Εθνική: Ο Άγγελος, το Καραϊσκάκη και η ευθυνοφοβία της ΕΠΟ

Ο Αναστασιάδης δεν... είδε φως και μπήκε στις εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά. Αυτοί, όμως, με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, αποφεύγουν τεχνηέντως να τις αναλάβουν. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Εθνική: Ο Άγγελος, το Καραϊσκάκη και η ευθυνοφοβία της ΕΠΟ
  • Τέλος ο Άγγελος από την Εθνική. Όχι, δεν θα πούμε «επιτέλους», όπως έσπευσαν αρκετοί να γράψουν στα σχόλιά τους. Γιατί το μεγαλύτερο μερίδιο της έως τώρα αποτυχίας της Εθνικής μας δεν το είχε ο Αναστασιάδης. Με τον Έλληνα τεχνικό έχει τύχει να μιλήσουμε δύο φορές στο παρελθόν. Ούτε φίλος μας είναι ούτε γνωστός μας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν είδε ξαφνικά φως και μπήκε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Δεν γίνεται να φταίει για όλα εκείνος.
  • Ο Αναστασιάδης πλήρωσε το… μάρμαρο, επειδή τεχνηέντως υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι μέσα στην ΕΠΟ (με πρώτο πρώτο τον πρόεδρό της) που αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να βγουν και να πουν ότι «εγώ έφερα τον Άγγελο». Να βγουν και να πουν για ποιον λόγο «φαγώθηκαν» να πάρουν την Εθνική από το Καραϊσκάκη, ένα γήπεδο στο οποίο ήθελαν όσο τίποτε άλλο να αγωνίζονται οι διεθνείς μας. Αρχικά ήταν να την πάνε στην Τούμπα, αντέδρασαν οι ΠΑΟΚτσήδες και στη συνέχεια μπήκε σε εφαρμογή το πλάνο του Παγκρητίου.
  • Επειδή όμως το στάδιο του Ηρακλείου ήθελε έργα συντήρησης, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν ζωές με το στέγαστρο, επιστρατεύτηκε το ΟΑΚΑ. Ένα γήπεδο αχανές, ένα γήπεδο μη ποδοσφαιρικό. Αλλά γιατί καθόμαστε και το αποκαλούμε «γήπεδο»; Στάδιο είναι… Πώς να αποτελέσει καυτή έδρα το ΟΑΚΑ, όταν η Εθνική έφτασε στο σημείο να μαζεύει το πολύ πέντε χιλιάδες κόσμο;
  • Το πρόβλημα λοιπόν στην Εθνική δεν ήταν ο Αναστασιάδης. Ή μάλλον δεν ήταν μόνον ο Αναστασιάδης. Προφανώς και έφταιγε σε πολλά ο Άγγελος ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, όμως η ΕΠΟ όταν αποφάσιζε να του δώσει το χρίσμα του ομοσπονδιακού τεχνικού θα έπρεπε να γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητές του και τις… απαρχαιωμένες μεθόδους του στο στυλ προπόνησης. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν ήξεραν εκείνος και οι συνεργάτες του να χρησιμοποιούν τα «pollards», τα γνωστά «γιλεκάκια» που φορούν οι ποδοσφαιριστές για να γίνεται η καταμέτρηση των χιλιομέτρων, των παλμών της καρδιάς και πολλών ακόμη τομέων που είναι πλέον υπεραπαραίτητοι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
  • Ο Αναστασιάδης λοιπόν έφυγε έχοντας 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες σε σύνολο επτά αγώνων. Σίγουρα τα νούμερα δείχνουν ότι σε αγωνιστικό επίπεδο κάτι δεν πήγε καλά και προφανώς φταίει σε πολλά από αυτά που έγιναν εντός των τεσσάρων γραμμών. Όμως, θα πρέπει να αναλάβουν και οι ποδοσφαιριστές τις ευθύνες τους. Να μη βγαίνει για παράδειγμα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στις κάμερες και να μιλάει για τα προβλήματα της Εθνικής, προτού φροντίσει να τα αναλύσει ο ίδιος στα αποδυτήρια. Ως αρχηγός θα έπρεπε πρώτος να μπήξει τις φωνές σε όλους και εν συνεχεία ας βγει να πει ό,τι θέλει στους δημοσιογράφους. Τα δημόσια… καρφιά ποτέ δεν μας άρεσαν, ούτε όταν τα έκαναν στο παρελθόν και παίκτες του Ολυμπιακού, γιατί πρώτα απ’ όλα δεν σέβονται όχι μόνο τον προπονητή αλλά και τους συμπαίκτες τους.
  • Ακούγαμε για δύο «στρατόπεδα», για ποδοσφαιριστές που ήταν με τον Αναστασιάδη και για άλλους που ήταν απέναντι. Μας συγχωρείτε: όταν χάνεις από την Αρμενία, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έκαναν καλά και οι διεθνείς. Ας μη ρίχνουμε όλο το «ανάθεμα» στον προπονητή. Και ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε καλέσει στο διάστημα που κάθισε στον πάγκο της Εθνικής καμιά… 50αριά ποδοσφαιριστές και ποτέ δεν έδεσαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να χάνουμε από ένα σωρό… χωριά της Ευρώπης.
  • Ως αποτυχημένος έφυγε ο Ιταλός. Όμως, όταν χάνεις από τα Νησιά Φερόε, δεν γίνεται να φταίει ο Ρανιέρι. Γι’ αυτό ας κάτσουν πρώτα απ’ όλα οι ποδοσφαιριστές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να δουν πώς θα ανατραπεί το κλίμα. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον και το άλλοθι που λέγεται Αναστασιάδης για να του τα φορτώσουν όλα. Πλέον, όλο το βάρος θα πέσει πάνω τους και κυρίως θα πρέπει να βγουν μπροστά οι παλιοί, που αποδεδειγμένα αγαπούν και ματώνουν για τη «γαλανόλευκη».