Πλάκα με την εθνική; Εθνική της πλάκας θα έχεις!

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα μετά τη νίκη της εθνικής επί της Φινλανδίας, έγραφα εδώ στο Fosonline, για τον Αγγελο Αναστασιάδη και την έπαρση του.

Πλάκα με την εθνική; Εθνική της πλάκας θα έχεις!
Eurokinissi

Με τίτλο «Άσε Αγγελε τα έχουμε δει ήδη όλα με σένα» σχολίαζα τις δηλώσεις του Ομοσπονδιακού προπονητή, οπότε με αρκετή έπαρση και ορμώμενος από το νικηφόρο ντεμπούτο του στον πάγκο της ομάδας, δήλωνε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους «μαζί μου θα τα δείτε όλα»! Και τόνιζα πως «ο Αναστασιάδης μπορεί να μιλάει με περίσσια αυτοπεποίθηση από την στιγμή που ξεκίνησε με το δεξί τη θητεία του στην εθνική ομάδα. Οποιοσδήποτε στην ηλικία του και στο προπονητικό επίπεδο του, το ίδιο θα έκανε. Αν μιλούσε ο Γκουαρδιόλα, φυσικά θα έλεγε διαφορετικά πράγματα και θα ήταν τουλάχιστον οργισμένος με τους παίκτες του επειδή νίκησαν έστω και με ζόρι, όχι ένα μεγαθήριο αλλά την περίπτωση πλην τίμια Φινλανδία. Μη κάνουμε και ήρωες τους διεθνείς αν επικρατήσουν της Εσθονίας….»

Πριν περάσουν τρεις μέρες ο Αναστασιάδης προσγειώθηκε απότομα καθώς η μικρή και αδύναμη Εσθονία, θα έχει να λέει όχι για το θαύμα της Παναγιάς αλλά για ένα πολύ μεγάλο διπλό στην ιστορία της, αυτό επί της Ελλάδας, έστω και σε μια ανυπόληπτη διοργάνωση όπως αυτή του Nations League. Νίκες από εκείνες που κάνουν θραύση, την τελευταία τετραετία σε βάρος της ανυπόληπτης εθνικής μας και μεγαλώνουν την αυτοπεποίθηση των μικρών (Φερόε, Φινλανδία, Εσθονία κλπ).

Έγραφα λοιπόν ότι με τον Αγγελο σε ότι έχει να κάνει με την προπονητική του καριέρα, τα έχουμε δει ήδη όλα. Τι έκανε και τι όχι στον ΠΑΟΚ και στις άλλες 12 ομάδες που δούλεψε, τα σχεδόν τρία χρόνια της ανεργίας του πριν το μαζέψουν οι φίλοι του Ιβάν στην εθνική ομάδα. Έγραφα επί λέξει «αυτό που δεν θυμόμαστε να εξήγησε ο Αγγελος ή κάποιος άλλος από την ΕΠΟ ή ο Βαγγέλης Γραμμένος είναι, με ποια κριτήρια ο Αναστασιάδης κέρδισε άλλους Έλληνες προπονητές (αφού όπως είπαν οι υπεύθυνοι) ήθελαν τεχνικό που να ξέρει την ελληνική πραγματικότητα; Γιατί δεν προσελήφθη ο Τάκης Λεμονής ή ο Σάββας Παντελίδης ή ο Γιώργος Παράσχος; Ο πρώτος δε κι αν έχει τίτλους στο βιογραφικό του! Γιατί στη τελική δεν προσελήφθη ο Μπάγεβιτς; Αυτό κι αν είναι γνώστης! Τι έκανε τον Αγγελο να έχει πλεονέκτημα στην πρόσληψη; Ότι είναι ΠΑΟΚτζής κι αυτό αρέσει στο αφεντικό; Ότι νιώθει τύψεις ο Ιβάν που τον είχε απολύσει από τον ΠΑΟΚ και είπε να βάλει «βύσμα» τον Γραμμένο να τον πάρει στη θέση του Σκίμπε; Ότι είχε περισσότερα χρόνια στο ταμείο ανεργίας από όλους κι επειδή «είναι δικό μας παιδί, ντόμπρο και υπάκουο, τον βολέψαμε στην εθνική»;

Φυσικά και δεν περιμένουμε απάντηση. Ο αντίλογος δεκτός και υποψιάζομαι ότι θα λέει πως είναι νωρίς ακόμη, ότι παρέλαβε καμένη γη, ότι ο Γερμανός Σκίμπε είχε διαλύσει το μαγαζί και άλλα ωραία. Καλό το καλαμπούρι αλλά η εθνική μιας χώρας δεν είναι για να καλαμπουρίζουμε ούτε για να περνάμε τις ώρες μας, ούτε για να χαλαρώνουμε από τις ομάδες μας. Η εθνική είναι ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου κάθε χώρας. Κι επειδή στην Ελλάδα, εθνική ομάδα είχαμε στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μόνο επί Ρεχάγκελ και Σάντος, δηλαδή από το 2001 μέχρι το 2014, καλό θα ήταν ο Β. Γραμμένος και οι σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι του στην ΕΠΟ να σοβαρευτούν και να πράξουν τα δέοντα.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης έχει ξεπεραστεί πια από το ποδόσφαιρο. Ας δουλέψει σε κάποια μικρή ομάδα της Λίγκας ή ας του βρουν δουλειά σε ομάδες της Β’ και Γ’ εθνικής. Στην τελική ας προσληφθεί σε κάποια επιτροπή της ΕΠΟ ή ακόμη καλύτερα στον ΠΑΟΚ, που τόσο αγαπητός είναι. Κανένας Άγγελος (γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά ο Αναστασιάδης είναι αυτός που προσλήφθηκε τώρα…), δεν μπορεί να δουλέψει στην εθνική, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να εμπνεύσει κανέναν ποδοσφαιριστή. Δεν μπορεί να δώσει κίνητρα, να μεταφέρει ένα όραμα. Κανείς διεθνής δεν θα του δώσει την πρέπουσα σημασία, κανείς δεν θα πωρωθεί επειδή θα του μιλάει ο Αγγελος ακόμη κι αν του έεει ότι η Παναγιά θα τον κάνει… Μέσι!

Οι ποδοσφαιριστές και δη οι πρωτοκλασάτοι, είναι κατά γενική ομολογία, κακομαθημένα παιδάκια. Θέλει πολλούς και λεπτούς χειρισμούς για να τους φέρει ένας προπονητής εκεί που θέλει. Πρέπει ο κόουτς να έχει την προσωπικότητα εκείνη που θα επιβληθεί με τρόπο τέτοιο που θα κάνει τον παίκτη να τον σεβαστεί να αναρωτηθεί «ώπα με αυτόν τον προπονητή μήπως γίνει κάτι καλό;». Ο σεβασμός κερδίζετε με τον χαρακτήρα, με τη δουλειά, με τις δυνατότητες που έχεις να πας τους παίκτες ένα βήμα πιο πάνω. Τι από όσα αυτά νομίζετε ότι έχει ο Άγγελος; Με το να μοιράζει σταυρουδάκια, γελάει ο κόσμος. Φανταστείτε οι διεθνείς! Τι θα σκέφτονται ο Σωκράτης και ο Μανωλάς που δουλεύουν με μεγάλους Ευρωπαίους τεχνικούς; Τι μπορεί να σκέφτονται ο Φορτούνης, ο Μάνταλος, ο Πέλκας, ο Μήτρογλου όταν ακούν εθνικοπατριωτικές κορώνες και εκκλησιάσματα από τον προπονητή τους; Ποιος θα καθίσει να ακούσει εντολές για το παιχνίδι, όταν από μέσα τους σχεδόν όλοι θα πάνε πλάκα; Όταν πας σε λύσεις διαπλοκής σε μια τόσο σοβαρή θέση όπως αυτή του Ομοσπονδιακού, μόνο τα μούτρα σου θα τρως. Πλάκα με την εθνική; Εθνική της πλάκας θα έχεις!

Δυστυχώς στην ΕΠΟ μυαλό δεν βάζουν. Θέλουν την θενική μαγαζάκι όπου θα βαφτίζουν διεθνή τον κάθε πικραμένο, θα λένε του κόουτς ποιον να καλεί και ποιον όχι, την θέλουν για δημόσιες σχέσεις για να πωλούν εκδουλεύσεις στα αφεντικά. Όπως την είχαν δεκαετίες πριν τον Ρεχάγκελ και τον Σάντος, όπως την είχαν την δεκαετία του ’80, όπου κάθε πιθανός και απίθανος κόουτς (Παναγούλιας, Παπαποστόλου, Σοφιανίδης, Αρχοντίδης, Δανιήλ, Πολυχρονίου, Γεωργιάδης και πόσοι ακόμη…), έπιανε στασίδι και μέσα σε μια-δύο σεζόν βάφτιζε πάνω από 50-60 παίκτες… διεθνείς!

Αντί να αναζητήσουν προπονητή με όραμα, με όρεξη, με φιλοδοξίες που θέλει να φτιάξει κάτι δικό του, καλό και σύγχρονο και τον οποίο θα αφήσουν βέβαια να δουλέψει όπως αυτός γνωρίζει και θέλει, χωρίς παρεμβάσεις και μουρμούρες, εντούτοις στην Ομοσπονδία πράττουν τα ακριβώς αντίθετα, γιατί δεν τους ενδιαφέρει η εθνική ως ομάδα αλλά ως παραμάγαζο!

Γιατί πέτυχαν ο Οτο Ρεχάγκελ και ο Φερνάντο Σάντος; Γιατί έκαναν την εθνική σχεδόν κλειστό κλαμπ κι ας κατηγορήθηκαν άδικα για αυτό! Δεν έδωσαν σημασία στα ΜΜΕ, δεν καταλάβαιναν Χριστό από όσα τους καταμαρτυρούσαν. Όμως είχαν κι έναν πρόεδρο στην ΕΠΟ που τους στήριζε (Γκαγκάτσης, Πιλάβιος, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται…) με κλειστά μάτια και δεν άφηνε να πλησιάσει κανείς την ομάδα. Όταν μάλιστα την διοίκηση της ΕΠΟ ανέλαβε ο Γιώργος Σαρρής ξεκίνησε ανένδοτο να τελειώσει τον Σάντος κι ας πετούσε η ομάδα. Για να καταλάβετε νοοτροπία. Κι επειδή δεν μπορούσαν να τον τελειώσουν, έκαναν τα πάντα για να τον αναγκάσουν να φύγει. Και αφού πήγε την εθνική στις 16 κορυφαίες του κόσμου και για ένα χαμένο πέναλτι στις «8» του Μουντιάλ της Βραζιλίας, τον εμφάνισαν οι ξυπνητζήδες της ΕΠΟ, ότι σχεδόν την κοπάνησε και άφησε την ομάδα να γυρίσει μόνη της από το Ρίο. Για τέτοια μυαλά μιλάμε, που μέχρι τον… Αναστασιάδη φθάνουν…