Η πίεση και η υπομονή στον Ολυμπιακό!

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Λουκέρνη που μπορεί να γίνει αφετηρία για μια πολύ καλή συνέχεια.

Η πίεση και η υπομονή στον Ολυμπιακό!

Είναι περίεργο το αυριανό ματς. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση της νέας σεζόν έχοντας πολλά ερωτηματικά να απαντήσει. Η ομάδα αποτελείται κατά βάση από νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές που είναι αλήθεια ότι δεν έχουν βρει ακόμη την απαιτούμενη συνοχή και «ψάχνονται» μεταξύ τους. Στη διάρκεια της προετοιμασίας εμφανίστηκαν διάφορα προβλήματα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση που είχαν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη ομοιογένειας.

Επιπλέον, ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι ακόμη σε εξέλιξη παρότι άρχισε πολύ νωρίς και θα έπρεπε να είχε πλησιάσει σε μεγαλύτερο ποσοστό στην ολοκλήρωσή του. Σημαντικοί παίκτες της άμυνας, όπως ο Τοροσίδης και ο Μεριά, αλλά και της μεσαίας γραμμής όπως ο Νάτχο, δεν είναι ακόμα σε θέση να βοηθήσουν. Όπως και ο όποιος Γκιγιέρμε ή εξτρέμ ή σέντερ φορ ή στόπερ ή ό,τι άλλο τελικά αποκτήσει ο Ολυμπιακός μέχρι το τέλος αυτής της πιο μακράς και γεμάτης αλλαγές μεταγραφικής περιόδου για τους Πειραιώτες.

Ευτυχώς ο αντίπαλος δεν είναι κάποιο «φόβητρο». Η Λουκέρνη έχει περίπου τους ίδιους παίκτες με εκείνους που την οδήγησαν στην εξαιρετική περσινή πορεία της, όπως και τον ίδιο προπονητή. Έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα τα επίσημα παιχνίδια στο δικό της πρωτάθλημα και κατά μία έννοια θα έπρεπε να εμφανίζεται πολύ πιο ανταγωνιστική και ισχυρή στις σημειώσεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Αυτό που στην πραγματικότητα είναι η ελβετική ομάδα έχει να κάνει περισσότερο με φυσικές δυνάμεις και με κάποιες καλές λύσεις από τη μέση και μπροστά. Στην άμυνα είναι αποδεκατισμένη από τραυματισμούς και πολλές φορές μοιάζει να γίνεται έρμαιο των αντίπαλων επιθετικών. Και μάλιστα όχι τόσο αξιόλογων και ικανών όπως εκείνοι του Ολυμπιακού.

Τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού; Φυσικά να είναι πολύ προσεκτικοί όποτε οι Ελβετοί επιχειρήσουν αντεπιθέσεις, διότι έχουν έναν παράξενο τρόπο να τις κάνουν γρήγορα και να γίνονται επικίνδυνοι. Όχι τόσο με οργανωμένο τρόπο, αλλά με τις αλλαγές θέσεων των επιθετικών τους και τις κάθετες πάσες των χαφ μπορεί να μπερδέψουν τον αντίπαλο. Κυρίως οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να είναι συγκεντρωμένοι, να βγάλουν ενέργεια και να μπορέσουν να πιέσουν την άμυνα της Λουκέρνης. Θα ήταν ιδανικό ένα γρήγορο γκολ. Εάν αυτό για κάποιο λόγο δεν έρθει – διότι να είστε βέβαιοι ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει φάσεις από την αρχή σε αυτή την άμυνα – η ψυχραιμία θα είναι ο μοναδικός οδηγός. Και η υπομονή απ’ όλους.

Ο κόσμος μπορεί να μην είναι ενθουσιασμένος με όσα έχει δει μέχρι τώρα, αλλά θα είναι εκεί και θα βοηθήσει από την αρχή για να πιεστεί ακόμη περισσότερο μια άπειρη στην Ευρώπη ομάδα όπως η ελβετική. Κι αυτό μπορεί να γίνει ένα μεγάλο «όπλο» στήριξης για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που επίσης – στην πλειονότητά τους – στερούνται πολλών παραστάσεων από τέτοιου είδους παιχνίδια. Το γκολ μπορεί να έρθει κάποια στιγμή και όπως έχει δείξει η Λουκέρνη, πανικοβάλλεται και μπορεί να δεχτεί κι άλλο αμέσως.

Ο αθλητικός διευθυντής της Λουκέρνης δήλωσε ότι έχει καλό προαίσθημα για την ομάδα του. Έχοντας δει και τον Ολυμπιακό και τους Ελβετούς, μπορώ να πω ότι έχω κι εγώ ένα καλό προαίσθημα πως το αυριανό ματς μπορεί να αποτελέσει έξοχη ευκαιρία θετικής αφετηρίας για μια πολύ καλή συνέχεια.