Ελλάδα - Αρμενία: Εθνική... ασθμαίνουσα

Ο Αναστασιάδης προσπάθησε να… συμμαζέψει την Εθνική ομάδα, η οποία όμως παρουσιάστηκε ξανά αργή, «βαριά» και αναποτελεσματική. «Όαση» επιθετικά ο Φορτούνης -και το γκολ-ποίημα που πέτυχε-, όπως και αμυντικά ο Ζέκα. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ελλάδα - Αρμενία: Εθνική... ασθμαίνουσα

Τρεις μέρες μετά την ήττα από την Ιταλία, βρεθήκαμε μεν σε… διαφορετικό έργο θεατές, όμως το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο. Η εικόνα του ματς με την Αρμενία -στο σχεδόν άδειο ΟΑΚΑ- ήταν μεν διαφορετική, αφού αυτή τη φορά η Εθνική μας είχε την κατοχή και κάποιες πολύ καλές στιγμές, ενώ βρήκε και δύο φορές δίχτυα, αλλά αυτό που μετράει στα προκριματικά είναι το αποτέλεσμα. Και σε αυτό, η «γαλανόλευκη» πήρε για δεύτερη συνεχόμενη φορά «μηδέν».

Ελλάδα-Αρμενία 2-3: Μόνο η γκολάρα του Φορτούνη άξιζε (vids)

Ηighlights από Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο, Φινλανδία

Ο Άγγελος Αναστασιάδης ξέφυγε από τα ακατανόητα πειράματα της συνάντησης με την Ιταλία, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά παίκτες στις φυσικές τους θέσεις, κάνοντας τέσσερις αλλαγές και παρατάσσοντας ένα πολύ πιο ορθολογικό σχήμα. Αν εξαιρέσουμε, τουλάχιστον, την -επίσης ακατανόητη- τακτική της αλλαγής τερματοφύλακα σε κάθε παιχνίδι.

Ναι, απέναντι στην -πολλές κλάσεις κατώτερη ποιοτικά σε σχέση με την Ιταλία- ομάδα της Αρμενίας η Εθνική ομάδα -με κύριο «υπαίτιο» τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος πέτυχε και το γκολ του αγώνα με το απίστευτο σόλο του στο 87’, έχοντας δώσει και την ασίστ στο τέρμα του Ζέκα νωρίτερα- παρουσίασε σαφώς βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο. Τουλάχιστον επιθετικά.

Γιατί αμυντικά, παρουσίασε παρόμοιες (αν όχι πιο «χτυπητές») «ασθένειες» με αυτές που είδαμε στο ματς του περασμένου Σαββάτου. Παρά το ανακάτεμα της… τράπουλας από τον Αναστασιάδη, η Εθνική απέτυχε για δεύτερο σερί παιχνίδι όχι μόνο να πάρει έστω έναν πόντο, αλλά και να εμπνεύσει ενόψει της συνέχειας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε ξανά «βαρύ». Από το ξεκίνημα μέχρι το φινάλε, όποτε οι Αρμένιοι επιχειρούσαν σπριντ, οι Έλληνες παίκτες τους έχαναν σε δευτερόλεπτα κι έτρεχαν… ασθμαίνοντας να τους φτάσουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις -όπως αυτή του συγκινητικού Ζέκα- οι διεθνείς μας έδειχναν να μην έχουν την απαιτούμενη ενέργεια να κυνηγήσουν μπάλες και να κερδίσουν μονομαχίες.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η αμυντική λειτουργία της ελληνικής ομάδας ήταν ανύπαρκτη και αν ο αντίπαλος δεν ήταν η Αρμενία, το… κοντέρ ίσως έγραφε και περισσότερα. Και με τέτοια εικόνα πίσω, το γεγονός ότι η ομάδα «έφτιαξε» παιχνίδι, πίεσε σε αρκετές περιπτώσεις (κυρίως στο β’ μέρος) την άμυνα της Αρμενίας και σκόραρε δις, πήγε στράφι.

Μέχρι στιγμής, το «πείραμα» αποτυγχάνει οικτρά και επανειλημμένα. Οι δύο σερί εντός έδρας ήττες με τρία γκολ παθητικό στην κάθε μία, συνιστούν τραγικό απολογισμό,ο οποίος συνιστά λόγο όχι απλά για καμπανάκι, αλλά για… κόκκινο συναγερμό! Κάτι που μάλλον ξέρει πολύ καλά και ο Βαγγέλης Γραμμένος, αφού προφανώς το... είχε δει να 'ρχεται πριν από το ματς...