Ιταλία: Από τον αποκλεισμό στο Παγκόσμιο, στην εξαιρετική πορεία προς τα τελικά του Euro (pics,vid)

Η Ιταλία διέλυσε την Δευτέρα (18/11) την Αρμενία με σκορ 9-1, προκρίθηκε στα τελικά του Euro 2020 αήττητη και δείχνει πως πλέον δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που απέκλεισαν οι Σουηδοί από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ιταλία: Από τον αποκλεισμό στο Παγκόσμιο, στην εξαιρετική πορεία προς τα τελικά του Euro (pics,vid)

Μια Ιταλία «να την πιεις στο ποτήρι εμφανίστηκε» στα προκριματικά του Euro 2020 αφού τερμάτισε αήττητη με 10 νίκες στον όμιλο της και πλέον δείχνει πανέτοιμη μετά από 14 χρόνια να διεκδικήσει τίτλους. Πως όμως φτάσαμε στο σήμερα και την ομάδα με την επιθετική φιλοσοφία που έφτιαξε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι;

Ο Μποναβεντούρα και ο αποκλεισμός «ντροπή»:

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τον Ιούλιο του 2016 αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας ο Τζιαν Πιέρο Μποναβεντούρα ο οποίος υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα της «Σκουάντρα Ατζούρα» για δυο χρόνια. Στόχος του Μποναβεντούρα φυσικά να οδηγήσει την Εθνική στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Μόσχα.

Ο Μποναβεντούρα αναλαμβάνει, η ομάδα δε βελτιώνεται:

Η Ιταλία βρέθηκε στον 7ο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου και κυριότερος αντίπαλος της για την πρόκριση ήταν η Ισπανία. Στον εντός έδρας αγώνα οι Ιταλοί ήρθαν ισόπαλοι με τους Ισπανούς με σκορ 1-1 και στον αγώνα της Ισπανίας ηττήθηκαν από τη «φούρια ρόχα» με το εμφατικό 3-0.

Κατ΄επέκτασιν οι «ατζούρι» τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλο τους. Στα play offs ήρθαν αντιμέτωποι με τους Σουηδούς από τους οποίους ηττήθηκαν με σκορ 1-0 εκτός, και στον επαναληπτικό, το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο 0-0. Η Εθνική έμεινε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1958, στιγμή που χαρακτηρίστηκε ντροπιαστική από όλη την χώρα.

Το προβληματικό ρόστερ και η ανανέωση:

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της ομάδας που έμεινε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών της. Συγκεκριμένα υπήρχαν στο ρόστερ ο Τζιόρτζιο Κιελίνι, ο Αντρέα Μπαρτζάλι, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν και ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι.

Όλοι αυτοί οι μεγάλοι σε αξία ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την εθνική ομάδα μετά τον αποκλεισμό από τους Σουηδούς και να ανοίξουν το δρόμο στα νέα ταλέντα που έρχονταν «μπαρουτοκαπνισμένα». Το ρόστερ έπρεπε να ανανεωθεί κι έτσι έγινε.

Η ανανέωση μάλιστα ήταν ριζική αφού ο Μποναβεντούρα παραιτήθηκε από τη θέση του προπονητή όπως επίσης παραιτήθηκε και ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας Κάρλο Ταβέκιο.

Ο Ντε Ρόσι κάνει χώρο για τα ανερχόμενα ταλέντα:

Το πείραμα με τον Ντι Μπιάτζιο και ο αναμορφωτής Ρομπέρτο Μαντσίνι:

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 τα ηνία της ομάδας αναλαμβάνει προσωρινά ο προπονητής της Κ21 Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο ο οποίος μάλιστα καλεί εκ νέου τους Μπουφόν και Κιελίνι. Τον Απρίλιο η Ιταλία βρίσκεται πλέον στην χαμηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ. Την 20η, και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έρχεται στις 14 Μαΐου για να την οδηγήσει στην κορυφή...

Η δύσκολη αρχή και η απογείωση:

Παρόλο που ο Μαντσίνι ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Ιταλίας, η ομάδα συνέχισε να μην αποδίδει το ποδόσφαιρο που οι φίλοι της σε όλο τον κόσμο ήθελαν. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2018 το συγκρότημα του Ιταλού τεχνικού θα βρεθεί στην 21η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και όλοι θα σκεφτούν «πότε θα σταματήσει η κατρακύλα».

Η ομάδα συμμετέχει στο UEFA Nations League τον Σεπτέμβριο και δείχνει σημάδια βελτίωσης. Στα προκριματικά όμως του Euro 2020 «απογειώνεται» πραγματικά. Ο Μαντσίνι βάζοντας βάθος στον πάγκο των Ιταλών χρησιμοποιεί παίκτες πολύ μικρούς, ταλαντούχους όμως.

Ο Μαντσίνι απογειώνει τους Ιταλούς:

Χαρακτηριστικό είναι πως στα δυο τελευταία παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro καλούνται 29 παίκτες και μόνο οι 11 είναι μεγαλύτεροι από 25 ετών. Πέραν αυτού όμως το ταλέντο ξεχειλίζει, αφού στην ομάδα υπάρχει στο τέρμα ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Στην άμυνα ο έμπειρος Λεονάρντο Μπονούτσι μαζί με τον Αλέσιο Ρομανιόλι συνθέτουν ένα δίδυμο απροσπέλαστο. Στα μπακ δεσπόζει ο Έμερσον.

Στο κέντρο η Ιταλία είναι πιο πλήρης από ποτέ με τον έμπειρο πλέον Μάρκο Βεράτι, τους Ζορζίνιο και Τονάλι διψασμένους, ενώ στην επίθεση θυμίζει «Βραζιλία» όντας πανίσχυρη στα φτερά και τη γραμμή κρούσης της. Ο Ζανιόλο (μόλις 20 ετών), ο Κιέσα στα 22 του, ο Μπερναντέσκι στα 25 του και ο Ινσίνιε στα 28 του πλαισιώνουν άψογα τους Ιμόμπιλε και Μπελότι. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι ποιοτικοί και προπαντός νεαροί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ όπως οι Μπαρέλα, Σένσι, Μπεράρντι ή ακόμα και ο Κεν.

Ο Βεράτι πιο έμπειρος από ποτέ στα 27 του:

Όλες αυτές οι προσθαφαιρέσεις λοιπόν όχι μόνο δούλεψαν αλλά το έκαναν και τόσο καλά, που η ομάδα τερμάτισε με 10 νίκες στις 10 αναμετρήσεις που έδωσε για τα προκριματικά του Euro. Επίτευγμα ιστορικό για τους «Ατζούρι» αφού ποτέ δεν είχαν κατορθώσει κάτι τέτοιο ενώ μόλις, άλλες 4 ομάδες το έχουν καταφέρει (Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Γαλλία).

Ο Μπελότι ενισχύει σημαντικά την επιθετική γραμμή των Ιταλών:

Πλώρη για τίτλο:

Η ομάδα λοιπόν έφτασε στην τελική φάση του Euro 2020 και το καλύτερο όλων, ότι αυτό το πέτυχε με επιθετικό ποδόσφαιρο.

Η Ιταλία του Μαντσίνι πλέον όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ενδεχομένως, να βρίσκεται στα φαβορί των φαβορί για ένα τίτλο που έχει πάρει μόνο μια φορά στην ιστορία της, και τα 51 χρόνια από τότε που τον κατέκτησε είναι πολλά.

Πέραν αυτού όμως οι παίκτες για πρώτη φορά στα χρονικά ίσως, θα αγωνιστούν στην τελική φάση με επιθετική φιλοσοφία κάτι που όλοι οι απανταχού φαν τους θα ήθελαν δουν.

Η Ιταλία «σαρώνει» την Αρμενία: