναν χάφαρο ο Ολυμπιακός να βγάζει την ομάδα μπροστά;

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν game changer. Κάποιον που θα μπαίνει έστω ως αλλαγή και θα μπορεί να αλλάζει την ομάδα. Το έκανε αυτό ο Φορτούνης πριν από τους τραυματισμούς του. Έμπαινε και βλέπαμε άλλον Ολυμπιακό. Το έκανε ο Βαλμπουενά όταν ήταν πιο νέος. Έμπαινε και βλέπαμε άλλη ομάδα.

Μπορείς να μου εξηγήσεις τι φταίει όταν μία ομάδα μεγάλη όπως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κρατήσει προβάδισμα στο σκορ; Όταν συνέχεια δέχεται τέρμα, ενώ προσπαθεί να μη δεχτεί; Είναι έλλειψη ποιότητας ή έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Δεν έχω σίγουρη απάντηση, γιατί δεν είμαι μέσα στην ομάδα. Γενικώς θα πω ότι πρέπει να είναι μάλλον έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη ψυχολογίας που φέρνει την ομάδα πολύ πίσω και γίνονται λάθη ατομικά.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί κάνει σταθερά βήματα προς τα πίσω τα τελευταία χρόνια;

Είναι πολύ σύνθετη η ερώτησή σου. Εκείνο που μπορώ να πω για τα ευρωπαϊκά μας ματς είναι το «ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε»!

Μου αρέσει αυτό.

Έχει να κάνει με αυτά που σου έλεγα πριν για τον μη έγκαιρο προγραμματισμό, για τη μη έγκαιρη ενίσχυση των ομάδων μας, για τη μη έγκαιρη προετοιμασία, ώστε να είναι δυνατές στα προκριματικά του καλοκαιριού. Νομίζουμε ότι είμαστε άλλοι από αυτό που είμαστε. Γίνονται οι κληρώσεις, εξυμνούμε τις ομάδες μας, μειώνουμε τους αντιπάλους, σνομπάρουμε τις χώρες από τις οποίες προέρχονται και θεωρούμε ότι παίζουμε με αντίπαλο τον… κανέναν!

Να αγιάσει το στόμα σου.

Θα έπρεπε να είμαστε πιο ταπεινοί και πιο εργατικοί. Και πιο έτοιμοι και με καλύτερο προγραμματισμό. Να είμαστε πιο ώριμοι και όχι να νομίζουμε ότι θα περάσουμε με το όνομα. Η Λέφσκι που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ αποκλείστηκε μετά από μία ομάδα από τη Μάλτα!

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί να της δώσει ώθηση και να είναι ο κύριος αντίπαλος του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα;

Το νέο γήπεδο είναι ασφαλώς ένα ατού, είναι έδρα σε σχέση με το ΟΑΚΑ, θα υπάρχει ενθουσιασμός. Πολλά διαρκείας εισιτήρια, καινούργιος προπονητής, καινούργιοι παίκτες, νομίζω ότι και η ΑΕΚ έφτασε πέρσι στο χειρότερο σημείο της.

Ο Άρης είναι υπερβολή να λένε ότι θα διεκδικήσει τον τίτλο;

Τον έχω δει τον Άρη, άργησε και αυτός να ετοιμαστεί κατάλληλα για την Ευρώπη, είχε τρεις ολοκαίνουργιους χαφ και γενικώς έχει πολλούς καινούργιους παίκτες. Ασφαλώς το υλικό του είναι το καλύτερο των τελευταίων πολλών χρόνων. Αλλά έχει μεγάλη σημασία το πότε θα είναι πλήρως έτοιμος.

Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει τίτλο;

Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Βλέπουμε τον Παναθηναϊκό βελτιωμένο τους τελευταίους μήνες, αλλά μην ξεχνάμε πού ήταν και από πού έρχεται... Υπάρχει ενθουσιασμός για τη βελτίωση, αλλά ξεκίνησε από πολύ χαμηλό σημείο. Μέχρι πριν από έναν χρόνο η διαφορά του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ μεγάλη. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι τα χειρότερα του Ολυμπιακού τα είδαμε, έπιασε πάτο. Θα βελτιώνεται από εδώ και πέρα.