Να μην ξεγελαστεί ο Ολυμπιακός

Στο πρώτο φετινό ευρωπαϊκό ραντεβού του Γιουρόπα Λιγκ ο Ολυμπιακός είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούσε η συγκυρία ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Να μην ξεγελαστεί ο Ολυμπιακός

Αυτός μάλιστα, ήταν Ολυμπιακός! Η ποιότητα της ομάδας του Πειραιά, η σωρευτική επίδραση της δουλειάς που έχει κάνει τα τελευταία τριάμισι χρόνια με τον Πέδρο Μαρτίνς στο τιμόνι, αλλά και η ποδοσφαιρική χημεία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ποδοσφαιριστών, νομοτελειακά θα φαίνονταν κάποια στιγμή στο γήπεδο. Και η στιγμή αυτή ήρθε -ιδανικά- στο ματς κόντρα στη Σλόβαν.

Στο πρώτο φετινό ευρωπαϊκό ραντεβού του Γιουρόπα Λιγκ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν -και μάλιστα σε περίσσευμα- όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούσε η συγκυρία ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Καταρχάς είχαν σοβαρότητα και ένταση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Είχαν επίσης πίστη στο πλάνο του προπονητή, ο οποίος από την πλευρά του άφησε στην άκρη το αναποτελεσματικό και περιπλεκτικό σύστημα με τους τρεις στόπερ και εμπιστεύτηκε τη γνωστή, πετυχημένη συνταγή με τέσσερις αμυντικούς. Παράλληλα, είχαν σαφώς καλύτερο ποδοσφαιρικό ρυθμό στο γήπεδο, ενισχυμένη φυσική κατάσταση και βελτιωμένη συνεργασία με περισσότερους αυτοματισμούς. Τομείς όπου η βελτίωση έρχεται σταδιακά, μέσα από όλο και περισσότερα παιχνίδια υψηλής έντασης.

Όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να πετύχει τους στόχους της μια ομάδα υψηλών απαιτήσεων και προσδοκιών όπως ο Ολυμπιακός. Για να τα καταφέρει τόσο στις εγχώριες όσο και στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις που ακολουθούν, η ομάδα του Πειραιά χρειάζεται όλα τα παραπάνω συν καινούργιους παίκτες.

Οι χτυπητές αμυντικές αδυναμίες που φάνηκαν σε μεγάλο βαθμό στα παιχνίδια με τη Νέφτσι και τη Λουντογκόρετς «κρύφτηκαν» μεν απέναντι στην ομάδα της Μπρατισλάβας, όμως δεν εξαφανίστηκαν μέσα σε ένα ενενηντάλεπτο. Όπως και να το δει κανείς, ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση στην αμυντική του γραμμή. Και τη χρειάζεται… χθες.

Θα ήταν μέγα λάθος να εφησυχάσουν οι υπεύθυνοι της ομάδας του μεγάλου λιμανιού απλώς και μόνο επειδή ήρθε η νίκη (= μισή πρόκριση) επί της φιλότιμης και μαχητικής μεν, με ξεκάθαρο έλλειμμα ποιότητας δε, Σλόβαν. Το αν μη τι άλλο εντυπωσιακό 16-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων» στις τελικές προσπάθειες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποπροσανατολίσει. Εκτός κι αν απλώς η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα είναι αρκετή για τον Ολυμπιακό.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει, κάτι που επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο και ηχηρό συνάμα τρόπο ο Κριστιάν Καρεμπέ στο πλαίσιο του προχθεσινού αγώνα με τη Σλόβαν. Ο αθλητικός διευθυντής της πειραιώτικης ΠΑΕ δήλωσε πως απώτερος στόχος του Ολυμπιακού είναι η κατάκτηση του τροπαίου στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Συνεπώς δεν χρειάζεται να πούμε εμείς στους -έμπειρους και αποδεδειγμένα ικανούς- ιθύνοντες της ομάδας του Πειραιά τι πρέπει να κάνουν. Το ξέρουν οι ίδιοι καλύτερα από εμάς. Αφού λοιπόν το κομβικότερο ίσως παιχνίδι ολόκληρης της σεζόν (μέχρι το επόμενο) τελείωσε με επιτυχία, περιμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της ΠΑΕ στο κομμάτι της ενίσχυσης. Διότι και αυτές είναι εξίσου σημαντικές με τη νίκη επί της Σλόβαν…