Το όραμα του Ινφαντίνο...

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει το όραμα που έχει ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για 48 ομάδες στο Παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, αλλά το δύσκολο είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι άλλες χώρες του κόλπου που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα

Το όραμα του Ινφαντίνο...

Ο πρόεδρος της FIFA της Ανωτάτης Αρχής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο βλέποντας ότι η διαμάχη που υπάρχει στον κόλπο ανάμεσα σε Κατάρ και τις άλλες αραβικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022, άρχισε και μελετά σοβαρά την πιθανότητα να αυξηθούν οι ομάδες από 32 σε 48 από τώρα κιόλας. Να μην περιμένει δηλαδή την επόμενη διοργάνωση που θα διεξαχθεί από κοινού σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό, όπως έχει ήδη αποφασίσει.

Ο «ισχυρός άνδρας»της FIFA, μιλώντας στην Ετήσια συνέλευση της Συνομοσπονδίας της Ασίας στην Κουάλα Λουμπούρ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εξετάζουμε σοβαρά την περίπτωση αν είναι δυνατόν, η αύξηση των ομάδων να πραγματοποιηθεί από το 2022…Συζητάμε με τους φίλους από το Κατάρ, αλλά και με άλλους φίλους μας στην περιοχή και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Αν όχι θα προσπαθήσουμε. Θα προσπαθήσουμε γιατί πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα με έναν καλύτερο τρόπο…»

Το Κατάρ που έχει πληθυσμό μόλις 2,5 εκ. ανθρώπους κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει την τελική φάση , στα τέλη του 2010 και έχει προγραμματίσει να είναι η διοργάνωση με 32 ομάδες. Μάλιστα ένας από τους πλέον βασικούς λόγους στην τελική του επικράτηση ήταν να δημιουργήσει μια κληρονομιά για τη Μέση Ανατολή.

Όμως είναι γεγονός ότι το Κατάρ έχει διαφωνήσει με αρκετούς από τους γείτονές του από τον περασμένο Ιούνιο. Με την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο που έχουν διακόψει πολιτικές επαφές, διπλωματικές, και έχουν επιβάλλει απαγόρευση χερσαίων, θαλάσσιων αλλά και εναέριων μεταφορών στην Χερσόνησο κατηγορώντας τη Ντόχα για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το Κατάρ απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες.

Η ηγεσία της FIFA τώρα, που ίσως βλέποντας ότι τα πράγματα δεν έχουν εξομαλυνθεί ακόμη, άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από 32 σε 48 ομάδες , με τη δυνατότητα να συμμετάσχει φυσικά το Κατάρ στην διοργάνωση αλλά να βοηθήσουν στην προσπάθειά του και άλλες χώρες στην περιοχή του Κόλπου.

Το Κατάρ θα έχει 8 γήπεδα για να φιλοξενήσει 64 παιχνίδια σε ένα ήδη παραχαραγμένο παράθυρο 28 ημερών. Το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταφέρθηκε από τον Ιούνιο-Ιούλιο στο Νοέμβριο-Δεκέμβριο λόγω της έντονης ζέστης στον Περσικό Κόλπο και το πρόγραμμα της διοργάνωσης συμπυκνώθηκε για να ελαχιστοποιηθεί η διακοπή στα κορυφαία πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Προσθέτοντας όμως 16 περισσότερες χώρες θα σήμαινε 80 παιχνίδια, και αυτό θα απαιτούσε πιο πολλά γήπεδα. Έτσι ο Ινφαντίνο ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός οικονομικού μποϊκοτάζ εναντίον της χώρας του.

Ο πρόεδρος της FIFA, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό είναι κάτι που θα ήταν ίσως ένα ωραίο μήνυμα».

Ο Εμίρης του Κατάρ, Σείχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τανί δήλωσε ότι το Κατάρ 2022 είναι "πολύ σημαντικό για όλη την περιοχή" και ελπίζει ότι η ποδοσφαιρική διοργάνωση θα βοηθήσει τις αραβικές χώρες να "ξεπεράσουν τις δυσκολίες".

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι χώρες της Νότιας Αμερικής ζήτησαν επισήμως από τη FIFA να προχωρήσει σε αύξηση των ομάδων σε 48 από το Παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ!!!

Ωστόσο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κατάρ 2022, Νάσερ Αλ Κάτερ, όπως δήλωσε στο Al-Jazeera,

"Αυτή τη στιγμή, από... σήμερα κιόλας , διοργανώνουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 32 ομάδων. "Η υποδομή μας, τα γήπεδα μας βασίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο με 32 ομάδες. Αυτό είναι όσο γνωρίζουμε και αυτό είναι που έχει επιβεβαιωθεί έως τώρα."

Γεγονός είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει και σύντομα μάλιστα μία λύση, του Αραβικού προβλήματος, ώστε να ηρεμήσει και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, η οποία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του κόσμου. Και φυσικά όλοι θέλουν να πετύχει το Κατάρ καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον Αραβικό κόσμο…


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo