ΗΑΕ - Κατάρ: Το ντέρμπι του εμπάργκο!

Δεν ήταν μόνο η ήττα (4-0) που οδήγησε τους υποστηρικτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να εκτοξεύσουν αντικείμενα και παπούτσια κατά των Καταριανών.

ΗΑΕ - Κατάρ: Το ντέρμπι του εμπάργκο!

Eν μέσω εμβόλιμων αγωνιστικών σε... Σούπερ Λίγκα, Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και Κυπέλλων, σε Ιταλία και Ισπανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενείται το Ασιατικό Κύπελλο και χθες (29/1) βράδυ προέκυψε ο τελικός της διοργάνωσης, όπου Ιαπωνία και Κατάρ θα μονομαχήσουν για την κούπα, την προσεχή Παρασκευή και το ποια θα διαδεχθεί την Αυστραλία στον «θρόνο» του Ασιατικού ποδοσφαίρου.

Πέραν του οξύμωρου ότι τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των ασιαστικών χωρών δύνανται, να βρεθούν και στον τελικό του... Κόπα Αμέρικα του προσεχούς καλοκαιριού (!) – καθότι προσκεκλημένοι της CONMEBOL για να συμπληρώσουν τη 12αδα των συμμετεχόντων (πλην των 10 χωρών μελών της) - τα όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Κατάρ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Όχι μόνο ποδοσφαιρικό, αλλά και γεωστρατηγικό. Η αναμέτρηση, που ολοκληρώθηκε με θρίαμβο 4-0 των Καταριανών επί των γειτόνων τους ονομάστηκε το “ντέρμπι του εμπάργκο”. Κι αυτό γιατί οι κάκιστες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εκφράστηκαν τον Ιούνιο του 2017 με εμπορικό εμπάργκο.

ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Υεμένη, Λιβύη και Μαλδίβες ανακοίνωσαν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, εμπορικό αποκλεισμό υιοθετώντας τις κατηγορίες του Ριάντ πως το Εμιράτο “χρηματοδοτεί την τρομοκρατία”, δημιουργώντας “αποσταθεροποίηση” στις Αραβικές χώρες. Το Κατάρ ουσιαστικά απομονώθηκε από ξηράς από την υπόλοιπη Αραβική Χερσόνησο με τους κατοίκους του να μην μπορούν να ταξιδέψουν στις ανωτέρω χώρες, εκτός αν λάβουν ειδική βίζα.

Ενάμιση χρόνο αργότερα το εμπάργκο παραμένει, αυξάνοντας το μίσος μεταξύ των γειτονικών κρατών και καθιστώντας το αβυσσαλέο. Σε βαθμό που οι Καταριανοί έπαιξαν τα ματς τους δίχως στις κερκίδες οπαδούς τους, αφού δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη γειτονική χώρα... Εννοείται, εξάλλου, πως, σε κάθε ματς του Κατάρ οι ντόπιοι φίλαθλοι υποστήριζαν φανατικά κι ομοθυμαδόν τους αντιπάλους των γειτόνων τους!

Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι οι Καταριανοί κόντρα σ’ όλους και όλα (και τα προγνωστικά, καθότι μεγάλη έκπληξη του τουρνουά...) όχι μόνο κέρδισαν τους Σαουδάραβες (στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων), 2-0, αλλά και τους αμφιτρύωνες.

Η «ντρίμπλα» με τα εισιτήρια
στους φιλάθλους του Ομάν!

Κι αυτό παρότι οι διοργανωτές δεν έβγαλαν στα εκδοτήρια τα εισιτήρια... ντριμπλάροντας το ενδεχόμενο υπήκοοι του Ομάν να τα αγοράσουν και να ενισχύσουν τους αντιπάλους τους (όπως έκαναν στα προηγούμενα παιχνίδια) λόγω των καλών, διακρατικών, σχέσεων των δύο κυβερνήσεων!

Ωστόσο, παρά την ίντριγκα, τις μηχανορραφίες το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και το εχθρικό περιβάλλον οι Καταριανοί, του Ισπανού τεχνικού, Φελίξ Σάντσεθ, θριάμβευσαν (για 6η φορά σ’ ισάριθμα ματς) συνεχίζοντας να μην έχουν δεχθεί γκολ στο τουρνουά! Τέτοιο ποδοσφαιρικό όνειδος δεν μπορούσαν ν’ ανεχθούν οι υποστηρικτές της ομάδας του Αλμπέρτο Τζακερόνι.

Που -αφού σφύριξαν άγρια την ανάκρουση του Καταριανού ύμνου, καλύπτωντας τα ντεσιμπέλ της μεγαφωνίας- δεδομένης της πολιτικής έντασης που σοβεί μεταξύ των δύο κρατών, εξέφρασαν την απογοήτευση τους εκτοξεύοντας κάθε λογής αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο μετά το 3ο και το 4ο γκολ, αλλά και μετά το τέλος του αγώνα.

Μέχρι... παπούτσια και σανδάλια!

Κίνηση που για τον Αραβικό κόσμο αποτελεί το έσχατο σημείο περιφρόνησης. Θα θυμάστε άλλωστε το παπούτσι που είχε εκτοξευθεί στον, πάλαι ποτέ, πλανητάρχη Τζορτζ Μπους, από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνέντευξης Τύπου που παρέθετε στην Βαγδάτη...

Όπως γίνεται αντιληπτό στον τελικό η Ιαπωνία θα είναι σαν να παίζει στο… Τόκιο, αλλά ουδείς θέλει να φανταστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που οι Καταριανοί πάρουν το τρόπαιο. Μάλλον το γήπεδο θα θυμίζει… υποδημοατοποιείο!