Φινλανδική σάουνα

O Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για την πρεμιέρα του Τζον Φαν'τ Σιπ στον πάγκο της Εθνικής στην ήττα 1-0 από τη Φινλανδία.

Φινλανδική σάουνα

Η εθνική ηττήθηκε 1-0 από την Φινλανδία στο Τάμπερε και αντί για τα τελικά του Euro 2020 πήγε στο σπίτι της…

Σίγουρα ο νέος προπονητής Τζον Φαν’τ Σιπ τα πήγε πολύ καλύτερα στο ντεμπούτο του στην Εθνική από ότι ο (μετέπειτα) πρωταθλητής Ευρώπης Ότο Ρεχάγκελ ο οποίος –κοίτα σύμπτωση- στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 είχε «μαζέψει» πέντε γκολ (5-1) από τους Φινλανδούς.

Όμως, τι να προλάβει να κάνει ο Ολλανδός, που διαδέχθηκε τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο της Εθνικής, μέσα σε ένα μήνα, όταν μάλιστα αυτός ο μήνας είναι ο Αύγουστος, όπου τίποτα δεν δουλεύει στην Ελλάδα, μηδέ του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβανομένου.

Τι να πιάσει και τι να αφήσει, όταν ο προκάτοχός του είχε αφήσει συντρίμμια και τι στοιχεία να περάσει στην ομάδα με δυο προπονήσεις, όταν προπονητές συλλόγων δεν μπορούν να το κάνουν ύστερα από ολόκληρη προετοιμασία (τα παραδείγματα είναι πρόσφατα).

Δεμένα ήταν χέρια του και λίγα τα περιθώρια κινήσεων. Έδωσε δυο τεχνικές οδηγίες στους παίκτες, τους κέντρισε το φιλότιμο κι αφού προχώρησε και σε δυο-τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα, έκανε το σταυρό του να πάνε όλα καλά…

Κανείς δεν περίμενε ότι η Εθνική θα μεταμορφωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι αλήθεια ότι η εικόνα της στο Τάμπερε ήταν καλύτερη από ότι στα τελευταία ματς. Υπήρχε ένα πλάνο το οποίο κουτσά-στραβά το υπηρετούσαν οι παίκτες.

Και τον Πούκι, κατάφεραν να εξουδετερώσουν και το μηδέν να κρατήσουν στο πρώτο μέρος, όπου μάλιστα δημιούργησαν και δυο-τρεις φάσεις για γκολ. Όμως το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου αποδείχθηκε καταστροφικό.

Το αχρείαστο και απρόσεκτο μαρκάρισμα του Κουρμπέλη στο Kαμαρά έδωσε την ευκαιρία στον Ισπανό διαιτητή να στήσει τη μπάλα στα έντεκα βήματα και στον Πούκι από τη βούλα του πέναλτι να σκοράρει για το 1-0.

Αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Φινλανδών, δεδομένου ότι η Εθνική, παρά την αντίδραση του Φαν’τ Σιπ από τον πάγκο, δεν διέθετε λύσεις στην επίθεση (πού είσαι Μήτρογλου;) για να γυρίσει το ματς. Και κάπως έτσι οι τελευταίες ελπίδες για πρόκριση στα τελικά του Euro μηδενίστηκαν…