Ελλάδα - Αρμενία: Η κατάντια, ο Φορτούνης, ο πρώην «ερυθρόλευκος» εφιάλτης του Βλαχοδήμου

Τι δείχνουν οι αριθμοί - Τι έπαθε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική - Πόσους παίκτες έχει χρησιμοποιήσει ο Αναστασιάδης σε τριάμισι ημίχρονα

Ελλάδα - Αρμενία: Η κατάντια, ο Φορτούνης, ο πρώην «ερυθρόλευκος» εφιάλτης του Βλαχοδήμου

Μας έβαλαν γκολ και μάλιστα τρία αυτοί που δεν μας είχαν βάλει ποτέ. Η ήττα της Ελλάδας από την Αρμενία δημιουργεί ένα στατιστικό ιστορικό πρωτόγνωρο για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η ήττα στο ΟΑΚΑ δείχνει για την Εθνική πραγματική κατάντια, η οποία αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που μέσω του λογαριασμού της στο twitter αποκαλύπτει η ιστοσελίδα soccerbase.gr.

«Μετωπική» Σωκράτη-Άγγελου!

Μέσα σε αυτή τη μιζέρια ξεχωρίζει ο Κώστας Φορτούνης. Έχει συμμετοχή στα τέσσερα από τα έξι γκολ της Εθνικής στα προκριματικά του EURO 2020. Έχει τρία γκολ και μια ασίστ. Μάλιστα στο ένα που πέτυχε έχει διπλή συμμετοχή. Κέρδισε και εκτέλεσε πέναλτι.

Η βαθμολογία και το πρόγραμμα της Εθνικής- Ματς-κλειδί στη Φινλανδία (pic)

Ένας άλλος, «πρώην ερυθρόλευκος» ήταν από τους καλύτερους στο ΟΑΚΑ αλλά δυστυχώς φορούσε τη φανέλα της Αρμενίας. Έξι γκολ έχει πετύχει ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν -που έχει παίξει σε Ολυμπιακό και Κέρκυρα- στη φετινή σεζόν, τρία με την Αρμενία και τρία στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Τα τρία από αυτά τα έβαλε στον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ένα σήμερα και δύο στις 27.09.2018, Τσάβες - Μπενφίκα 2-2.

Στα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία:

  • Η Εθνική δέχτηκε από τρία γκολ με Ιταλία και Αρμενία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό δύο φορές στην ίδια διοργάνωση, από τα προκριματικά του Παγκοσμίου 1974, 2-3 από Ισπανία, 2-4 από Γιουγκοσλαβία. Συμβαίνει πρώτη φορά σε προκριματικά Ευρωπαϊκού.
  • Η τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας έχασε δύο διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια σε επίσημη διοργάνωση, ήταν το 2015 με Νησιά Φερόε και Φινλανδία. Με τον ίδιο προπονητή έχει να συμβεί από το 2014, Νησιά Φερόε και Βόρεια Ιρλανδία. Με τον Ρανιέρι, που απολύθηκε αμέσως μετά.
  • Το γκολ του Τιγκράν Μπαρσεγκιάν είναι το πρώτο που δέχεται η Εθνική Ελλάδας στο δεύτερο ημίχρονο, από τότε που ανέλαβε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Τα δέκα προηγούμενα ήταν όλα στο πρώτο ημίχρονο.
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική Ελλάδας δέχεται τρία γκολ ή περισσότερα σε δύο διαδοχικά παιχνίδια, Ιταλία και Αρμενία, στο "Σπύρος Λούης".
  • Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έφτασε τις 88 συμμετοχές στην Εθνική και ανέβηκε στην 8η θέση στη λίστα όλων των εποχών, μαζί με τον Άγγελο Χαριστέα. Θέλει δύο ακόμα αγώνες για να φτάσει τον Αντώνη Νικοπολίδη
  • Εικοσιτρείς παίκτες σε τριάμισι ημίχρονα (!) έχει ήδη χρησιμοποιήσει ο Άγγελος Αναστασιάδης στα προκριματικά του EURO 2020!
  • Ο Αλεκσάντρ Καραπετιάν πέτυχε το πρώτο γκολ της Αρμενίας εναντίον της Ελλάδας, μετά από 368 λεπτά μεταξύ τους, αφού η εθνική μας δεν είχε δεχτεί γκολ στα τέσσερα προηγούμενα μεταξύ τους.
  • Την τελευταία φορά που η Αρμενία πέτυχε δύο γκολ εκτός έδρας σε αγώνα για προκριματικά Γιούρο ή Παγκοσμίου, ήταν πάλι 11 Ιουνίου (!) του 2013, όταν συνέτριψε τη Δανία 4-0 μέσα στο Πάρκεν!