Ηλίας Κουρδής: «Καμία σχέση ο Ολυμπιακός, όσο κοστίζει όλη η Σλόβαν, κοστίζει ο Καμαρά»

Ένας φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού που ταξιδεύει με την ομάδα και ζει από γεννησιμιού του στη Σλοβακία!

Ηλίας Κουρδής: «Καμία σχέση ο Ολυμπιακός, όσο κοστίζει όλη η Σλόβαν, κοστίζει ο Καμαρά»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ηλίας Κουρδής είναι οπαδός του Ολυμπιακού που ακολουθεί την ομάδα ενώ είναι γεννημένος στη Σλοβακία, μεγάλωσε εκεί, ζει ακόμα τώρα εκεί! Έχει ενδιαφέρον η ιστορία του και ξέρει τη Σλόβαν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/8/2021

Ηλικία;

Είμαι 31.

Πώς βρίσκεσαι εκεί;

Εδώ μένω όλη μου τη ζωή. Συγγνώμη για τα ελληνικά μου, δεν πήγα σε ελληνικό σχολείο, αλλά στο σπίτι προσπαθούσα να μιλάω με τους γονείς μου μόνο ελληνικά για προπόνηση.

Πολύ καλά είναι τα ελληνικά σου. Έλληνες και οι δύο γονείς;

Ναι.

Και πώς βρεθήκατε στη Σλοβακία;

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι παππούδες μου έφυγαν και πήγαν στην Τσεχία. Εγώ είμαι τρίτη γενιά.

Πώς έγινες Ολυμπιακός;

Γεννήθηκα Ολυμπιακός! Ήταν ο μπαμπάς Ολυμπιακός και με μεγάλωνε έτσι. Ήμουν και παίκτης χόκεϊ, στο μπολ χόκεϊ, έχω παίξει στην Εθνική Σλοβακίας Κ16, είχαμε πάρει το Μουντιάλ στην ηλικία κάτω των 16. Και ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο Κ16. Λόγω οικονομικών δεν μπορώ να ταξιδεύω για να βλέπω τον Ολυμπιακό όσο θα ήθελα, όμως όποτε έχω χρήματα το κάνω.

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι μακριά από εσένα;

Η Μπρατισλάβα είναι η πρωτεύουσα, είμαι 290 χιλιόμετρα μακριά. Η πόλη όπου μένω στη Σλοβακία λέγεται στα ελληνικά «Άγιος Νικόλαος».

Η γλώσσα των Σλοβάκων είναι ίδια με των Τσέχων;

Μοιάζει αλλά όχι. Οι Σλοβάκοι καταλαβαίνουν και μιλάνε όλοι τα τσεχικά. Διότι όταν ήταν ενωμένη η Τσεχοσλοβακία, η Τσεχία ήταν η δύναμη, όπως και τώρα, έχει καλύτερη οικονομία. Όταν χώρισαν, όλες οι εταιρείες έμειναν στην Τσεχία. Από αμάξια ως εταιρείες που φτιάχνουν όπλα. Να μην ξεχάσω να σου πω ότι εκτός του Ολυμπιακού έχω ταξιδέψει και για τον Ερυθρό Αστέρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια με δύο Σέρβους φίλους μου που μένουν στην Πράγα.

Τι δουλειά κάνεις;

Εργάζομαι σε ελληνικό εστιατόριο εδώ που έχει φίλος μου.

Τον περισσότερο κόσμο στη Σλοβακία τον έχει η Σλόβαν;

Όχι, η Σπαρτάκ Τρνάβα. Πάντως δεν πάει πολύς κόσμος στο γήπεδο. Δεν παίζουν καλό ποδόσφαιρο εδώ. Τα τελευταία τρία χρόνια η Σλόβαν παίρνει το πρωτάθλημα, αλλά προ κορονοϊού είχε λίγο κόσμο στο γήπεδο. Φτιάξανε καινούργιο γήπεδο, είναι πολύ όμορφο, σε χρώμα μπλε. Λόγω Covid στη ρεβάνς θα επιτρέψουν λίγους φιλάθλους, κάνα τριχίλιαρο.

Τι λαός είναι οι Σλοβάκοι; Δεν ακούω καλά λόγια.

Κρύος λαός, ψυχρός. Και να σου πω την αλήθεια, είναι και ρατσιστές. Και με τους Έλληνες... Όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης, που μας έλεγαν γύφτους και τεμπέληδες. Από μικροί στο σχολείο περνούσαμε δύσκολα και τα προβλήματα τα λύναμε με μπουνιές...

Για τον Ολυμπιακό τι λένε; Τον υποτιμάνε;

Όχι, λένε ότι φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Το σλοβακικό πρωτάθλημα είναι πολύ κάτω. Η Σλόβαν είναι η καλύτερη ομάδα εδώ, αλλά στην Ευρώπη δεν κάνει διακρίσεις. Έχουν και προβλήματα τώρα.

Τι προβλήματα έχουν;

Έμειναν με 18 παίκτες λόγω τραυματισμών και τσακώθηκε ο Βραζιλιάνος τους μπροστά, που είναι καλός παίκτης, με τον προπονητή τους. Τον «έφαγε» ο προπονητής.

Πες μου οτιδήποτε άλλο γνωρίζεις για τη Σλόβαν.

Ο καλύτερος παίκτης της τώρα είναι ο Βάις που είχαμε εμείς, τόσα χρόνια πέρασαν, καταλαβαίνεις για τι επίπεδο ομάδας μιλάμε. Μόνο αν αυτοκτονήσει θα αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από αυτή την ομάδα. Πάντως είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της χώρας. Έχει 27 πρωταθλήματα, τα 11 τα είχε πάρει επί Τσεχοσλοβακίας. Έχει πάρει και Κύπελλο Κυπελλούχων το 1969, είχε νικήσει με 3-2 την Μπαρτσελόνα στον τελικό. Από τότε βέβαια πέρασε μισός αιώνας. Ήταν πάντως η πρώτη και τελευταία φορά που σύλλογος από την Τσεχία ή τη Σλοβακία κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Ο αγωνιστικός χώρος πώς είναι;

Δεν είναι καλός. Έπιασε και μούχλα. Μερικοί παίκτες τους έκαναν παράπονα. Ο προπονητής τους, ο Βάις, πάντως είναι πολύ καλός. Θεωρείται στρατηγός εδώ. Ο πατέρας του παίκτη Βάις. Είχε πάει την Πετρζάλκα πριν από 15 χρόνια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και την Εθνική Σλοβακίας πριν από 10 χρόνια στους «16» του Μουντιάλ. Ήμουν 15 χρονών και το θυμάμαι ακόμα τι πάταγο είχε κάνει εδώ όταν νίκησε 5-0 τη Σέλτικ με την Αρτμίντια! Και μετά στους ομίλους κέρδισε 2-3 εκτός έδρας την Πόρτο! Αυτός ο Βραζιλιάνος που «έφαγε» τώρα, ο Ρατάο, ήταν ο καλύτερος σκόρερ της Σλόβαν πέρσι με 14 γκολ.

Πες μου κι άλλα, τα κατέχεις.

Τώρα που έφυγε ο Βραζιλιάνος, ο πιο ακριβός παίκτης της Σλόβαν είναι ο Γιάρομιρ Ζμρχαλ, o οποίος κοστολογείται 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δικός μας ο Καμαρά κοστολογείται 15 εκατομμύρια ευρώ στο transfermarkt. Όλοι οι παίκτες της Σλόβαν κοστολογούνται μαζί 12,9 εκατομμύρια ευρώ!

Άλλο;

Ήμουν και το 2009 στο γήπεδο, στο Σλόβαν - Ολυμπιακός 0-2. Ο Νικοπολίδης θυμάμαι έπιανε τα πάντα σε εκείνο το ματς. Μετά πήραμε το αμάξι και ταξιδέψαμε στην Ελλάδα για τη ρεβάνς. Πολύ καλή ατμόσφαιρα στο γήπεδο, νικήσαμε πάλι 2-0.

Πόσες ώρες είναι με το αμάξι ο Πειραιάς από εσάς;

Με τα διαλείμματα για καφέ και για φαγητό, είναι περίπου 22 ώρες.

Πώς έρχεστε;

Πάμε Μπρατισλάβα, μετά Βουδαπέστη Ουγγαρία, μετά Σερβία, μετά Σκόπια και είμαστε στην Ελλάδα.

Η Βουδαπέστη ωραία, ε;

Ναι, ειδικά τα Χριστούγεννα είναι καταπληκτική. Και αυτοί είναι λαός παράξενος, δεν μιλάνε αγγλικά. Αλλά οι κοπέλες εκεί είναι πολύ όμορφες.

Οι πιο όμορφες είναι στο Βελιγράδι, μου έχουν πει αθλητές.

Πράγματι, εγώ που πάω και στον Ερυθρό Αστέρα με τους φίλους μου, ξέρω. Έχω φίλο που έχει μπαρ στο κέντρο στο Βελιγράδι, οι οκτώ στις δέκα εκεί είναι όμορφες.

Πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ Τσέχων και Σλοβάκων; Μισιούνται όπως οι Σέρβοι με τους Κροάτες;

Όχι. Έχουμε καλές σχέσεις.

Καραντίνα είχατε σκληρή στη Σλοβακία;

Πολύ σκληρή. Πολύ σκληρή. Και τώρα επειδή ανεβαίνουν τα κρούσματα, λένε ότι σε λίγες ημέρες μπορεί πάλι να πάμε σε λοκντάουν! Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σπρώχνουν τον κόσμο να κάνει εμβόλιο.

Το κάνουν το εμβόλιο εκεί;

Όχι πολλοί. Λιγότεροι από τους μισούς το έχουν κάνει. Να δώσω τους χαιρετισμούς μου στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που να μη σκέφτομαι την Ελλάδα.