Tον...Χατζηπετρή ξεχάσατε χερ Μπρίγκελ! (pics,vid)

Η ρήση του Γερμανού παλαίμαχου ότι ευθύνεται ο…Γκουαρντιόλα για την αγωνιστική κρίση των “πάντσερ” αποτελεί απόδειξη ότι “ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος”

Tον...Χατζηπετρή ξεχάσατε χερ Μπρίγκελ! (pics,vid)

Λίγες ώρες πριν το ακροτελεύτιο για τον Nations League κι αδιάφορο – βαθμολογικά τουλάχιστον – ματς με την Ολλανδία, στο Γκελζενκίρχεν, βγήκε ο Χανς Πέτερ Μπρίγκελ και με ύφος χιλίων καρδιναλίων ανακοίνωσε τον υπεύθυνο για την κρίση που σοβεί στην Εθνική Γερμανίας. Αυτός δεν είναι όπως θα περίμενε κανείς, κατά τα ειωθότα, ο, προπονητής, Γιόακιμ Λεβ, ή έστω ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ράϊνχαρντ Γκρίντελ). Όοοοχι… Ο υπεύθυνος δεν είναι Γερμανός, δεν μένει καν στην Γερμανία, αλλά στο Μάντσεστερ και το όνομα του είναι… Πεπ Γκουαρντιόλα!

Ναι, καλά διαβάσατε, ο Καταλανός μάνατζερ της Μάντσεστερ Σίτι ευθύνεται, κατά τον 63χρονο παλαίμαχο μεσοαμυντικό, τουλάχιστον, που τα “πάντσερ”, για πρώτη φορά στα χρονικά τους, αποκλείστηκαν από φάση ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου, το περασμένο καλοκαίρι, στα ρωσικά γήπεδα κι εκείνος, επίσης, φταίει που, η “Νάτσιοναλμανσαφτ”, υποβιβάστηκε στη 2η Κατηγορία του Nations League, χωρίς να καταγάγει νίκη στον όμιλο με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, γνωρίζοντας επώδυνες ήττες όπως το 3-0 στο Άμστερνταμ!

Που στηρίζει, όμως, την άποψη του ο κάτοχος του Εuro 1980, ο οποίος εμφανίστηκε λάβρος κατά του Καταλανού, μιλώντας στην Ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”;
«Είναι δικό του λάθος! Mας ...εξαπάτησε λέγοντας πως για να κερδίσεις αρκεί να έχεις 75% κατοχή μπάλας. Όμως δεν είναι έτσι. Στο ποδόσφαιρο το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικότερο από το να έχεις τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το να έχεις την κατοχή της μπάλας δεν αρκεί για να κερδίσεις. Η Γαλλία αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορείς να κερδίσεις επίσης με πιο παραδοσιακούς τρόπους παιχνιδιού. Το σημαντικότερο δεν είναι το ωραίο παιχνίδι αλλά να έχεις ισορροπία στο γήπεδο...».

Τι έκανες πριν τέσσερα χρόνια Χανς Πέτερ;

Εκείνο που δεν μοιράστηκε μαζί μας ο πρώην άσος των Καϊζερσλάουτερν,
Ελλάς Βερόνα και Σαμπντόρια είναι τι έκανε στις 13 Ιουλίου 2014, όταν η Εθνική Γερμανίας, κερδίζοντας την Αργεντινή, στο «Μαρακανά», του Ρίο Ντε Τζανέιρο, κατακτούσε το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της...

Πανηγύριζε, μήπως, που η «Νάτσιοναλμανσαφτ» - έχοντας υιοθετήσει πλήρως το αγωνιστικό στυλ του Καταλανού τεχνικού (της Μπάγερν Μονάχου, ακόμη, τότε) - ανέβαινε στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ, μετά το 1990, ή το απέρριπτε παρότι 5 μέρες νωρίτερα, χάρη σ’ αυτό, είχε επιτευχθεί η ιστορικότερη επικράτηση των «πάντσερ», εκείνο το 7-1 επί της Βραζιλίας...;

Προφανώς ο Μπρίγκελ δεν είναι ο μόνος Γερμανός που πιστεύει στην... καθαρότητα (όχι από φυλές και θρησκείες, αλλά από το...DNA άλλων ομάδων) του φούτμπολ της πατρίδας του και παίρνει τώρα, καιροσκοπικά, ρεβάνς εμφανιζόμενος ως αναθεωρητής της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Μόνο που πέραν του ότι επιβεβαιώνει το αρχαίο ρητό πως «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος», κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί τον Γκουαρντιόλα να επιβάλλει...ετσιθελικά το σύστημα του στο γερμανικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα!
Ο Λεβ βλέποντας ότι το επιτυχημένο του μοντέλο στην Μπαρτσελόνα βρήκε εφαρμογή στην Μπάγερν Μόναχου γέμισε την Εθνική Γερμανίας (7 στους 23 και 6 στους 11 του τελικού) με παίκτες των «Βαυαρών» κι έβγαλε τους Γερμανούς στους δρόμους.

Δεν είναι μόνο κατοχή....

Από τότε πέρασαν 4 χρόνια. Ισάριθμοι...αιώνες για τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Όλοι έμαθαν τον γερμανικό τρόπο παιχνιδιού κι οι Τεύτονες δεν μπορούν να τον υπηρετήσουν όπως τότε. Γιατί το ποδόσφαιρο που ευαγγελίζεται ο Γκουαρντιόλα και κατακτά, εδώ και δύο χρόνια, πλέον, μια άλλη χώρα (Αγγλία), δεν είναι απλά μια μονοδιάστατη κατοχή μπάλας, όπως διατείνεται ο... χερ Μπρίγκελ.
Είναι πρέσινγκ «ψηλά» και (πολλά) άλλα πράγματα, που οι Γερμανοί δεν τα κάνουν πια τόσο καλά, όπως τότε. Ίσως γιατί κάποιοι παίκτες αποχώρησαν (Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ), ή γιατί κάποιοι άλλοι κουράστηκαν ή κορέστηκαν (Χούμελς, Κρόος, Μίλερ).

Είναι ένα αγωνιστικό σύστημα απαιτητικό και πολυσύνθετο, το οποίο δεν αποδίδει σε κακεκτυπικές μορφές, όπως η τωρινή των «πάντσερ». Το να μην αρέσει στον Μπρίγκελ, ή σ’ οποιονδήποτε άλλο, το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Κι ούτε κανείς υποστήριξε, ποτέ, ότι είναι πανάκεια κι ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις.

Όμως παρόμοιες, εμμονικές και λαϊκίστικες στρεψόδικες τοποθετήσεις, από ξωμάχους της προπονητικής (τελευταία του δουλειά πριν 11 χρόνια), που έχουν καθοδηγήσει στο ζενίθ της καριέρας τους την Αλβανία και το Μπαχρέιν - προκειμένου να επιστρέψουν στη δημοσιότητα - καθιστούν απαραίτητο προς μετάφραση στα γερμανικά το αλήστου μνήμης άσμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που καταλήγει ότι «Φταίει ο Χατζηπετρής»....