Ο Αλμοέζ Αλί και οι μεγάλες προσδοκίες

Το ρεκόρ του 22χρονου επιθετικού στο Ασιατικό Κύπελλο, με το οποίο κατέρριψε την επίδοση του θρυλικού Αλί Νταεΐ, η Μίλαν και το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Ο Αλμοέζ Αλί και οι μεγάλες προσδοκίες

Το Κατάρ έγραψε εφέτος μία χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική του ιστορία με την κατάκτηση του πρώτου του Ασιατικού Κυπέλλου στον τελικό κόντρα στην Ιαπωνία (3-1) στο Αμπού Ντάμπι.

Στο δύσβατο, ωστόσο, μονοπάτι προς την κορυφή, ανάμεσα στα πολλά ρεκόρ που πέτυχε η ομάδα του Φέλιξ Σάντσεθ ξεχώρισε κι αυτό του νεαρού επιθετικού Αλμοέζ Αλί, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης με τα εννέα τέρματα που σημείωσε, καταρρίπτοντας έτσι την επίδοση του Ιρανού θρύλου Αλί Νταεΐ που είχε πετύχει ένα γκολ λιγότερο το 1996. Τη χρονιά, δηλαδή, που ο Αλμόεζ Αλί… ήρθε στον κόσμο!

Ο νεαρός φορ της Αλ Ντουχαΐλ είδε το «άστρο» του να λάμπει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πέρα από το συγκεκριμένο ρεκόρ που πέτυχε στο ασιατικό Κύπελλο, τιμήθηκε με τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του τουρνουά, όπως επίσης και αυτόν του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

Μοιραία, λοιπόν, οι εμφανίσεις του αλλά και τα γκολ του αύξησαν ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες ενόψει και της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διοργανώσει το Κατάρ το 2022. Μέχρι τότε, βέβαια, στόχος του Αλμόεζ Αλί είναι να βαδίσει στα… χνάρια του Αλί Νταεΐ και να κερδίσει μία μεταγραφή σε έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, ώστε να γράψει και αυτός τη δική του ιστορία στα γήπεδα της ηπείρου μας.

Μία «μηχανή» των γκολ σε αναζήτηση ευρωπαϊκής «στέγης»

Ο Αλμοέζ Αλί γεννήθηκε στο Σουδάν αλλά οι γονείς του μετακόμισαν στο Κατάρ όταν ο ίδιος ήταν ακόμα πολύ μικρός σε ηλικία. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» στην Αλ Μεσαϊμίρ σε ηλικία 7 ετών το 2003 και η πρώτη του επαφή με ευρωπαϊκό σύλλογο ήταν το 2014 όταν βρέθηκε στις ακαδημίες της βελγικής Έουπεν όπου παρέμεινε για έναν χρόνο.

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 στην αυστριακή Λιντς, με την οποία πέτυχε ένα γκολ σε επτά εμφανίσεις του και τον χειμώνα του ιδίου έτους μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Κουλτουράλ Ντεπορτίβα Λεονέσα που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της χώρας.

Στην ομάδα της Καστίλης έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από το Κατάρ που βρήκε δίχτυα στο ισπανικό πρωτάθλημα, ώσπου τον ενέταξε στο δυναμικό της η Αλ Ντουχαΐλ. Στην τελευταία εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και έχει πετύχει 18 γκολ σε 56 εμφανίσεις, ενώ παράλληλα βοήθησε το σύλλογο να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Κατάρ, με τον ίδιο μάλιστα να βραβεύεται με τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Η κορυφή, ο Ιγκουαΐν και το ενδιαφέρον της Μίλαν

Σε διεθνές επίπεδο ο Αλμοέζ Αλί αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ομάδα κάτω των 19 ετών της εθνικής ομάδας του Κατάρ που κατέκτησε το ασιατικό Κύπελλο το 2014, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι πορείες του στις αντίστοιχες ομάδες κάτω των 20 ετών και κάτω των 23ων ετών. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις μοιραία τον οδήγησαν στην ανδρική ομάδα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, εκεί όπου έκανε τελικά το ντεμπούτο του τον Αύγουστο του 2016 στη νίκη με 2-1 επί του Ιράκ.

Εφέτος ο προπονητής του, Φέλιξ Σάντσεθ, τον συμπεριέλαβε στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τις αναμετρήσεις της ομάδας στο Ασιατικό Κύπελλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο ίδιος από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις του θεσμό σκόραρε… κατά ριπάς.

Στο παιχνίδι κόντρα στη Βόρειο Κορέα πέτυχε τέσσερα γκολ σε διάστημα 51 λεπτών, που ήταν και το δεύτερο γρηγορότερο «καρέ» τερμάτων στη διοργάνωση από αυτό του Αλί Νταεΐ κόντρα στη Νότιο Κορέα στο Ασιατικό Κύπελλο το 1996, ώσπου εν τέλει ολοκλήρωσε την πορεία του στη διοργάνωση με εννέα γκολ. Έτσι, κατέρριψε το ρεκόρ του Ιρανού θρύλου και έγινε συνάμα κι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του στη διοργάνωση.

Η αποχώρηση του Γκονζάλο Ιγκουαΐν αυτό το μήνα από τη Μίλαν (σ. ήταν δανεικός από τη Γιουβέντους) με προορισμό την Αγγλία και την Τσέλσι υποχρέωσε τους «ροσονέρι» να ξεκινήσουν την αναζήτηση ενός νέου παίκτη για την ενίσχυση της επιθετικής τους γραμμής. Την ίδια στιγμή, οι εξαιρετικές εμφανίσεις και τα γκολ του Αλμοέζ Αλί στο ασιατικό Κύπελλο έκαναν το γύρο του κόσμου και μοιραία το όνομα του διεθνούς άσου μπήκε στις πρώτες θέσεις της λίστας της ιταλικής ομάδας.

Πλέον, αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο νεαρός επιθετικός θα κάνει το μεγάλο «άλμα» στην ποδοσφαιρική του καριέρα με μία μεταγραφή σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ, αλλά συνάμα και το πρώτο «βήμα» για την επίτευξη των ονείρων του.