Ολυμπιακός-Αταλάντα: Με... Ντιναμό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός καλείται να νικήσει την Αταλάντα με σκορ που έχουν πετύχει μόνο μεγαθήρια της Ευρώπης και η... Ντιναμό Ζάγκρεμπ! Η σούπερ πορεία της ιταλικής ομάδας μακριά από το Μπέργκαμο αποτελεί εξτρά πρόκληση για... φρενάρισμα. 

Ολυμπιακός-Αταλάντα: Με... Ντιναμό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει σήμερα (19.45) υπέρβαση για να αποκλείσει την Αταλάντα και να συνεχίσει στους «16» του Europa League, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που είναι σαφέστατα πολύ περισσότερο επικίνδυνη μακριά από το γήπεδό της παρά σε αυτό. Κι αφού ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του δεν κατόρθωσαν στον πρώτο αγώνα στο Μπέργκαμο να αξιοποιήσουν το γκολ του Τικίνιο και να πάρουν αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, τώρα θα πρέπει να κάνουν κάτι που ελάχιστες ομάδες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν καταφέρει με την Αταλάντα. Και μόνο μία φέτος στην Ιταλία. Να τη νικήσουν δηλαδή ως γηπεδούχες!

Στη φετινή παρουσία της στο ιταλικό πρωτάθλημα η Αταλάντα έχει μόλις μία ήττα σε δεκατρείς αγώνες εκτός έδρας! Αυτήν που γνώρισε πριν από λίγες μέρες από την Φιορεντίνα, αμέσως μετά τη νίκη της με τον Ολυμπιακό. Τι έχει κάνει στα άλλα εκτός έδρας παιχνίδια της η Αταλάντα; Έχει νικήσει 1-0 την Γιουβέντους και 3-2 τη Νάπολι, έχει φέρει ισοπαλία 2-2 με την Ίντερ, έχει επικρατήσει της Τορίνο (2-1), της Σαλερνιτάνα (1-0), της Έμπολι (4-1), της Σαμπντόρια (3-1), της Κάλιαρι (2-1), της Βερόνα, επίσης με 2-1 και της Ουντινέζε με το εκκωφαντικό 6-2! Έχει ακόμα ισοπαλίες (0-0) με Τζένοα και Λάτσιο. Συνολικά, δηλαδή, σε δεκατρείς αναμετρήσεις μακριά από το «Στάντιο Ντι Μπέργκαμο» για το πρωτάθλημα, η Αταλάντα μετράει εννιά νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα! Έχει βάλει 26 τέρματα και έχει δεχτεί 12. Αν δεν είναι αυτή η «απόλυτη» ομάδα που δεν… καταλαβαίνει από έδρες, τότε ποιά είναι;

Ας δούμε και τη φετινή πορεία της στην Ευρώπη, στον όμιλο του Champions League. Δίχως νίκη εκτός έδρας (2-2 με Βιγιαρεάλ, 2-3 από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 3-3 με την Γιουνγκ Μπόις), αλλά με δεινότητα στο σκοράρισμα και με αποτελέσματα που –σχεδόν όλα – την εξυπηρετούν για την σημερινή ρεβάνς.

Πάμε και στα προηγούμενα χρόνια της Αταλάντα στην Ευρώπη, σε εκτός Ιταλίας αγώνες της.

Πέρυσι στον όμιλο του Champions League νίκησε στη Δανία την (τωρινή αντίπαλο του ΠΑΟΚ) Μίντιλαντ, με… 4-0! Επικράτησε της Λίβερπουλ στο Άνφιλντ με 2-0 και του Άγιαξ στο Άμστερνταμ με 1-0, με διαιτητή τον Ισπανό που σφυρίζει απόψε! Ενώ αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης χάνοντας 3-1 στην Ισπανία κι ενώ είχε ηττηθεί με 1-0 και στο πρώτο παιχνίδι. Αυτό το 3-1 μπορεί να είναι σκορ πρόκρισης για τον Ολυμπιακό, αλλά μην ξεχνάμε ότι το πέτυχε ολόκληρη Ρεάλ, στις 16 Μαρτίου του 2021. Η τελευταία φορά που η Αταλάντα έχασε με τέτοιο σκορ μακριά από το γήπεδό της.

Πρόπερσι πάλι στο Champions League η Αταλάντα γνώρισε δύο συντριβές! Η πρώτη απροσδόκητη, το 4-0 στο Ζάγκρεμπ από την Ντιναμό και η επόμενη περισσότερο… λογική, το 5-1 από την Μάντσεστερ Σίτι. Την ίδια χρονιά, όμως, νίκησε την Σαχτάρ στο Ντόνετσκ με 3-0, ενώ απέκλεισε στα νοκ άουτ την Βαλένθια, με νίκη 4-3 στην Ισπανία! Και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Παρί Σεν Ζερμέν, σε μονό αγώνα στην Λισαβόνα, χάνοντας με 2-1.

Στην περίοδο 2018-19 η Αταλάντα συμμετείχε στα προκριματικά του Europa League το καλοκαίρι. Έκανε στο Σαράγεβο ένα απίθανο… 8-0 επί της τοπικής ομάδας! Στο Ισραήλ νίκησε 4-1 την Χάποελ Χάιφα. Και εν τέλει αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κοπεγχάγη, με 0-0 τα δύο ματς σε Ιταλία και Δανία!

Πάντα με τον Γκασπερίνι στον πάγκο της έπαιξε σε όμιλο Europa League τη σεζόν 2017-18. Έφερε ισοπαλίες 1-1 στην Γαλλία με την Λιόν και στην Κύπρο με τον Απόλλωνα Λεμεσού, ενώ νίκησε 5-1 στο «Γκούντισον Παρκ» την Έβερτον! Αποκλείστηκε στη φάση των «32» από την Ντόρτμουντ χάνοντας 3-2 στην Γερμανία (1-1 στο Μπέργκαμο).

Από το ευρωπαϊκό παρελθόν πενταετίας της Αταλάντα μακριά από το γήπεδό της διαπιστώνουμε τα εξής:

Έχει δώσει 19 αγώνες, με 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 6 ήττες. Από αυτές τις ήττες τα αποτελέσματα που θα έδιναν πρόκριση στον Ολυμπιακό είναι αυτά της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ. Ενώ οι άλλες ήττες της (από Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπορούσια Ντόρτμουντ) ήταν με σκορ που αν πετύχει ο Ολυμπιακός θα οδηγήσουν το ματς στην παράταση.

Δεν χρειάζονται πολλές άλλες αναλύσεις για το επίπεδο της δυσκολίας της αποστολής του Ολυμπιακού. Αν κάνει στην Αταλάντα ό,τι πρόπερσι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τότε θα περάσει. Αλλά εκείνο το ματς ήταν σε όμιλο και δεν υπήρχε το προβάδισμα του 2-1 που έχουν τώρα οι Ιταλοί από την περασμένη εβδομάδα. Οι υπόλοιπες ομάδες που έχουν νικήσει στην Ευρώπη το συγκρότημα του Γκασπερίνι ήταν μεγαθήρια. Κάπως έτσι, σαν «θηρίο», πρέπει να εμφανιστεί κι ο Ολυμπιακός για να έχει τύχη…